Een hondje op de bank

Mag een verhuurder huisdieren verbieden?

22 maart 2024

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Het is de nachtmerrie van elke katten- en hondeneigenaar: je vindt je droomhuis via het woningoverzicht van Huurstunt, maar je trouwe viervoeter mag niet mee. De verhuurder vermeldt nadrukkelijk in de huurvoorwaarden dat Tijger en Max niet welkom zijn en dat hij op basis daarvan de huurder kiest. Teleurgesteld druip je af en sluit je de zoektocht maar weer af, want afscheid nemen van je huisdier is iets wat je nooit zult doen.

Inhoudsopgave

    Wat zegt de wet over huisdieren in huurwoningen?

    Het antwoord op deze vraag is heel kort, namelijk: niets. In de huidige wetgeving wordt helemaal niets gezegd over het verbieden van huisdieren in de huurovereenkomst.Dat betekent natuurlijk niet dat de verhuurder geen eigen voorwaarden mag noemen.  

    Wensen van de verhuurder

    De verhuurder mag van je vragen om geen huisdieren te houden in zijn huurwoning en als jij daarmee akkoord gaat en je deze wens niet hebt, dan is er geen probleem. Je ondertekent het contract en denkt dat je je hier aan gaat houden. Natuurlijk kan het zijn dat je al een aantal jaren in een huurwoning woont en dat je nu toch wel verlangt naar een pluizig vriendje. Wat nu? Moet je nu verhuizen, omdat je destijds dat huurcontract getekend hebt? Niet altijd…

    Een hond ligt in zijn mand

    Geeft je huisdier overlast?

    Voor het gemak maken we onderscheid tussen twee soorten huisdieren, namelijk huisdieren die wel overlast geven en dieren die dit niet doen. In de eerdere uitspraken van rechters is weinig tot niets te vinden over het uitzetten van huurders omwille van een niet overlast gevend huisdier.

    Bij overlast sta je minder sterk

    Er is wel genoeg te vinden over overlast gevende huisdieren. Blaft jouw stoere terriër dag en nacht en krijg je ‘m met geen mogelijkheid stil, dan kunnen je buren bij je huurbaas gaan klagen. Die kan je dan vragen om je huisdier weg te doen, maar als jij dit niet wilt dan kan het komen tot een rechtszaak. De rechter zal dan moeten beslissen of je het huisdier mag houden. Het is hierbij natuurlijk afhankelijk in welke mate je buren echt last hebben van je huisdier.

    Roodharige hond in zijn mand

    Belang huurder vs. belang verhuurder

    Heb jij een huisdier dat geen overlast veroorzaakt en geen schade toebrengt aan de huurwoning, dan kan de rechter het belang van de verhuurder en dat van jou als huurder afwegen.

    Geen gegronde reden

    De verhuurder mag simpelweg niet van huisdieren houden, maar dat is geen gegronde reden voor de rechter om jouw woongenot te beperken. Woongenot houdt in dat je ‘ongestoord’ van de huurwoning mag genieten.

    Beperking woongenot

    Het weigeren van een huisdier beperkt jouw woongenot. Als je plezier beleeft aan het samenwonen met een huisdier, dan moet dit kunnen, mits het een normaal huisdier is.

    Huisdier bevordert woongenot

    Omdat een huisdier het woongenot kan bevorderen, kan de rechter dit als reden zien om het huisdier te laten blijven. Wil de verhuurder dit niet, dan moet hij aantonen dat zijn belang zwaarder weegt dan dat van jou.

    Rechterlijke uitspraak

    De rechter zal bijna altijd in jouw voordeel uitspraak doen. Er is nog geen rechter in Nederland geweest die een huisdier dat geen overlast veroorzaakt, uit huis heeft gezet.

    Jouw keuze

    Het is aan jou om te kiezen voor een huisdier in een huurwoning. Je kunt ook kiezen voor een huisdier-vriendelijke huurwoning om conflicten te vermijden en stress voor jou en je huisdier te voorkomen. De keuze is helemaal aan jou.

    Een kat die op het aanrecht in de keuken staat

    Conclusie

    Hoewel verhuurders huisdieren kunnen verbieden in hun voorwaarden, is dit vaak niet afdwingbaar als het dier geen overlast veroorzaakt. Rechters oordelen meestal in het voordeel van huurders die hun huisdieren willen houden. Het is verstandig om een huisdiervriendelijke huurwoning te kiezen om conflicten te voorkomen.

    Terug naar het overzicht