Foto gemaakt vanaf het water. Amsterdamse huizen met een schip aan er voor.

Dit zijn de 12 grootste steden van Nederland

13 juli 2023

Laatste update: 01 oktober 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Veel mensen vragen zich af wat nou de grootste steden van Nederland zijn. Maar wat zorgt er voor dat een grote stad tot de lijst grootste steden in Nederland behoort. Welke stad heeft bijvoorbeeld de grootste haven of de meeste inwoners.

Inhoudsopgave

Wat is een grote stad

Een grote stad is een stad met een grote bevolking en een hoge dichtheid. Er is geen officiële definitie van een grote stad, maar over het algemeen wordt aangenomen dat een stad met een bevolking van meer dan 100.000 mensen een grote stad is.

Grote steden hebben vaak een aantal kenmerken gemeen, zoals:

  • Een hoog niveau van economische activiteit

  • Een diversiteit aan culturen en etniciteiten

  • Een goede infrastructuur, waaronder openbaar vervoer, wegen en nutsvoorzieningen

  • Een hoge levensstandaard

Hoeveel steden heeft Nederland

Nederland heeft officieel 92 steden. De status van "stad" werd in het verleden verleend door stadsrechten, die in de middeleeuwen werden toegekend aan nederzettingen. Deze stadsrechten gaven een plaats bepaalde privileges, zoals het recht om markten te houden, verdedigingswerken op te richten, en zelf bestuur te voeren.

Naast grote steden heeft Nederland ook grote gemeenten. Dit zijn de grootste gemeenten van Nederland.

Huurwoningen in Den Haag aan het water

Wat zijn de 12 steden van Nederland

Je kan steden categoriseren op basis van het aantal inwoners of op basis van het oppervlakte van de stad. Voor het gemak doen we dat op basis van het inwoneraantallen per stad, zodat je in een oogopslag ziet wat op 1 januari 2023 het aantal inwoners is van deze Nederlandse steden:

Stad Inwoners
Amsterdam 872.659
Rotterdam 653.511
Den Haag 544.537
Utrecht 334.942
Eindhoven 236.561
Tilburg 214.264
Groningen 203.759
Almere 202.964
Breda 185.092
Apeldoorn 153.569
Haarlem 151.742
Arnhem 151.173

 

1. Amsterdam: De Hoofdstad en het Culturele Hart van Nederland

Amsterdam, zoals je in bovenstaande tabel kan zien is zij de grootste stad van Nederland met een inwonertal van meer dan 800.000. Daarmee is Amsterdam ook de dichtstbevolkte stad in Nederland. Met een bijna gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen, is de stad een bruisende mix van verschillende mensen en culturen.

Stad met veel expats

Naast de Nederlands sprekende inwoners, huisvest Amsterdam een aanzienlijk aantal expats, waardoor de stad een rijk multicultureel en meertalig karakter heeft. Bekijk het aanbod van appartementen te huur in Amsterdam.

Amsterdam heeft een wereldberoemd stadgezicht

Amsterdam is beroemd om zijn uitgebreide grachtensysteem, dat sinds 2010 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De grachten van Amsterdam, bekend om hun prachtige zeventiende-eeuwse huizen, vormen samen met de vele bruggen en woonboten een uniek stadsgezicht.

Verzot op eten? In Amsterdam kom je aan je trekken

Wat het eten betreft, biedt Amsterdam een grote diversiteit aan lokale en internationale gerechten. Naast de traditionele Nederlandse pannenkoeken en 'Stroopwafels', kun je hier ook genieten van een breed scala aan internationale gerechten, dankzij de multiculturele samenstelling van de stad.

Amsterdamse uien

En als je de kans krijgt, mis dan niet de bekende 'Amsterdamse uien', pittige ingemaakte uien die perfect passen bij haring. Dus wanneer de in de gemeente Amsterdam wil wonen, weet je waar je moet wezen!

De grachten van Amsterdam bij zonsondergang met rondvaartboten.

2. Rotterdam: De grootste Havenstad van Europa

Rotterdam, gelegen in de provincie Zuid Holland met een bevolking van ongeveer 600.000 inwoners, is de tweede grootste stad in Nederland. Het demografisch profiel van de stad is divers, met een bijna gelijke verdeling van mannen en vrouwen. Net als Amsterdam, is ook Rotterdam een smeltkroes van culturen, met een aanzienlijk deel van de bevolking van buitenlandse afkomst.

De skyline van Rotterdam, een architectonisch pronkstuk

De stad is het architectonische pronkstuk van Nederland, met zijn gedurfde en moderne skyline. Rotterdam staat bekend om zijn indrukwekkende haven, de grootste van Europa, en zijn hoogwaardige musea zoals de Kunsthal en het Museum Boijmans Van Beuningen.

De Rotterdamse kapsalon

Een bijzonder gerecht om te proberen is de 'Rotterdamse kapsalon', een heerlijke fastfood schotel die bestaat uit friet, vlees, kaas, salade en saus. Kortom, deze stad in Zuid Holland is een bezoekje waard. Ook zeker om er te wonen! 

De erasmusbrug in Rotterdam tijdens zonsondergang

3. Den Haag: Het Politieke Hart van Nederland

Den Haag, ook wel 's Gravenhage genoemd, met een bevolking van ongeveer 500.000, is de derde grootste stad van Nederland. Het is een politiek zwaargewicht, want het huisvest de Nederlandse regering en het koninklijk paleis, evenals vele internationale organisaties zoals het Internationaal Gerechtshof.

Huurwoningen in Den haag; dit is bij jou in de buurt

Met zijn elegante oude gebouwen, zoals het Binnenhof, en zijn weelderige parken, biedt Den Haag een rustigere, maar niet minder interessante ervaring dan de grotere steden van Amsterdam en Rotterdam. De stad heeft ook een levendig cultureel leven, met talrijke musea, theaters en festivals.

Eten in Den Haag

Wat het eten betreft, is Den Haag de thuisbasis van het 'Haagse Hopje', een traditioneel Nederlands snoepje met een smaak van koffie en karamel. Deze Nederlandse stad is dan ook het waard om te bezoeken of om er te gaan wonen. Kijk daarom eens naar ons aanbod van appartementen te huur in Den Haag.

De hofvijver in Den Haag met een fontijn

4. Utrecht: De Historische Universiteitsstad met een jong hart

Utrecht, gelegen in de gelijknamige provincie Utrecht, met een aantal inwoners van ongeveer 350.000, is een universiteitsstad met een jonge en dynamische bevolking. Het demografische profiel van Utrecht toont een lichte overhand van vrouwen, gedeeltelijk te wijten aan de grote studentenbevolking. Dit zorgt er voor dat het aantal inwoners redelijk balanceert.

Utrecht is een van de oudste steden van Nederland

Utrecht is een van de oudste steden in Nederland, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad is beroemd om zijn prachtige centrum met grachten, oude kerken zoals de Dom van Utrecht, en middeleeuwse architectuur. Utrecht wordt dan ook wel de Domstad genoemd.

Beklim de Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug, oftewel de "koningin van de stuwwallen", is een prachtig stukje natuur in het hart van Nederland. Het is als een vriendelijke, golvende rug die zich uitstrekt van het bruisende Utrecht tot het charmante Rhenen.

Gracht in Utrecht met mensen op de terrassen en groene bomen

5. Eindhoven: de stad van licht, innovatie en sigaren

Eindhoven, met ongeveer 230.000 inwoners, is de vijfde grootste stad van Nederland en heeft een licht overwicht aan mannelijke inwoners. De stad is een belangrijk centrum van technologie en design, en huisvest bedrijven zoals Philips en DAF Trucks.

Wist je dat Eindhoven bekend stond als dé stad van Nederland waar sigaren gemaakt werden? Ga op reis door Eindhoven

Moderne stad

Eindhoven is een moderne stad met een futuristisch gevoel. De stad heeft een levendig nachtleven en cultureel leven, met vele musea, muziekvenues en evenementen zoals het jaarlijkse lichtkunstfestival GLOW.

stadsgezicht van Eindhoven met de UFO

6. Tilburg: de Textielstad van Nederland

Tilburg, gelegen in Noord-Brabant met bijna 220.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 115,5 m2. Qua demografie heeft Tilburg een iets hoger aantal vrouwen dan mannen. De stad heeft een rijke geschiedenis in de textielindustrie, die wordt weerspiegeld in diverse musea en monumenten.

Levendige kunstscene

Tilburg heeft een levendige kunstscene, met talrijke galeries, creatieve ruimtes en jaarlijkse evenementen zoals de Tilburgse Kermis, een van de grootste in Nederland.

Tilburgse Kermiskoek: een traditionele lekkernij

Op culinair gebied staat zij bekend om zijn 'Tilburgse Kermiskoek', een traditioneel gemberbrood dat meestal wordt geserveerd tijdens de jaarlijkse kermis. Bovendien biedt de stad een breed scala aan restaurants en eetgelegenheden, waar je kunt genieten van zowel lokale als internationale gerechten. Dit maakt het een bezoekje aan Tilburg zeker waard.

Wat is er te doen in Tilburg

Misschien denk je bij Tilburg niet meteen aan bekende bezienswaardigheden maar schijn bedriegt!
Tilburg heeft een aantal bekende bezienswaardigheden, waaronder:

  • De Piushaven, een voormalige haven die is omgebouwd tot een levendig stadscentrum

  • Het TextielMuseum, een museum over de textielgeschiedenis van Tilburg

  • De Spoorzone, een voormalige spoorzone die is omgebouwd tot een woon- en werkgebied

  • Het Natuurmuseum Brabant, een museum over de natuur van Noord-Brabant

  • De Tilburgse Kermis, een van de grootste kermissen van Nederland

Bronzen beeld in tilburg

7. Groningen: De Energieke Noordelijke Stad met Eierballen

Groningen, met een bevolking van ongeveer 230.000 inwoners, heeft een licht overwicht van vrouwen, wat grotendeels te danken is aan de grote studentenpopulatie.

Centrum van kunst, cultuur en onderwijs

Deze noordelijke stad is een levendig centrum van kunst, cultuur en onderwijs, met de Rijksuniversiteit Groningen als een prominente instelling gelegen in de gelijknamige provincie Groningen.

Een echte studentenstad

Groningen staat bekend om haar studentenverenigingen maar ook om haar trotse inwoners en mooie ommelanden. Bekijk hier het aanbod van studentenkamers in Groningen.

Wat is er te doen in Groningen?

Groningen biedt een rijke mix van historische en moderne architectuur, met hoogtepunten zoals de Martinitoren en het Groninger Museum. Het stadsleven is vol energie, met tal van festivals, muziekevenementen en markten die het hele jaar door plaatsvinden.

Gracht in Groningen met de A Kerk op achtergrond

8. Almere: de jonge stad in Flevoland

Almere, met ongeveer 210.000 inwoners, heeft een bijna gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. Almere is de jongste stad in dit overzicht, officieel opgericht in 1984, en ligt in de provincie Flevoland, het grootste kunstmatige eiland ter wereld.

Modern en experimenteel

Almere's architectuur is modern en experimenteel, wat weerspiegelt in iconische gebouwen zoals de Wave en het KAF Kunstlinie Almere Flevoland. Ondanks zijn jeugdigheid, heeft Almere een bloeiend cultureel en recreatief leven, met tal van parken, winkelcentra en evenementen zoals het Almere Haven Festival.

Aangezicht van Almere vanaf het water

9. Breda: Het Gezellige Zuiden van Nederland

Breda, met iets meer dan 180.000 inwoners, heeft een licht overwicht aan vrouwen. Gelegen in de zuidelijke provincie Noord-Brabant, staat Breda bekend om zijn gezellige sfeer en historische bezienswaardigheden, waaronder de Grote Kerk en het Begijnhof.

Breda had de beste binnenstad van Nederland

Breda heeft een levendig cultureel leven, met diverse festivals zoals het Breda Jazz Festival en evenementen zoals de jaarlijkse carnavalsviering. De stad is ook bekend om zijn bloeiende biercultuur, met talrijke brouwerijen en biercafés. Daarnaast was de binnenstad van Breda verkozen tot beste binnenstad van Nederland.

Culinaire hoogstandjes

Op culinair gebied is Breda vooral bekend om zijn 'Bredase Turf', een lokaal type koek gemaakt van amandelen, boter, suiker en eieren.

Brabantse gezelligheid

Breda is ook de perfecte plek om te genieten van de Brabantse gastvrijheid in een van de vele lokale eetgelegenheden, met een keur aan zowel Nederlandse als internationale gerechten. Zoek je een huurwoning in Breda? Bekijk dan ons aanbod.

Oud gebouw in Breda aan het water op een helder blauwe dag

10. Apeldoorn: natuur en koninklijke geschiedenis

Apeldoorn, gelegen in de provincie Gelderland, heeft een bevolking van iets meer dan 160.000 inwoners, met een lichte meerderheid van vrouwen.

Groene omgeving en rijke geschiedenis

Het staat bekend om zijn prachtige groene omgeving en koninklijke geschiedenis, met Paleis Het Loo als belangrijkste bezienswaardigheid. Culinair gezien moet je de lokale specialiteit niet missen, de 'Apeldoornse Mop', een heerlijke amandelkoek.

Kerk in Apeldoorn in vogelvlucht.

11. Haarlem: Historisch Hart van Noord-Holland

Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, heeft iets meer dan 160.000 inwoners en een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. De stad staat bekend om haar historische binnenstad, vol met monumentale panden en hofjes. Een lokale lekkernij om te proberen is de 'Haarlemse Mop', een amandelkoekje met een vleugje citroen. Haarlem is daarnaast ook een stad om fijn in te wonen.

Ophaalbrug in Haarlem tijdens zonsondergang

12. Arnhem: De Groene Stad aan de Rijn

Arnhem, gelegen in de provincie Gelderland, heeft een bevolking van ongeveer 160.000 en een iets hoger aantal vrouwen dan mannen. Er wonen veel verschillende soorten mensen; van werken tot studenten.

Arnhemse specialiteiten

De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige parken en als toegangspoort tot de Hoge Veluwe. Probeer zeker de lokale specialiteit, de 'Arnhemse meisjes', knapperige, zoete koekjes bestrooid met suiker. Gelegen vlakbij Nijmegen. Nijmegen is de oudste stad van Nederland.

Arnhem centraal met autos op de wegen bij zonsondergang.

De 20 oudste steden van Nederland

Nederland heeft een rijke geschiedenis, en veel steden hebben hun wortels in de Middeleeuwen of zelfs eerder. Hier zijn de 20 oudste steden van Nederland, gerangschikt op basis van hun geschatte stichtingsdatum of wanneer ze stadsrechten kregen:

  1. Nijmegen – Gesticht rond 100 voor Christus, Nijmegen wordt vaak beschouwd als de oudste stad van Nederland. Het kreeg stadsrechten in 1230.
  2. Maastricht – Ontstaan rond 50 voor Christus als Romeinse nederzetting. Het kreeg stadsrechten in 1204.
  3. Utrecht – Gesticht in de Romeinse tijd (ca. 47 na Christus) als castellum Traiectum. Stadsrechten in 1122.
  4. Voorburg – Ontstaan uit de Romeinse stad Forum Hadriani rond 45 na Christus.
  5. Zutphen – Gesticht in de 9e eeuw en verkreeg stadsrechten in 1190.
  6. Deventer – Gesticht in de 9e eeuw en kreeg stadsrechten in 956.
  7. Middelburg – Rond de 9e eeuw ontstaan en kreeg stadsrechten in 1217.
  8. Tiel – Stadsrechten sinds 1200, met oorsprong in de vroege Middeleeuwen.
  9. Roermond – Gesticht rond 1130, met stadsrechten verleend in 1232.
  10. Dordrecht – De stad werd gesticht in 1047 en kreeg stadsrechten in 1220.
  11. Grave – Kreeg stadsrechten in 1233, met een geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw.
  12. Leiden – Ontstaan in de 9e eeuw, stadsrechten verleend in 1266.
  13. Zierikzee – Kreeg stadsrechten in 1248, met wortels in de vroege Middeleeuwen.
  14. Groningen – Stadsrechten sinds 1040, hoewel de nederzetting eerder is ontstaan.
  15. Sittard – Gesticht in de 10e eeuw, stadsrechten sinds 1243.
  16. Haarlem – Verkreeg stadsrechten in 1245 en dateert uit de 10e eeuw.
  17. Alkmaar – Verkreeg stadsrechten in 1254 en ontstond in de 10e eeuw.
  18. Elst – Oorsprong uit de Romeinse tijd, met archeologische vondsten uit de 1e eeuw na Christus.
  19. Breda – Gesticht rond 1000 en kreeg stadsrechten in 1252.
  20. Thorn – Oorsprong rond de 10e eeuw, stadsrechten verleend in 1292.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een nieuwe plek om te wonen, is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar een van deze steden. Je zult er zeker niet teleurgesteld in worden!

Terug naar het overzicht