een aantal kamerplanten bij elkaar

Kamerplanten verzorgen: laat ze het licht zien!

17 december 2020

Laatste update: 15 november 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Kamerplanten zijn populairder dan ooit. Ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit, verhogen de sfeer in huis en brengen leven in je interieur. Toch kan de verzorging van kamerplanten een uitdaging zijn. 

Inhoudsopgave

Zo moet jij je kamerplanten verzorgen

Sommige kamerplanten zijn gemakkelijk te verzorgen. Naar de gemiddelde cactus heb je bijvoorbeeld weinig omkijken. Die zet je op de meest zonnige plek in je kamer en hoef je in de herfst- en wintermaanden meestal geen water te geven. Maar er zijn veel verschillende soorten planten, ieder met een eigen gebruiksaanwijzing. 

1. Planten verzorgen: water geven

Water geven is essentieel voor gezonde kamerplanten. De hoeveelheid water hangt af van de soort plant en de omgeving. Controleer altijd de grond voordat je water geeft. Gebruik je vinger of een satéprikker om te voelen of de grond nog vochtig is. Droge grond betekent dat de plant water nodig heeft.

  • Te veel water: Overbewatering is een veelvoorkomende fout. Wortels kunnen gaan rotten, wat de plant uiteindelijk doodt. Gebruik een pot met een gat onderin, zodat overtollig water kan weglopen.
  • Te weinig water: Bij watertekort drogen de bladeren uit en gaan hangen. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of de plant voldoende vocht heeft.

Verzameling verschillende planten

2. Licht en plaatsing van planten

Licht is cruciaal voor de verzorging van kamerplanten. Hoeveel licht een plant nodig heeft, verschilt per soort. Sommige planten kunnen niet zonder direct zonlicht, terwijl andere goed gedijen in de schaduw.

  • Planten zonder daglicht: Als je een donkere ruimte hebt, zijn planten zoals de sanseveria of varen geschikt. Deze planten kunnen overleven met weinig licht.
  • Schaduwplanten: De lepelplant (Spathiphyllum) en monstera doen het goed in halfschaduw. Zet deze planten niet in direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

3. Voeding geven: essentieel voor plantenverzorging

Planten hebben naast water ook voeding nodig. Tijdens de groeiperiode, van lente tot herfst, hebben kamerplanten extra voedingsstoffen nodig.

  • Wanneer voeding geven? Voeg voeding toe tijdens het water geven, maar alleen in de lente en zomer. Gebruik vloeibare plantenvoeding en volg de instructies op de verpakking.
  • Hoeveel voeding? Gebruik niet te veel plantenvoeding, want dat kan de wortels beschadigen. Universele voeding werkt goed voor de meeste planten, maar voor bloeiende soorten kun je specifieke voeding gebruiken.

Drie planten en een gieter

4. Een plant verpotten: hoeveel groter moet de pot zijn?

Planten groeien, en na verloop van tijd wordt de pot te klein. Verpotten zorgt ervoor dat de wortels meer ruimte krijgen en de plant beter kan groeien.

  • Wanneer verpotten? Verpot je kamerplant elke één à twee jaar. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, wanneer de plant groeit.
  • Hoeveel groter moet de pot zijn? Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige. Een te grote pot kan leiden tot stilstaand water, wat schadelijk is voor de wortels.
  • Voordelen van verpotten: Nieuwe potgrond bevat meer voedingsstoffen, en een grotere pot voorkomt dat wortels verstikken. Daarnaast krijgt de plant meer ruimte om te groeien.

Voordelen van verpotten

Verpotten heeft veel voordelen. Verse potgrond is luchtiger wat beter is voor de wortels. In een grote pot past bovendien meer grond, en meer grond kan meer water opnemen. De kans is daarmee kleiner dat er stilstaand water in komt te staan, waardoor wortels kunnen gaan rotten.

Verschillende kamerplanten

5. Verzorging kamerplanten: bladeren reinigen

Stof op de bladeren van kamerplanten remt de groei. In de natuur worden bladeren schoongehouden door regen, maar binnen moeten wij een handje helpen.

  • Stoffen en sproeien: Gebruik een zachte doek of plantenspuit om stof van de bladeren te verwijderen. Dit verbetert de fotosynthese en voorkomt uitdroging.
  • Plantenspuit: Sommige planten, zoals varens en calathea’s, houden van een hoge luchtvochtigheid. Besproei deze planten regelmatig met water om uitdroging te voorkomen.

6. Kamerplant lekt water uit bladeren: wat betekent dit?

Soms zie je dat een plant waterdruppels uit de bladeren lekt. Dit proces heet guttatie. Het gebeurt wanneer de luchtvochtigheid hoog is en de plant meer water opneemt dan hij kan verdampen.

  • Is guttatie schadelijk? Nee, het is een natuurlijk proces. Je hoeft je geen zorgen te maken, maar zorg ervoor dat je niet te veel water geeft.
  • Hoe guttatie voorkomen? Verminder de hoeveelheid water en controleer de vochtigheid van de grond voordat je weer water geeft.

Planten op plankjes

7. Planten zonder daglicht: welke planten zijn geschikt?

Niet elke kamer heeft voldoende daglicht. Gelukkig zijn er kamerplanten die goed groeien zonder direct zonlicht.

  • Welke planten kunnen zonder daglicht?
    • Sanseveria: Deze plant heeft weinig licht nodig en kan overleven in donkere hoeken.
    • Zamioculcas: Ook wel bekend als de ZZ-plant, ideaal voor donkere ruimtes.
    • Varen: Deze plant doet het goed in indirect licht en heeft weinig verzorging nodig.

7. Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de grond van je planten leven. Ze leggen eitjes, die uitkomen als larven en de wortels aantasten.

  • Oorzaak: Te veel water of een vochtige omgeving is vaak de boosdoener.
  • Bestrijden: Laat de grond uitdrogen en gebruik aaltjes (natuurlijke vijanden van de larven). Je kunt ook een laagje zand over de potgrond strooien om te voorkomen dat de vliegjes eitjes leggen.

Conclusie

Het verzorgen van kamerplanten vereist aandacht, maar met de juiste kennis houd je je planten gezond. Geef water op maat, plaats planten op de juiste plek en gebruik voeding tijdens de groeiperiode. Verpot planten regelmatig en maak de bladeren schoon. Kies planten die passen bij de hoeveelheid licht in je huis, en wees alert op problemen zoals guttatie en rouwvliegjes.

Terug naar het overzicht