Een gezellig ingerichte studentenkamer

Klein maar fijn: Slimme tips voor het inrichten van jouw studentenkamer

28 juni 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Als je op kamers gaat kan een (kleine) studentenkamer inrichten een uitdagende taak zijn, vooral als de ruimte beperkt is. Of je nu een kamer van 9m² of 20m² hebt, het is belangrijk om creatief en praktisch te zijn om het meeste uit je ruimte te halen. Hier zijn enkele handige tips en ideeën die je kunnen helpen bij een kamer inrichten.

Inhoudsopgave

    Tips voor je studentenkamer inrichten

    Een van de beste manieren om ruimte te besparen in een studentenkamer is door meubels te gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld slaapbanken, hoogslapers met opbergruimte of uitschuifbare tafels zijn die zowel als bureau als eettafel kunnen dienen.

    Beperkte ruimte gebruiken

    Dit kan vooral handig zijn als je een kleine studentenkamer hebt. Een kamer inrichten is doorgaans best lastig, je woont in een nieuwe stad en je maar toegang hebt tot een beperkte ruimte. We hopen dat je wat met onze tips kan!

    Hoogslapers

    Wil je extra ruimte creëren in je studentenkamer? Dan kun je met een hoogslaper goed uit de voeten. Een hoogslaper creëert extra vloeroppervlakte onder het bed, die je kunt gebruiken voor een zithoek, een werkplek of opbergruimte.

    Dit bespaart ruimte en laat je kamer groter lijken. Daarnaast zorg je ervoor dat je slaapplek als het ware buiten de woonruimte bevindt. 

    Een studentenkamer met een hoogslaper

    Slaapbanken

    Gebruik lichte kleuren in je kamer om de ruimte groter te laten lijken. Witte muren en lichte meubels kunnen helpen om de kamer ruimtelijker te maken. Daarnaast kunnen spiegels een kamer visueel vergroten door licht te reflecteren.

    Lichte kleuren en spiegels

    Gebruik lichte kleuren in je kamer om de ruimte groter te laten lijken. Witte muren en lichte meubels kunnen helpen om de kamer ruimtelijker te maken​. Daarnaast kunnen spiegels een kamer visueel vergroten door licht te reflecteren​. 

    Witte muur

    Als je de muur wit of gebroken wit verft zorgt dit voor optisch meer ruimte. Dus als je een "grotere kamer" wil opleveren dan raad ik je aan deze kleuren te gebruiken. 

    Opbergruimtes optimaliseren

    Een opgeruimde kamer oogt groter en netter. Zorg voor voldoende opbergruimte door lades onder je bed te gebruiken, wandplanken op te hangen en meubels met ingebouwde opbergruimte te kiezen.

    Daarnaast zijn er genoeg bedden te koop die voorzien zijn van lades, maar let op dat het in elkaar zetten van een bed lang kan duren.

    Wandplanken en rekken

    Gebruik de hoogte van je muren door wandplanken en rekken te installeren. Dit helpt om de vloer vrij te houden en biedt extra opbergruimte voor boeken, decoraties en andere spullen.

    Boor, als dat mag, een aantal gaten (met pluggen!) in de muur en leg daar een plank op. Hier kun je dan persoonlijke spullen zoals foto's op zetten.

    Creëer verschillende ruimtes

    Het creëren van verschillende zones in je kamer kan helpen om de ruimte beter te organiseren en te benutten. Dit kan gedaan worden met roomdividers, gordijnen of zelfs boekenkasten die als scheidingswanden dienen. Mocht je in je studentenhuis een GK (gemeenschappelijke kamer) hebben dan kun je natuurlijk daar van genieten. 

    Gordijnen

    Gordijnen kunnen een eenvoudige en flexibele manier zijn om ruimtes af te schermen. Ze kunnen worden geopend om meer licht binnen te laten en gesloten om een knus slaapgedeelte te creëren. Als je tot in de vroege uurtjes bent doorgegaan, kun je hierdoor lekker slapen.

    Minimalistische stijl

    Een minimalistische stijl kan helpen om je kamer ruimer en opgeruimder te laten lijken. Gebruik minder accessoires en kies voor een strakke indeling met lichte kleuren. De meeste studentenkamers zijn niet zo minimalistisch, kan ik je vertellen ;).

    Een ingerichte studentenkamer

    Specifieke tips per kamergrootte

    16m² en groter

    • Ruimtes opdelen: Gebruik een scheidingswand of gordijnen om verschillende zones te creëren, zoals een slaap- en een zitgedeelte.
    • Grote meubels: Je hebt ruimte voor grotere meubels zoals een volwaardig bureau en een comfortabele stoel.

    12m²

    • Compacte meubels: Kies voor compacte en multifunctionele meubels. Een hoogslaper kan extra ruimte bieden voor een bureau of zithoek eronder.
    • Verticale ruimte benutten: Hang planken en rekken aan de muur voor extra opbergruimte zonder vloeroppervlak in beslag te nemen.

    10m² en kleiner

    • Efficiënte indeling: Gebruik de ruimte onder het bed voor opslag en kies voor meubels die je kunt inklappen als je ze niet gebruikt, zoals klapstoelen en inklapbare tafels.
    • Minimalistische inrichting: Houd de inrichting simpel en vermijd te veel accessoires om de ruimte niet te overladen.

    9m² en kleiner

    • Slimme opslagoplossingen: Gebruik elke beschikbare ruimte, zoals opberglades onder het bed en haken aan de zijkanten van kasten. Het nadeel is wel dat je geen mooie boekenkast kunt plaatsen.
    • Creatieve scheidingen: Gebruik gordijnen of smalle boekenkasten om verschillende zones te creëren zonder veel ruimte in te nemen.

    Kleine kamer met laag plafond

    Het inrichten van een kleine kamer met een laag plafond kan een extra uitdaging zijn. Gebruik meubels die laag bij de grond staan om de illusie van meer hoogte te creëren.

    Kies voor lichte kleuren op de muren en het plafond om de ruimte groter te laten lijken. Verticale strepen of decoraties kunnen ook helpen om het oog naar boven te trekken, wat de ruimte visueel hoger maakt.

    Mini studentenkamer inrichten

    Het inrichten van een mini studentenkamer vereist slimme en ruimtebesparende oplossingen. Gebruik inklapbare meubels die gemakkelijk kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet in gebruik zijn, zoals klapstoelen en uitschuifbare tafels.

    Minimaliseer het aantal accessoires en kies voor multifunctionele stukken die zowel stijlvol als praktisch zijn.


    Decoratie en persoonlijke touch

    Persoonlijke elementen

    Voeg persoonlijke decoraties toe zoals foto’s, posters en planten om de kamer gezellig en eigen te maken. Een mooie plank of oude meubels werken hier goed. Je wilt natuurlijk wel wonen in "jouw kamer"

    Verlichting

    Gebruik verschillende soorten verlichting om sfeer te creëren. Warm licht kan een knusse sfeer geven, terwijl helder licht functioneel kan zijn voor studeren. Daarnaast kan verlichting er ook voor zorgen dat leuke accessoires zichtbaar zijn. Hierdoor heeft verlichting meerdere functies.

    Slimme verlichting

    Je kan natuurlijk je kamer ook smart maken met bijvoorbeeld slimme stekkers en slimme verlichting. We schreven eerder een artikel over hoe je dat kan doen. Lees: Transformeer je woning met slimme verlichting. 

    Hoe vind je een kamer met Huurstunt?

    1. Meld je gratis aan bij Huurstunt
    2. Maak een gratis account aan met je e-mailadres en wachtwoord.
    3. Neem een Huurstunt Premium account waardoor je alle woningen kan zien en onbeperkt kan reageren (14 dagen gratis).
    4. Voer je betaalgegevens in om volledig gebruik te maken van Huurstunt Premium.

    Conclusie

    Het inrichten van een studentenkamer vereist creativiteit en praktische oplossingen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Door multifunctionele meubels te gebruiken, lichte kleuren en spiegels in te zetten, en slimme opbergoplossingen te kiezen, kun je zelfs de kleinste kamer omtoveren tot een gezellige en functionele leefruimte.

    Vergeet niet om persoonlijke elementen en geschikte verlichting toe te voegen om je kamer echt als thuis te laten voelen. Met deze tips kun je een comfortabele en efficiënte studentenkamer creëren, ongeacht de grootte. Hierdoor kun je mooi aan de slag als je op kamers gaat en genieten van je studententijd in misschien wel een nieuwe stad. 

    Terug naar het overzicht