Drie vrouwelijke studenten zitten aan tafel en kijken naar een laptop

No internationals of alleen vrouwen: mag een verhuurder dit eisen?

21 juni 2024

Laatste update: 04 november 2024

Afbeelding auteur

Jelle

De Nederlandse huizenmarkt kampt al lange tijd met een tekort van meer dan 300.000 woningen. Een geschikte kamer vinden is voor Nederlandse studenten al een uitdaging, aangezien je vaak geselecteerd moet worden voor een hospi. Internationale studenten en expats hebben het nog moeilijker; zij worden regelmatig uitgesloten. "Sorry, no internationals" staat vaak bovenaan de advertenties. Maar, mag dit eigenlijk wel?

Inhoudsopgave

Kamer vinden bijna onmogelijk

Nederlandse studenten weten hoe moeilijk het is om een kamer te vinden, vooral in de zomermaanden voor het nieuwe studiejaar. Voor een internationale student is deze zoektocht nog moeilijker. Er zijn in Nederland drie gebruikelijke manieren om een kamer te vinden:

  1. Via woningcorporaties, maar deze hebben vaak lange wachttijden waar internationale studenten niet vanaf weten.

  2. Via een particuliere makelaar: dit kost echter veel geld wat studenten vaak niet kunnen betalen.

  3. Via je netwerk: internationale studenten en expats hebben vaak nog geen netwerk in Nederland.

  4. Hospiteren: na aanleiding van Facebook-advertenties of advertenties op huurplatforms worden studenten uitgenodigd om kennis te maken op een hospiteeravond. Veel internationale studenten zijn echter niet in de gelegenheid om makkelijk langs te komen.

Een internationale student met zijn handen in het haar door woningcrisis

Sorry, No internationals

Daarnaast maken internationale studenten bijna geen schijn van kans bij bestaande studentenhuizen. Bij de meeste advertenties in Facebookgroepen of op huurwoningplatforms staat namelijk: 'Sorry, no internationals.'

Ervaringen van internationale student

Hanzestudent Justin vertelt in een documentaire van HanzeMag: ‘Ik voel me hierdoor gediscrimineerd. Voor mij als Canadees voelt dit verkeerd. Ik ben met andere wetten en regels opgegroeid. In Canada is het illegaal om te discrimineren op basis van nationaliteit. Daarom voelde ik me hier in Groningen erg ongewenst.’

Is het weigeren van internationale studenten discriminatie

Is het inderdaad discriminatie om internationale studenten en expats te weigeren? "Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht, die discriminatie bij het verhuren van kamers verbiedt", vertelt huurrechtsspecialist Marcel van Wezel bij TomLow. Verhuurders mogen huurders dus in principe niet afwijzen op basis van taal, gender of andere discriminerende factoren.

Bekijk ook: Opgelet: nep-huiseigenaren via Booking.com

Grijs gebied

Maar, medebewoners hebben het recht om zelf te bepalen met wie ze willen samenwonen, vooral bij woningen met een privékarakter. Dit betekent dat huisgenoten een toekomstige medebewoner kunnen kiezen die bij hun levensstijl past. Het is dus een grijs gebied, want het blijft lastig te bepalen wanneer er sprake is van discriminatie en wanneer van het selecteren van iemand die goed bij je past.

Verhuurder mag niet discrimineren

Ook zie je vaak voorbij komen in advertenties dat er gezocht wordt naar alleen een vrouwelijke of mannelijke huisgenoot, maar is dit eigenlijk wel toegestaan? "Over het algemeen geldt dat je niemand zomaar mag afwijzen op basis van religie, huidskleur, politieke voorkeur, lichamelijke of geestelijke gezondheid of seksuele geaardheid", legt Wezel uit.

Voorkeuren van huisgenoten

Een verhuurder kan expats niet zonder reden weigeren. Maar, een groep huisgenoten die een kamer te huur heeft, mag meestal zelf bepalen wie hun nieuwe medebewoner wordt. Als een huis met alleen vrouwelijke bewoners op zoek is naar een nieuwe huisgenoot, mogen ze dus de eis stellen dat dit een vrouw wordt. 

Vrouwelijke huisgenoten zitten samen rond een laptop

Deze eisen mag een verhuurder stellen

Een verhuurder mag niet discrimineren, maar kan wel rekening houden met de voorkeuren van medebewoners. Daarnaast mag de verhuurder andere voorwaarden stellen, zolang deze niet discriminerend zijn.

Toegstane voorwaarden van een verhuurder

Hieronder volgen enkele voorbeelden van toegestane voorwaarden:

  • Inkomen en financiële stabiliteit: Verhuurders kunnen eisen dat huurders een minimuminkomen hebben om te verzekeren dat ze de huur kunnen betalen. Vaak wordt een inkomensnorm gehanteerd waarbij de huur bijvoorbeeld niet meer dan 30-40% van het bruto maandinkomen mag bedragen.

  • Werkgelegenheid en contractduur: Verhuurders kunnen vragen naar een vast dienstverband of een arbeidscontract met een minimale duur. Dit biedt extra zekerheid dat de huurder stabiel is en in staat blijft de huur te betalen.

  • Kredietwaardigheid: Een verhuurder mag een kredietcheck uitvoeren om te controleren of de huurder geen grote schulden heeft en in het verleden aan zijn financiële verplichtingen heeft voldaan.

  • Referenties: Verhuurders kunnen referenties vragen van vorige verhuurders om na te gaan of de huurder een goede staat van dienst heeft wat betreft het op tijd betalen van huur en het onderhouden van de woning.

  • Huishoudgrootte: Het is redelijk voor verhuurders om eisen te stellen aan de grootte van het huishouden, zodat het aantal bewoners past bij de grootte van de woning en voldoet aan wettelijke normen voor leefruimte.

  • Gedrag en huisregels: Verhuurders mogen eisen stellen aan het gedrag van huurders, zoals het naleven van huisregels die betrekking hebben op bijvoorbeeld geluidsoverlast, huisdieren, en het onderhoud van de woning.

  • Huisdierenbeleid: Verhuurders kunnen beslissen of huisdieren zijn toegestaan in de woning en onder welke voorwaarden. Dit kan afhankelijk zijn van het type huisdier, de grootte, en de hoeveelheid.

  • Roken: Verhuurders kunnen bepalen of roken in de woning is toegestaan.

Verhuurder zoekt uit welke eisen hij gaat stellen

Maak een melding bij de gemeente

Mensen die zich gediscrimineerd voelen op de woningmarkt, kunnen een klacht indienen bij de gemeente. "De gemeente moet dan handhavend optreden, bijvoorbeeld door een boete op te leggen of een vergunning in te trekken. Dit betekent weliswaar niet dat je de kamer krijgt, maar de verhuurder wordt wel ter verantwoording geroepen," legt Van Wezel uit.

Leestip: Aan welke eisen moet een huurwoning voldoen?

Huisvesting is eigen verantwoordelijkheid

De eisen van medebewoners maken het extra moeilijk voor internationale studenten en expats om aan een woning te komen. Bovendien begrijpen de studenten vaak niet hoe slecht het er voor staat met de woonsituatie in Nederland.

Geen hulp van universiteiten

Ook van de universiteit hoeven ze verder geen hulp bij huisvesting te verwachten. ‘Als het gaat over verantwoordelijkheden, dan zijn studenten in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het vinden van een kamer’, stelt Petra Smeets van het College van Bestuur van de Hanze in Groningen.

Universiteit niet verantwoordelijk voor huisvesting

‘Kennisinstellingen zijn verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. Maar niet voor het huisvesten van studenten. Daarvoor worden we ook niet bekostigd door het rijk", aldus Petra.

Studenten onderschatten de woningcrisis

Veel studenten die worden toegelaten tot een universiteit en duizenden euro's aan collegegeld betalen, gaan ervan uit dat huisvesting geen probleem zal zijn. Helaas blijkt dit niet het geval, en ze staan voor een onaangename verrassing als ze ontdekken hoe moeilijk het is om een kamer te vinden.

Een stapelbed in een hostel in Rotterdam

Overnachten op slaapzalen of in hostels

Veel internationale studenten komen zonder kamer naar Nederland en verblijven als "tijdelijke oplossing" in een hotel of hostel tot ze een kamer hebben gevonden. Dan komen ze erachter dat er geen kamers zijn. Dit zorgt voor schrijnende situaties waar studenten worden opgelicht of moeten stoppen met hun studie omdat ze niet aan woongelegenheid komen.

Lees ook: Een eerste kamer of woning huren; zo begin je goed.

Geen kamer? Kom niet naar Nederland

Meerdere universiteiten adviseren internationale studenten daarom om niet naar Nederland te komen als zij voor het nieuwe studiejaar nog geen kamer hebben gevonden. Zo staat er op de website van de RUG: "Ben je gedwongen om in Groningen te wonen voor je studie, omdat bijvoorbeeld de reisafstand anders te lang wordt? Dan adviseren we je om niet te komen als je voor 1 augustus geen kamer hebt."

Een kamer huren bij een hospita

Bij hospitaverhuur verhuurt een woningeigenaar of huurder een deel van het huis aan iemand anders, waarbij ze samen voorzieningen zoals keuken, toilet en badkamer delen.

Vind een kamer bij een hospita

Als je op zoek bent naar een kamer bij een hospita, zijn er verschillende manieren om deze te vinden. Een goede optie is om je in te schrijven op online platformen waarop hospita's advertenties plaatsen voor beschikbare kamers, zoals Hospi Housing en Hospitaworden.nl.

Hospitaverhuur hervormd: meer woonruimte door minder belemmeringen

Vind een kamer met Huurstunt!

Om de zoektocht naar een kamer iets makkelijker te maken, biedt Huurstunt een uitgebreid en actueel overzicht van beschikbare kamers in Nederland, waardoor je snel en efficiënt kunnen zoeken naar een geschikte woonruimte.

Groot aanbod aan particulieren kamers

Door het grote aanbod en de gebruiksvriendelijke interface, vind je gemakkelijk kamers die voldoen aan je wensen en budget. Bovendien kun je gebruik maken van handige zoekfilters en notificaties, zodat je direct op de hoogte bent van nieuwe beschikbare kamers.

Conclusie

De Nederlandse huizenmarkt heeft een groot woningtekort, waardoor het voor studenten, vooral internationale, moeilijk is om een kamer te vinden. Hoewel discriminatie bij verhuur verboden is, bepalen huisgenoten vaak zelf wie bij hen past, wat een grijs gebied creëert. Internationale studenten wordt aangeraden niet naar Nederland te komen zonder eerst een kamer te hebben gevonden.

Terug naar het overzicht