Man berekent of hij te veel huur betaalt.

Betaal jij te veel huur? Met deze tips kun je er wat aan doen!

12 juli 2024

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Veel huurders betalen te veel voor hun woning, terwijl deze vaak niet aan de verwachtingen voldoet. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je een eerlijke huurprijs betaalt en in een kwalitatieve woning woont. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen als je vermoedt dat je te veel huur betaalt.

Inhoudsopgave

    Veel huurders betalen te veel huur

    Veel huurders zijn zich er niet van bewust dat ze te veel betalen, volgens Marcel Trip van de Woonbond. "Helaas zien we vaker dat mensen dit niet weten en dan vastzitten aan een huurprijs die compleet is losgezongen van de kwaliteit van de woning", vertelt hij aan Pointer.

    Dit zijn je rechten als huurder

    Gelukkig zijn er aantal dingen die jij kan doen en instanties die je kan inschakelen waardoor jij als huurder sterker staat, maar deze moet je wel eerst weten voordat je actie kan ondernemen:

    Kleine gebreken of groot onderhoud? Lees meer over onderhoud aan je huurwoning in deze blog!

    1. Geef gebreken direct door

    Gefeliciteerd met je nieuwe huurwoning! Helaas kan er soms wat mis zijn met de woning. Sluit een raam niet goed? Zit er schimmel in de badkamer? Blijven de radiatoren warm ondanks dat de knop dichtgedraaid is?

    Hoge energiekosten en ongemakken

    Dit soort problemen kunnen leiden tot hogere energiekosten en andere ongemakken. Het is belangrijk om deze gebreken direct door te geven aan de verhuurder. Weet je niet zeker wat als gebrek wordt beschouwd? Check dan dit gebrekenboek.

    Documenteer en maak foto's

    Maak foto's van de gebreken en stuur een e-mail naar je verhuurder. Dit kan later dienen als bewijs dat de gebreken al bestonden bij aanvang van de huurperiode.

    Huurder maakt foto's van gebreken in huurwoning

    2. Check je huurprijs binnen zes maanden

    Huur je een nieuwe woning? Laat binnen zes maanden na aanvang van je huurcontract je huurprijs checken bij de Huurcommissie. Iedereen mag dit doen, ook als je net een vast huurcontract hebt.

    Energielabel en grootte van de woning

    Meet de grootte van de verschillende kamers en controleer het energielabel van je woning. Dat kan via deze website. Vul deze gegevens in op de website van de Huurcommissie. Deze site toont hoeveel huur de overheid acceptabel vindt voor jouw woning.

    Controleer of je in een sociale huurwoning woont

    Heeft je woning minder dan 148 punten volgens het puntensysteem? Dan heb je een sociale huurwoning en mag je verhuurder niet meer huur vragen dan wat de website aangeeft. Betaal je toch meer? Maak dan snel bezwaar.

    Wees optijd!

    Je hebt hiervoor zes maanden de tijd vanaf het begin van je huurcontract. Zijn deze 6 maanden voorbij? Dan heb je de huurprijs geaccepteerd...

    Meer weten? 99% nieuwe huurders laat kans op huurverlaging liggen.

    3. Huurverlaging afdwingen

    Heb je last van aanhoudende problemen zoals schimmel, loszittende kozijnen, slechte ventilatie of lekkages? Deze gebreken kunnen een reden zijn voor huurverlaging

    Ondersteuning en advies

    Als je in een sociale huurwoning woont, kun je naar de Huurcommissie stappen voor hulp. Gemeenten hebben soms huurteams die je kunnen bijstaan. Websites zoals Mijnhuurteam en de Woonbond bieden verder ondersteuning en advies.

    4. Maak bezwaar tegen huurverhoging

    In april krijgen veel huurders een brief met de nieuwe huurprijs. Maak bezwaar als je het niet eens bent met de verhoging. Stuur een brief of bericht naar je verhuurder voordat de huurverhoging ingaat. In sociale huurwoningen moet de verhuurder dan met een nieuw voorstel komen of een zaak starten bij de Huurcommissie.

    Weerleg de huurverhoging met goede argumenten

    Lever argumenten aan waarom de voorgestelde huurprijs niet klopt, zoals gebreken of een te hoge stijging. Verlies je de zaak, dan kost dit maximaal 25 euro.

    Huurder schrijft een brief aan de verhuurder waarin hij bezwaar maakt

    5. Stap naar de kantonrechter

    Woon je in de vrije huursector en huur je langer dan zes maanden? Dan kun je naar de kantonrechter stappen als je het niet eens bent met de huurprijs of de staat van de woning. Dit kan kostbaar en tijdrovend zijn, maar de rechter kan over meer zaken oordelen dan de Huurcommissie.

    Recente uitspraken in het voordeel van huurders

    Zo heeft de kantonrechter bijvoorbeeld recent geoordeeld over enkelglas in tijden van energiecrisis. De huurder kreeg, tot verwachting van velen, gelijk van de rechter. Deze route kan dan misschien duurder en tijdrovend zijn; soms leid het echt tot aanzienlijke huurverlagingen.

    Steeds vaker krijgen huurders gelijk en grijpen rechters in bij oneerlijke huurverhogingen.

    Meer weten? Lees dan deze blog!

    6. Gebruik een onafhankelijke huurprijscheck

    Er zijn online tools beschikbaar waarmee je eenvoudig kunt controleren of je huurprijs marktconform is. De website van de Huurcommissie biedt een gratis tools om te zien of je huur overeenkomt met vergelijkbare woningen in jouw omgeving. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van wat een redelijke huurprijs is voor jouw woning.

    7. Organiseer je met medebewoners

    Als je in een appartementencomplex woont of een gedeelde woning hebt, kun je samen met je medebewoners een huurdersvereniging oprichten. Een collectieve aanpak kan krachtiger zijn bij het onderhandelen met de verhuurder over gebreken of huurverhogingen.

    Identificeren van gemeenschappelijke problemen

    Het delen van informatie en ervaringen met andere huurders kan ook helpen bij het identificeren van gemeenschappelijke problemen en oplossingen.

    Mensen die in hetzelfde appartementencomplex wonen praten met elkaar in de hal

    8. Verken de mogelijkheden van huurtoeslag

    Als je een laag inkomen hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Dit kan helpen om de kosten van je huur te verlagen. Controleer de voorwaarden en dien een aanvraag in bij de Belastingdienst. Huursubsidie kan een aanzienlijke verlichting bieden van je maandelijkse lasten, waardoor je financiële situatie verbeterd wordt.

    Benieuwd of jij recht hebt op huurtoeslag? Bereken het met onze handige tool!

    Praktische tips samengevat

    • Documenteer gebreken: Maak foto's en stuur een e-mail naar de verhuurder.

    • Controleer huurprijs: Laat binnen zes maanden je huurprijs checken bij de Huurcommissie.

    • Huurverlaging afdwingen: Gebruik het gebrekenboek en schakel hulp in van huurteams.

    • Maak bezwaar: Dien een bezwaar in tegen onredelijke huurverhogingen.

    • Overweeg juridische stappen: Stap naar de kantonrechter voor serieuze geschillen.

    • Huurprijscheck: doe een onafhankelijke huurprijscheck

    • Huurtoeslag: Zoek uit of je recht hebt op Huurtoeslag.

    Conclusie

    Huurders hebben rechten en mogelijkheden om een eerlijke huurprijs te betalen en in een kwalitatieve woning te wonen. Door gebreken te documenteren, huurprijzen te controleren en bezwaar te maken tegen onredelijke verhogingen, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor je huurwoning. Als laatste redmiddel kun je juridische stappen overwegen via de kantonrechter.

    Terug naar het overzicht