Succesvol hospiteren doe je zo
13 september 2022
Laatste update: 23 september 2024
Ben je student en op zoek naar een nieuwe kamer? Dan is de term 'hospiteren' je waarschijnlijk niet onbekend. Maar wat houdt het nu echt in? In Nederland is hospiteren een populaire methode onder studenten om een plek in een gedeeld huis te bemachtigen. Je krijgt de kans om het huis te bezoeken en de huidige bewoners te overtuigen dat jij de ideale nieuwe huisgenoot bent. Het lijkt wel wat op speeddaten, maar dan om een kamer te winnen. Met deze hospiteer tips ben jij straks helemaal voorbereid om je van je beste kant te laten zien!
Inhoudsopgave
Wat is hospiteren?
Als je gaat studeren en op zoek bent naar een kamer dan heb je vast het woord "hospiteren" voorbij zien komen. Maar wat is hospiteren eigenlijk? In Nederland, vooral onder studenten, is hospiteren een gebruikelijke manier om een plekje in een gedeeld huis te bemachtigen. Je wordt uitgenodigd om het huis te bezoeken en indruk te maken op de huidige bewoners. Het is als een speeddate voor huisgenoten, waarbij de studenten die er wonen beslissen wie de kamer krijgt. Dus, zet je beste beentje voor!
Tips voor bij het hospiteren
We delen enkele essentiële tips die je kunnen helpen om tijdens het hospiteren een positieve indruk achter te laten en de kans te vergroten dat je wordt gekozen als de nieuwe huisgenoot. Van het tonen van oprechte interesse tot het begrijpen van de groepsdynamiek, deze tips zullen je voorbereiden op een succesvolle hospiteeravond.
Tip 1: Maak een goede eerste indruk
De eerste indruk is belangrijk. Kleed je als je gaat hospiteren niet te uitbundig, maar ook weer niet te saai. Zorg ervoor dat je er netjes uitziet en wees vriendelijk naar de organisatoren. Breng eventueel iets origineels mee om cadeau te doen aan de bewoners.
Wees enthousiast
Wees enthousiast en geïnteresseerd, maar stel niet te veel vragen. Je kunt erop rekenen dat ook jij vragen krijgt van de huidige bewoners van de studentenwoning. Vaak gaan deze over zaken als je hobby's en kookkunsten, en waarom jij gekozen zou moeten worden als nieuwe huisgenoot.
Bereid je goed voor
Bereid je hier op en bedenk goed wat je graag wilt vertellen, zodat je tijdens het hospiteren niet met een mond vol tanden staat. Je kunt van te voren ook kijken naar de sociale media accounts van de huidige bewoners en een gesprek beginnen over eventuele gemeenschappelijke interesses. Zo sta je wellicht voor op de andere kandidaten als de hospiteeravond begint.
Tip 2: Zorg ervoor dat het plaatje klopt
Een verzorgd uiterlijk is belangrijk, maar ben je in het dagelijks leven een sloddervos of party animal dan kun je door de mand vallen. Bijvoorbeeld door de verhalen van de gemeenschappelijke vrienden van één van de bewoners of de pikante foto's op je social media accounts.
Wees eerlijk
Beantwoord vragen over je levensstijl dus eerlijk. Vertel gerust dat het huishouden er door drukte weleens bij inschiet en dat je van gezelligheid houdt. Het kan ook verstandig zijn om niet alle details van je privéleven zomaar op Facebook en Instagram te delen. Zo wek je vertrouwen, zorg je ervoor dat je presentatie in overeenstemming is met hoe de buitenwereld over jou denkt en zorg je ervoor dat het plaatje klopt.
Tip 3: Wees jezelf
Het klinkt misschien logisch of clichématig, maar het is wel belangrijk: wees (de beste versie van) jezelf. Doe je je anders voor dan je bent, dan kan dit later pijnlijk duidelijk worden en voor problemen zorgen. Zenuwen zijn nergens voor nodig. Bovendien maak je de beste indruk als je relaxt en ontspannen bent. Probeer een leuke avond te hebben met de mensen die misschien wel je nieuwe huisgenoten worden en de eventuele anderen die komen hospiteren. Soms duurt een hospiteersessie de hele avond.
Richt je op gemeenschappelijke intresses
Dan is het geen slecht idee om in gesprek gaan met iemand en te kijken of je gemeenschappelijke interesses hebt. Bespeel je een muziekinstrument, ben jij in het weekend druk met vrijwilligerswerk of speel je graag hockey? Vertel erover en je zult zien dat mensen nieuwsgierig worden en er zo eenvoudig een gesprek ontstaat.
Tip 4: Typische vragen tijdens een hospiteeravond
Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij hospiteren kunnen verschillende vragen gesteld worden. Deze hospiteer vragen zijn bedoeld om een beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid, levensstijl. Een aantal typische hospiteer vragen zijn bijvoorbeeld:
- Vertel iets over jezelf.
- Wat brengt je naar deze stad of dit gebied?
- Wat studeer je of wat is je beroep?
- Wat zijn je hobby's en interesses?
- Hoe zou je jezelf in één woord omschrijven?
- Hoe ziet jouw ideale huisgenoot eruit?
- Wat vind je belangrijk in een gedeeld huis, zoals schoonmaakregels, geluidsbeleid en gezamenlijke activiteiten?
Tip 5: Toon oprechte interesse
Maak als je gaat hospiteren je een praatje met één van de inwonende studenten, zorg dan voor een actieve houding en toon interesse. Kijk als je gaat hospiteren naar wat er in je op komt en stel bijvoorbeeld wat vragen over het studentenhuis, over de regels in de huishouding, en de invulling van de studententijd van je eventuele toekomstige huisgenoten. De meeste bewoners van studentenhuizen kunnen het waarderen als iemand oprechte interesse toont en wonen graag samen met iemand waarmee er een klik is.
Tip 6: Zet je sociale vaardigheden in
Maak oogcontact, vertel tijdens het hospiteren over jezelf, stel belangstellende vragen, en glimlach af en toe. Let ook op je lichaamshouding, wees beleefd en begroet arriverende en vertrekkende bezoekers van de hospiteeravond. Het inzetten van je sociale vaardigheden tijdens het hospiteren zorgt ervoor dat je sympathiek over komt. Bovendien wek je zo de indruk dat je enthousiast bent over bijvoorbeeld de stad Utrecht, Huize Pfaf en de olijke bewoners ervan.
Wees makkelijk in de omgang
Mensen wonen graag samen met iemand die gemakkelijk is in de omgang, zich kan verplaatsen in een ander en goed voor zichzelf op kan komen. Je sociale vaardigheden kunnen dus de doorslag geven bij het selecteren van de nieuwe huisgenoot.
Iets origineels over jezelf vertellen
Vaak krijg je de vraag om iets origineels over jezelf te vertellen. Je kan kiezen voor een grappig verhaal of een leuke anekdote, afhankelijk van de sfeer. Of pak de vraag wat serieuzer op. Wat zijn bevoorbeeld je passies? Waar krijg je energie van?
Tip 7: Probeer met iedereen te praten
In sommige studentenhuizen kunnen tot wel vijftien studenten samenwonen. Ook al is de tijd beperkt, probeer toch met iedereen kort te praten, aangezien elke bewoner mee beslist over de nieuwe huisgenoot. Als je bijvoorbeeld slechts met drie van de twaalf bewoners een gesprek hebt gehad, kan het moeilijk worden om genoeg stemmen te krijgen. Mocht het niet lukken om iedereen te spreken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je iedereen persoonlijk gedag zegt bij je vertrek. Zo onthouden ze tenminste wie je bent!
Tip 8: Weet wat je wil
Hospiteren is niet enkel een gelegenheid om een kamer te vinden; het is ook een moment om te beoordelen of je jezelf kunt zien wonen in de nieuwe omgeving. Het is cruciaal om tijdens het hospiteren niet alleen je beste beentje voor te zetten, maar ook kritisch te kijken naar wat jij zelf belangrijk vindt. Vraag jezelf af: Past dit huis bij mij? Voelde ik me op mijn gemak bij de huisgenoten? Waren de gemeenschappelijke ruimtes aangenaam? Je zoekt niet zomaar een bed, maar een plek waar je je thuis kunt voelen.
Tip 9: Maak er een gezellige hospiteeravond van
Tot slot, maak vooral plezier. Zie het als een gezellige avond waarop je een heleboel nieuwe mensen kan leren kennen. Leg niet te veel druk op jezelf en blijf authentiek. Mocht je niet uitgekozen worden, dan heb je waardevolle ervaring opgedaan voor een volgende keer. Onthoud: oefening baart kunst, dus het gaat je vast en zeker lukken. Heel veel succes!
Conclusie
Hospiteren is een essentieel onderdeel voor studenten die een kamer zoeken. Door goed voorbereid te zijn en jezelf van je beste kant te laten zien, vergroot je je kans om de ideale kamer te vinden. Wees eerlijk, toon interesse, en maak er een gezellige avond van. Succes met je zoektocht!