Vrouw gaat met een gerust hart op vakantie na het volgen van de vakantie checklist

Zorgeloos op vakantie met deze vakantie checklist!

08 augustus 2024

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Het is bijna zover: je vakantie! Maar voordat je met een gerust hart op reis gaat, is het slim om je huis goed voor te bereiden. Geen stress, geen zorgen. Met deze vlotte vakantiechecklist van 12 tips zorg je ervoor dat je woning, appartement of studio, veilig en in topconditie blijft terwijl jij geniet van je welverdiende rust. Dus pak je koffers, check deze lijst en vertrek zonder zorgen naar je droombestemming!

Inhoudsopgave

    1. Schakel verlichting met timers

    Gebruik tijdschakelaars voor je verlichting zodat lichten op verschillende tijden aan en uit gaan. Dit wekt de indruk dat er iemand thuis is, wat potentiële inbrekers kan afschrikken. Denk eraan om zowel binnen- als buitenverlichting op timers te zetten voor een extra veilig gevoel.

    2. Laat de buren weten

    Vertel je buren dat je op vakantie gaat en vraag of ze een oogje in het zeil willen houden. Ze kunnen je post en pakketten aannemen en onregelmatigheden opmerken. Geef ze ook je contactgegevens voor noodgevallen.

    Buren schudden elkaar de hand

    3. Regel post en pakketten

    Een volle brievenbus is een duidelijke indicatie dat je niet thuis bent en dus een lokkertje voor inbrekers. Vraag een vriend of buur om je post op te halen of maak gebruik van een bewaardienst. Laat geplande leveringen pauzeren of naar een ander adres sturen.

    4. Beveilig waardevolle spullen

    Zorg ervoor dat waardevolle spullen zoals sieraden, documenten en elektronica veilig zijn opgeborgen. Overweeg een kluis of breng deze spullen naar een vertrouwd familielid of vriend. Zo verminder je de kans op verlies bij een inbraak.

    Lees ook: 5 tips om je woning veilig achter te laten tijdens vakantie.

    5. Controleer deursloten en ramen

    Voordat je vertrekt, controleer je of alle deuren en ramen goed gesloten en vergrendeld zijn. Dit omvat ook minder voor de hand liggende toegangspunten zoals kelder- en zolderramen. Extra sloten of raamvergrendelingen kunnen extra veiligheid bieden.

    6. Planten en huisdieren

    Regel een oppas voor je planten en huisdieren, of breng ze naar een vertrouwd adres. Een buur, vriend of professionele oppasservice kan ervoor zorgen dat je planten water krijgen en je huisdieren de zorg krijgen die ze nodig hebben.

    Buurman geeft de planten water

    7. Elektrische apparaten uitschakelen

    Haal onnodige elektrische apparaten uit het stopcontact om energie te besparen en brandgevaar te voorkomen. Denk aan apparaten zoals televisies, computers en keukenapparatuur. Het uitschakelen van je wifi-router kan ook verstandig zijn.

    8. Cv-ketel en boiler op stand-by

    Zet de cv-ketel en boiler op de laagste stand of schakel ze uit, afhankelijk van het seizoen. Dit kan energie besparen en voorkomt onnodig gebruik terwijl je weg bent. Controleer ook of de thermostaat goed is ingesteld.

    Bekijk ook: Transformeer je huurwoning met slimme verlichting.

    9. Afval verwijderen

    Leeg alle vuilnisbakken in je huis om geurtjes en ongedierte te voorkomen. Zorg ervoor dat je vuilnis wordt opgehaald voor je vertrekt, of vraag een buur om dit te doen. Vergeet ook niet de koelkast van bederfelijke waren te ontdoen.

    10. Koelkast en vriezer

    Maak de koelkast en vriezer leeg, schoon en zet ze uit als je lang wegblijft. Laat de deur op een kier staan om schimmelvorming te voorkomen. Bij een korte vakantie, zorg dat bederfelijke waren verwijderd zijn.

    Een lege koelkast die openstaat

    11. Alarm en beveiligingssystemen

    Zorg ervoor dat alle alarm- en beveiligingssystemen ingeschakeld en goed werkend zijn. Test ze van tevoren om er zeker van te zijn dat ze correct functioneren. Informeer je beveiligingsbedrijf over je afwezigheid.

    12. Noodnummers opslaan

    Sla belangrijke noodnummers op in je telefoon, zoals die van de buren, de lokale politie en je verzekeraar. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt handelen bij noodgevallen, zelfs als je ver van huis bent.

    Bekijk ook: Betaal jij te veel huur? Met deze tips kun je er wat aan doen!

    Conclusie

    Met deze handige checklist zorg je ervoor dat je woning veilig en verzorgd achterblijft terwijl jij geniet van je vakantie. Vergeet niet om de checklist door te nemen en alles af te vinken voor vertrek. Zo weet je zeker dat alles in orde is en kun je optimaal genieten van je vakantie!

    Terug naar het overzicht