9 onmisbare tips om een huurwoning te vinden
18 september 2020
Laatste update: 12 november 2024
Hoe kom ik snel aan een huurwoning? Die vraag krijgen we vaak bij Huurstunt. Snel een appartement huren of snel een woning bemachtigen is mogelijk als je slim te werk gaat. Hoe kun je zo snel mogelijk een huis huren en hoe maak je de kans zo groot mogelijk om er daadwerkelijk te mogen wonen?
Inhoudsopgave
Snel een woning huren
Een huurwoning vinden is niet eenvoudig. De concurrentie op de huurmarkt is groot. Met een slimme aanpak kun je echter je kansen verhogen.
Hoe werkt particulier huren?
Bij particuliere huur wordt de huurprijs bepaald zonder verplichting aan het puntensysteem. Particuliere huurwoningen vallen meestal in de vrije sector en hebben vaak hogere huurprijzen. Particuliere huurwoningen worden zo genoemd als de huurprijs boven de liberalisatiegrens valt. In 2024 ligt deze grens op een kale huurprijs van € 879,66.
Tips om een huurwoning te vinden
Met de volgende tips wordt het huurhuis zoeken in de vrije sector een stuk eenvoudiger.
1. Een wensenlijst opstellen
Maak een lijst met prioriteiten. Noteer zowel je ideale woningkenmerken als de zaken waar je compromissen op kunt sluiten. Bepaal je maximale budget en houd rekening met realistische verwachtingen.
Meer lezen: Kosten huurwoning: hier moet je rekening mee houden
2. Hoe maak je meer kans op een huurwoning?
Kies ik voor sociale huur of de vrije sector? Ga ik een eengezinswoning huren, particulier huren of wil ik een sociale huurwoning vinden via een woningcorporatie? Sociale huurwoningen zijn vaak voordeliger, maar ze hebben ook inkomenseisen. Vrije sectorwoningen zijn duurder, maar bieden meer flexibiliteit en minder lange wachtlijsten.
Voordelen van huren in de vrije sector
Nu vraag je je misschien af: waarom zou ik dan überhaupt gaan huren in de vrije sector? Nou, er zijn ook een aantal voordelen.
- Soms worden deze woningen gestoffeerd of gemeubileerd verhuurd. Ideaal voor expats of studenten die geen inboedel hebben.
- Bij particuliere huurwoningen heb je ook geen lange wachtlijsten. Jarenlang punten sparen is dus niet nodig.
- Ook heb je direct contact met de verhuurder, zonder tussenkomst van een externe partij. Blijf echter wel kritisch in jouw zoektocht!
Gevreesde huisjesmelkers
Je loopt wel een klein risico om de gevreesde huisjesmelker tegen het lijf te lopen, die een hoge huurprijs vraagt voor een slecht onderhouden pand. Bij woningcorporaties, waar ook qua onderhoud strengere regels gelden, zul je dit minder snel tegenkomen.
3. Inschrijven bij een woningzoekmachine
Maak gebruik van een woningzoekmachine zoals Huurstunt. Hier vind je een breed aanbod van huurwoningen zonder wachtlijst. Bij Huurstunt meld je je gratis aan en krijg je toegang tot woningen van zowel makelaars als particuliere verhuurders
4. Aanmelden voor huuralerts
Wil je het laatste huuraanbod ontvangen in je inbox? Schrijf je dan gratis in voor onze huuralert. Vul de gewenste woonplaats en jouw e-mailadres in, kies een frequentie en druk op ‘inschrijven’.
5. Premium Account bij Huurstunt
Ben je iemand die liever zelf het initiatief neemt? Met Huurstunt Premium kun je zelf onbeperkt reageren op huuradvertenties. Geen puntensysteem, geen loting, maar direct in contact komen met makelaars of particuliere verhuurder.
Probeer Premium 14 dagen gratis
Voor Premium betaal je maandelijks een vast bedrag. Ben jij nieuw bij Huurstunt? Probeer dan nu Huurstunt Premium 14 dagen gratis! Twee weken lang gratis onbeperkt reageren op huuradvertenties.
6. Stel je proactief op
Wees actief in je zoektocht. Reageer snel op berichten van verhuurders en gebruik waar mogelijk de telefoon in plaats van e-mail. Zorg ook dat je documentatie, zoals een kopie van je ID en referenties, klaar hebt voor verzending wanneer dit gevraagd wordt.
7. Hulp bij zoeken huurwoning
Laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar een woning. Sociale media en speciale groepen voor huurders kunnen ook helpen om sneller een geschikte woning te vinden.
Bekijk ook: Reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief
8. Nog geen succes? Verbreed je horizon!
Als je geen geschikte woning vindt, overweeg dan om je eisen bij te stellen. Een woning aan de rand van de stad kan soms ruimer en goedkoper zijn dan een centrale locatie. Zoek ook in minder populaire wijken om de concurrentie te verminderen.
9. Tips voor een geslaagde bezichtiging
Bij een bezichtiging is een goede voorbereiding belangrijk. Wees op tijd, stel vragen over de woning en wees duidelijk over je interesse. Zorg dat je een goede indruk maakt op de verhuurder, omdat ook zij beslissen of jij een geschikte huurder bent.
- Maak een goede eerste indruk.
- Juich niet te vroeg.
- Bedenk relevante vragen.
- Waak voor bijkomende kosten.
- Laat je niet afschrikken door concurrentie.
- Gebruik onze checklist voor een geslaagde bezichtiging.
Verder lezen: 6 tips voor een geslaagde bezichtiging (met checklist!)
Conclusie
Om snel een huurwoning te vinden, stel je duidelijke wensen op en blijf realistisch met je budget. Schrijf je in bij woningzoekmachines zoals Huurstunt en gebruik huuralerts om snel te reageren op nieuwe aanbiedingen. Wees proactief, bereid documenten voor, en breid je zoekgebied uit om je kansen te vergroten.