Zonlicht door gordijnen

Zo kies je de perfecte gordijnen voor in de woonkamer

22 oktober 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Gordijnen zijn onmisbaar in je interieur en bepalen de sfeer in een ruimte, vooral in de woonkamer. Ze zorgen niet alleen voor privacy, maar voegen ook een stijlvolle touch toe die je interieur helemaal afmaakt. In deze blog delen we inspiratie en praktische tips om de juiste gordijnen voor jouw woonkamer te kiezen.

Inhoudsopgave

De juiste gordijnen zijn belangrijk

Gordijnen in de woonkamer zijn meer dan alleen een mooie decoratie. Ze spelen een belangrijke rol in het creëren van een knusse sfeer, het regelen van de lichtinval en zelfs het verbeteren van de isolatie. 

Lichtinval en sfeer

De hoeveelheid licht die een kamer binnenkomt, bepaalt voor een groot deel de sfeer. Door de juiste raamdecoratie te kiezen, kun je het daglicht naar wens filteren.

Vitrage gordijnen laten bijvoorbeeld zacht, diffuus licht door, wat zorgt voor een warme en aangename uitstraling. Verduisterende gordijnen, daarentegen, zijn ideaal voor de slaapkamer omdat ze licht buiten houden. 

Isolatie en energiebesparing

Gordijnen spelen ook een belangrijke rol in de isolatie van je woning. In de winter helpen dikke, gevoerde gordijnen om de warmte binnen te houden en tocht tegen te gaan. Dit betekent dat je minder hoeft te stoken, wat zowel je energierekening als het milieu ten goede komt. In de zomer filteren gordijnen het felle zonlicht en houden ze de kamer koel, wat weer kan helpen om de warmte te verminderen.

Een wapperend gordijn

Verschillende soorten gordijnen

Er zijn veel verschillende soorten gordijnen en type raamdecoratie om uit te kiezen, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Wij hebben een paar opties voor je op een rij gezet.

Overgordijnen

Dikke gordijnen die zorgen voor verduistering, privacy en extra isolatie, ideaal voor een luxe uitstraling.

Inbetween gordijnen

Deze gordijnen zitten qua doorlaatbaarheid tussen vitrage en overgordijnen in. Ze laten licht door zonder dat je inlevert op privacy.

Vitrage gordijnen

Lichte, doorzichtige gordijnen die een luchtige sfeer creëren. Ideaal als je veel licht wilt binnenlaten, maar toch wat afscherming wilt.

Verduisterende gordijnen

Perfect voor als je licht volledig wilt blokkeren, ideaal voor slaapkamers of als je 's avonds een film wilt kijken zonder reflecties.

Kant en klare gordijnen

Deze zijn handig en snel op te hangen zonder maatwerk, ideaal voor wie snel resultaat wil.

Linnen gordijnen

Deze natuurlijke stof zorgt voor een rustige, elegante uitstraling in je woonkamer en past goed bij zowel een moderne als landelijke woonstijl.

Houten jaloezieën

Een stijlvolle keuze voor een strakke en natuurlijke look. Ze zijn perfect voor een industriële look of een modern interieur.

Grijze gordijnen

Waar moet je op letten bij het kiezen van gordijnen?

Bij het kiezen van nieuwe gordijnen voor je woonkamer zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je wilt niet alleen mooie, maar ook praktische gordijnen die passen bij de ruimte en het gebruik. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  • De juiste maat: Zorg ervoor dat je de afmetingen van je ramen nauwkeurig opmeet. Lange gordijnen kunnen een luxe uitstraling geven, terwijl korte gordijnen meer casual zijn.

  • Kleur: Donkere kleuren zoals zwart of donkerblauw kunnen een dramatisch effect geven, terwijl lichte kleuren zoals beige en wit een ruimtelijk gevoel creëren. Wil je een statement maken? Dan kunnen mooie gordijnen in felle kleuren zoals mosterdgeel of donkergroen een echte blikvanger zijn.

  • Stofkeuze: De stof van je gordijnen is een belangrijke factor. Voor een knusse sfeer zijn dikke, zachte stoffen zoals fluweel of linnen gordijnen ideaal. Wil je liever iets luchtigs? Dan zijn lichtdoorlatende gordijnen of vitrage een goede keuze.

  • Functie: Denk na over wat je wilt dat de gordijnen doen. Wil je volledige verduistering, kies dan voor verduisterende gordijnen. Wil je juist licht doorlaten zonder dat mensen naar binnen kunnen kijken? Dan zijn inbetween gordijnen ideaal.

Gordijnen en raamdecoratie voor grote ramen

Grote ramen vormen vaak een uitdaging bij het kiezen van de juiste raamdecoratie. Je zoekt gordijnen die de ruimte aanvullen zonder de ramen te overheersen. Voor een woonkamer met grote ramen kun je kiezen uit lange gordijnen, houten jaloezieën of rolgordijnen. Overgordijnen bieden extra isolatie, terwijl vouwgordijnen of plisségordijnen zorgen voor een strakke, ruimtebesparende look.

Liche gordijnen

Gordijnen kiezen op basis van de sfeer die je wilt creëren

De keuze van je gordijnen hangt sterk af van de sfeer die je wilt creëren in je woonkamer.

  1. Wil je een knusse sfeer met een landelijk interieur? Kies dan voor linnen gordijnen of landelijke raamdecoratie.

  2. Wil je een moderne, minimalistische uitstraling? Dan zijn moderne gordijnen zoals lichtdoorlatende gordijnen of rolgordijnen een uitstekende keuze.

  3. Voor een industriële look kun je kiezen voor houten jaloezieën of verduisterende gordijnen in donkere kleuren.

  4. Wil je luxe gordijnen die passen bij een hotel chique sfeer? Kies dan voor zware stoffen zoals fluweel deze hebben een dubbele plooi voor extra volume.

Een showroom met verschillende gordijnen

Tips voor het kiezen van gordijnen

Bij het kiezen van de juiste gordijnen is het belangrijk om rekening te houden met zowel esthetiek als functionaliteit. Hier zijn enkele praktische tips om je te helpen de juiste keuze te maken:

  • Meet je ramen nauwkeurig op: Niets is zo vervelend als gordijnen die niet goed passen. Meet zowel de breedte als de hoogte van je ramen en houd rekening met extra ruimte als je gordijnen wilt die tot op de grond vallen.

  • Kies de juiste kleur: De kleur van je gordijnen moet passen bij de rest van je interieur. Heb je een lichte muur? Kies dan voor gordijnen die een contrast vormen, zoals donkergrijze of zwarte gordijnen. Heb je een groene muur? Overweeg dan beige gordijnen om een rustige uitstraling te creëren.

  • Overweeg voering: Wil je dat je gordijnen extra isoleren of licht volledig blokkeren? Dan is het toevoegen van een voering een slimme keuze.

  • Plooien maken het verschil: Gordijnen met een dubbele plooi geven meer volume en een luxe uitstraling, terwijl een enkele plooi meer geschikt is voor een minimalistische stijl.

Luxaflex

De gordijnen ophangen

Het ophangen van gordijnen lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je de juiste plooien en voering kiest voor een professionele afwerking. Kies gordijnen die passen bij de hoogte van je plafond en de breedte van je ramen. 

Conclusie

Het kiezen van de perfecte gordijnen voor je woonkamer is meer dan alleen een kwestie van smaak; het bepaalt de sfeer, lichtinval en isolatie van je ruimte. Met de juiste gordijnen kun je een knusse, stijlvolle en functionele woonkamer creëren die past bij jouw interieur.

Terug naar het overzicht