Water besparen: met deze 9 tips bespaar jij water!
01 maart 2021
Laatste update: 23 september 2024
Het gemiddeld waterverbruik in ons land liegt er niet om. Koken, douchen, wassen, de tuin besproeien, de wc doorspoelen... overal wordt schoon kraanwater voor gebruikt. Hoeveel water per dag een volwassen Nederlander ongeveer verbruikt? Een kleine 128 liter. Zou jij wat milieuvriendelijker willen wonen? Wil je water besparen, zonder enorme investeringen te doen? Daar geven we je graag een paar handige bespaartips voor.
Belangrijkste punten uit deze blog
- Waterbesparende maatregelen: Gebruik een regenton om regenwater op te vangen voor de tuin, laat de kraan niet onnodig lopen, en installeer een waterbesparende douchekop om watergebruik te verminderen.
- Efficiënt watergebruik: Douche één minuut korter, gebruik de kleine spoelknop op de wc, repareer lekkende kranen snel, en draai de vaatwasser en wasmachine alleen als ze vol zijn om water en energie te besparen.
- Hergebruik van water: Vang water op in een teiltje bij de afwas en gebruik dit water opnieuw, bijvoorbeeld voor het water geven van planten.
Inhoudsopgave
Wie levert ons water?
Nederland telt tien waterbedrijven die ons voorzien van schoon drinkwater. Elk bedrijf heeft haar eigen werkgebied. Woon je bijvoorbeeld in de provincie Zeeland? Dan wordt het water dat uit jouw kraan komt, geleverd door Evides. Het grootste waterbedrijf in ons land is Vitens, dat aan vijf provincies water levert.
De tien waterbedrijven en hun werkregio’s:
- Brabant Water, in de provincie Noord-Brabant
- Dunea, in de Haagse en Leidse regio
- Evides, in Zeeland en het zuidelijk deel van Zuid-Holland
- Oasen, in het oostelijk deel van Zuid-Holland
- PWN, in de provincie Noord-Holland
- Vitens, in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht
- Waterbedrijf Groningen, in de provincie en stad Groningen
- Waternet, in de regio Amsterdam
- WMD, in de provincie Drenthe
- WML, in de provincie Limburg
Waterstand doorgeven
Eén keer per jaar moet je de meterstanden doorgeven aan je lokale waterbedrijf, om jouw waterverbruik in rekening te kunnen brengen. Daarover krijg je jaarlijks bericht via de mail of per post. En ook als je gaat verhuizen moet je dit doen. De waterstand doorgeven kan tegenwoordig gewoon online. Geef je de meterstanden niet door? Dan wordt er een inschatting gemaakt van je verbruik van de jaren ervoor.
Waar zit de watermeter?
De watermeter vind je op de plek waar de waterleiding het huis binnenkomt. Vaak is dat in de meterkast (op enkelhoogte) of onder het luik bij de voordeur. Maar hij kan ook in de kelder zitten of de meterput bij de voor- of achterdeur of in de tuin zitten. Woon je in een flatgebouw? Dan zit de watermeter soms in een centrale meterkast op de begane grond.
Tips voor water besparen
Ons waterverbruik is over de loop van jaren hard gestegen. Gemiddeld verbruiken we maar liefst 52.000 liter per persoon per jaar. Als we thuis zuiniger omgaan met ons kraanwater, kunnen we de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. En, niet onbelangrijk, we houden er zelf ook nog een mooi centje aan over. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Het hoeft je ook geen bakken met geld te kosten om te aquaminderen. Met onderstaande tips maak je een goed begin.
-
Water opvangen in een regenton
Heb je het geluk om te wonen in een woonhuis met tuin? Zet dan een regenton bij je huis. Het liefst onder de afvoer van de dakgoot, zodat het water van je daken rechtstreeks in de ton loopt. Het water dat je opvangt kan weer worden gebruikt om de tuin mee te besproeien. Dit sproeiwerk kun je overigens het best ’s avonds doen, helemaal als het hartje zomer is. Bij warm weer zal de zon een deel van het water weer laten verdampen. In de avond gebeurt dit minder snel.
-
Laat de kraan niet lopen
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt aangeraden om minstens 20 seconden per keer je handen te wassen. Laat je kraan in die tijd doorlopen? Dan gaat het er hoop water verloren. Maak je handen dus eerst nat en draai de kraan weer dicht. Was ze grondig en draai de kraan dan pas weer open om ze af te spoelen.
Zet ook standaard een glas water op de wastafel, voor tijdens het tandenpoetsen. Daarmee bespaar je meer water dan wanneer je de kraan laat lopen. En als je gaat scheren, kun je beter een stop in de wasbak doen en er een laagje water in laten stromen.
-
Neem een waterbesparende douchekop
Een nieuwe douchekop lijkt een grote investering, maar een waterbesparende hoeft niet veel te kosten. Die heb je al voor een paar tientjes. Je kunt er een hoop water mee besparen – meestal tussen de 40 en 60 procent – en je hoeft niet in te leveren op comfort. Van de vergrote weerstand van zo’n waterbesparende douchekop merk je zelf namelijk niets.
-
Douche 1 minuut korter
Als iedereen in Nederland een minuut korter zou douchen, zou dat enorm veel water schelen. Hoeveel precies? 28 miljard liter op jaarbasis! Omdat dit water verwarmd moet worden, komt daar ook nog eens 126 miljoen kuub gas bij. Een minuutje minder lang douchen is dus een uitstekend idee als je wilt besparen op nutsvoorzieningen als gas en water, én als je duurzamer wilt wonen.
Meer lezen: Verduurzamen: een woning energiezuiniger maken
-
Ga minder vaak in bad
Bij een douchebeurt van 5 minuten wordt rond de 55 liter water verbruikt. In een gemiddeld bad past zo’n 120 liter water. Meer dan dubbel zoveel water, dus. Nu is het niet de bedoeling dat je twee keer zo lang gaat douchen, maar juist je sessies inkort. Zie tip 4.
-
Zuiniger doorspoelen
Op de meeste modernere wc’s zit een kleine doorspoelknop. Daarmee gebruik je de helft van het water om door te spoelen. Als je alle bezoekjes aan het toilet bij elkaar optelt, kan dat jaarlijks wel duizenden liters water schelen. Heb je een oudere wc met spoelbak? Leg dan voorzichtig, zonder het spoelmechanisme te beschadigen, een steen of een fles met zand in het reservoir. Zo past er minder water in de spoelbak.
-
Lekkende kranen repareren
Als een kraan of douchekop begint te lekken, doen we daar meestal niet direct iets aan. Zoveel maken een paar druppeltjes toch niet uit? Hoe onschuldig een lekkende kraan ook lijkt, hij kan per dag wel 15 liter water verliezen. Repareer ‘m dus zodra je merkt dat er ongewenst water uit komt. Meestal is een versleten rubbertje de boosdoener en heb je het probleem zo opgelost.
-
Grote was, volle vaatwasser
Nog veel huishoudens hebben machines met een slecht energielabel. Stamt jouw wasmachine uit het stenen tijdperk? Of is jouw vaatwasser minder zuinig dan de gemiddelde kolencentrale? Als je echt zuinig wilt zijn, en wilt besparen op water en energie, zul je een apparaat moeten aanschaffen met minstens label A. Dat is natuurlijk wel een hele smak geld die je in één keer moet neerleggen, maar je kunt er jaarlijks juist veel centen mee besparen. Ga ook bewust om met de was en vaat. Een volledig programma voor kleine wasjes of een half ingepakte vaatwasser is zonde. Doe de machine dus pas aan zodra die goed vol zit!
-
Water hergebruiken
Veel van het water dat we gebruiken spoelen we meteen weg, terwijl je het prima kunt hergebruiken. Gebruik daarom altijd een teiltje bij de handafwas om het water in op te vangen. Dat water kun je voor allerlei doeleinden gebruiken. Ook als je groente of fruit wast, kun je het water prima hergebruiken, bijvoorbeeld om je kamerplanten mee water te geven.
Conclusie
Water besparen in huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met eenvoudige maatregelen zoals korter douchen, een waterbesparende douchekop installeren en het hergebruiken van water kun je al veel bereiken. Let ook op lekkende kranen en gebruik een regenton voor de tuin. Door bewuster om te gaan met water, draag je bij aan een duurzamere toekomst.