Huurder staat voor zijn huurwoning en kijkt tevreden want er zijn zonnepanelen geplaatst.

Huurwoning verduurzamen: ontdek het initiatiefrecht

21 maart 2024

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Wonen in een huis met enkel glas, extreme kou, hoge stookkosten of vochtproblemen is voor veel huurders anno 2024 nog steeds de realiteit. Verhuurders zijn vaak laks in het onderhoud wat niet alleen torenhoge kosten als gevolg kan hebben, maar ook gezondheidsproblemen.

Belangrijkste punten uit deze blog

  • Hoge stookkosten en gezondheidsproblemen: Veel huurders wonen nog in slecht geïsoleerde huizen met enkel glas, wat leidt tot hoge energiekosten en gezondheidsproblemen.
  • Verantwoordelijkheid verhuurder: Verhuurders zijn niet verplicht om energiebesparende maatregelen zoals isolatie en dubbel glas aan te brengen.
  • Zelf verduurzamen: Huurders kunnen zonder toestemming kleine maatregelen nemen, zoals het plaatsen van tochtstrips en een slimme thermostaat. Voor grotere aanpassingen is toestemming van de verhuurder nodig.
Inhoudsopgave

    Woning verduurzamen

    In Nederland zijn er ongeveer een miljoen huizen met enkel glas, waarvan 100.000 in Amsterdam. Bewoners van deze huizen gebruiken veel energie voor verwarming, wat kostbaar en niet goed voor het milieu is. De landelijke huurdersvereniging Woonbond zet zich al lange tijd in om enkel glas officieel als gebrek te erkennen.

    Een close-up van ramen in een Amsterdamse woning met enkelglas. In de weerspiegeling zie je een boom.

    Is de verhuurder verplicht een woning te verduurzamen?

    Nee, het is niet verplicht voor verhuurders om energiebesparende voorzieningen zoals isolatie en dubbelglas in huurwoningen aan te brengen. In Nederland zijn niet alle huizen verplicht om deze energiebesparende maatregelen te hebben. Daarom wordt het gebrek aan isolatie of dubbelglas niet gezien als een onderhoudstekort van de woning.

    Baanbrekende uitspraak door rechter: Verhuurder moet enkel glas vervangen door dubbelglas.

    Dit mag je doen met toestemming van de verhuurder

    Voor het verduurzamen van je huurwoning ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder, vooral bij grootschalige aanpassingen. Bij de volgende maatregelen moet je eerst om toestemming van de verhuurder vragen:

    • Het installeren van energie-efficiënt glas
    • Het aanbrengen van vloer-, spouwmuur- of dakisolatie,
    • Het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen.

    Een huurder en verhuurder schudden elkaar de hand nadat de verhuurder zonnepanelen heeft geplaatst op de huurwoning.

    Dit kun je zelf doen om de woning te verduurzamen

    Toch zijn er maatregelen die je als huurder kan nemen om de woning te verduurzamen en de huurwoning energiezuiniger te maken zonder toestemming van de verhuurder. Wij hebben de energiebesparende maatregelen voor je op een rijtje gezet:

    • Slimme thermostaat
    • Waterbesparende douchekop
    • CV-ketel en verwarming op lagere temperatuur
    • Tochtstrips plaatsen en isolerende gordijnen
    • radiatorventilator plaatsen
    • radiatorombouw verwijderen
    • naden en kieren dichten

    Leestip: 7 tips om gas te besparen in je huurwoning

    Woning in oorspronkelijke staat herstellen

    Wanneer je in een huurhuis woont en deze weer verlaat, is het belangrijk om zelf aangebrachte aanpassingen te herstellen. Als je niet tevreden bent over de isolatie van je woning, is het goed om te weten dat tegen 2030 alle huurhuizen minstens Energielabel D moeten hebben.

    Energielabel en isolatie verbeteren

    Dit betekent dat de verhuurder de isolatie moet verbeteren en een beter energielabel moet hebben voor die tijd. Je kunt op elk moment het gesprek met je verhuurder starten over mogelijke grootschalige verbeteringen voor duurzaamheid.

    Een jonge huurder met een geblokt overhemd staat voor zijn zelf aangebrachte slimme thermostaat.

    Ga in gesprek met de verhuurder

    Onderhandelen met je verhuurder over een duurzame woning kan uitdagend lijken, maar het kan zowel voor jou als huurder als voor de verhuurder flink wat voordelen opleveren. Hier alvast wat tips zodat het gesprek vlekkeloos zal verlopen.

    1. Doe je huiswerk: Voordat je het gesprek aangaat, bedenk welke aanpassingen je wilt in je huurwoning en praat met andere bewoners of zij ook iets willen veranderen. Samen sta je sterker.
    2. Leg de voordelen uit: Benadruk de voordelen van een duurzame woning, zoals lagere energierekeningen, een comfortabelere leefomgeving en een verminderde belasting van de verwarmings- en koelsystemen. Dit kan de verhuurder laten inzien dat het een win-winsituatie is.
    3. Stel een plan voor: Wees voorbereid met een concreet plan dat de verhuurder geruststelt. Dit voorstel omvat details over de financiering, mogelijke subsidiemogelijkheden, en het minimaliseren van eventuele overlast tijdens het installatieproces.

    Welk energielabel heeft mijn huurwoning? Check hier hoe je daar achterkomt.

    Hogere huur na renoveren

    De verhuurder zal je om een huurverhoging vragen wegens de renovatiekosten. Goede afspraken maken is dus van belang en wees bereid om een hogere huur te betalen. Leg deze afspraken schriftelijk vast zodat je daar op terug kan vallen.

    Een huurder met een oranje jas schrijft de afspraken die hij heeft gemaakt met de verhuurder schriftelijk op.

    Het initiatiefrecht

    Het initiatiefrecht geeft huurders de mogelijkheid om een redelijke huurverhoging van de huur voor te stellen aan de verhuurder in ruil voor duurzaamheidsmaatregelen aan de woning. Dit kan betrekking hebben op:

    • Het aanbrengen van isolatie aan het dak
    • Gevelisolatie
    • Het installeren van een verwarmingsketel met minstens 80% rendement, mits de huidige ketel minimaal 10 jaar oud is
    • Het isoleren van de vloer, vooral als er een kruipruimte is.

    Onderhoud huurwoningen: wie doet wat?

    Hoe maak je gebruik van het initiatiefrecht?

    Om je initiatiefrecht te gebruiken voor verduurzaming, is het belangrijk om meerdere offertes aan te vragen voor de gewenste aanpassingen. Schrijf vervolgens een initiatiefvoorstel aan je verhuurder waarin je jouw voorstellen en een redelijke huurverhoging uiteenzet.

    Verhuurder overtuigen

    Voeg bij deze brief de verzamelde offertes en een kopie van de richtlijnen voor huurverhoging na woningverbetering toe, en stuur dit naar je verhuurder. Dit is een effectieve aanpak om je verhuurder te overtuigen van de voordelen van verduurzaming.

    Een huurder is een initiatiefvoorstel aan het schrijven aan zijn bureau met op de achtergrond Nederlandse woningen.

    De verhuurder weigert nog steeds, wat nu?

    Als de verhuurder geen overtuigend tegenargument heeft, kan hij de voorgestelde duurzaamheidsmaatregelen niet zomaar afwijzen. Mocht de verhuurder toch weigeren, dan heb je de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen en kan je naar de rechter stappen.

    Conclusie

    Veel huurders wonen in slecht geïsoleerde huizen met enkel glas, wat hoge energiekosten en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Hoewel verhuurders niet verplicht zijn tot energiebesparende maatregelen, kunnen huurders kleine aanpassingen doen. Bespreek verduurzaming met je verhuurder voor wederzijds voordeel.

    Terug naar het overzicht