Energie besparen: tips om je huis energiezuinig te maken
27 november 2020
Laatste update: 28 januari 2025
We hebben de wintermaanden weer voor de boeg. Vrees jij daarom nu alweer voor torenhoge energierekeningen? Misschien kun je dit verhelpen door thuis meer aandacht te besteden aan energie besparen. Want, als je verduurzaamt, bespaar je geld!
Inhoudsopgave
Tips om energie te besparen
Zelfs de kleinste stapjes kunnen al helpen met verduurzamen. Om te beginnen met verduurzamen, kun je alvast onderstaande stappen volgen. Enorm ingrijpend zullen ze misschien niet zijn, maar zelfs met een paar simpele handelingen zou je al een paar tientjes per maand kunnen besparen.
Hier zijn eenvoudige manieren om te besparen
Energie besparen hoeft niet direct ingrijpend te zijn. Als je een aantal zaken in je achterhoofd houdt bij het aanschaffen of gebruiken van apparaten, schiet je al een heel eind op. Let bijvoorbeeld op energielabels als je een nieuw apparaat koopt en vervang huishoudelijke apparaten die veel stroom slurpen.
1. Trek stekkers uit stopcontacten om sluipverbruik te voorkomen
Door bijvoorbeeld laders en apparaten écht uit te schakelen of uit het stopcontact te halen, valt nog eens 50 tot 100 euro per jaar te besparen. Veel apparaten verbruiken stiekem stroom wanneer ze stand-by staan.
2. Slimme thermostaat aanschaffen
Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je verwarming automatisch uitgaat wanneer niemand thuis is. Bij een gemiddeld huishouden in Nederland kan dit een besparing van ongeveer 6 à 7% op de verwarmingskosten opleveren. Reken je energiekosten op 1200 euro per jaar, dan kan dit zo’n 70 à 80 euro schelen.
3. Gebruik een waterbesparende douchekop
Ben je een fervent bezoeker van de douche? Overweeg om een waterbesparende douchekop in huis te halen. Stel dat je gemiddeld 9 minuten per keer doucht en dat verkort naar 5 minuten. Bij een waterbesparende douchekop (7 liter water per minuut) in plaats van een standaard douchekop (9 liter per minuut) bespaar je in een jaar al gauw tientallen euro’s. Volgens Milieu Centraal kan een huishouden zo’n 60 euro per jaar besparen enkel door korter te douchen.
4. Slimme meter plaatsen in huis
Een slimme meter kan helpen om onnodige stookkosten te voorkomen. Bovendien geeft de meter inzicht in je energieverbruik. Van je energiebedrijf kun je iedere maand een overzicht krijgen van je verbruik en de geschatte kosten. Je kunt er ook een energieverbruiksmanager aan koppelen om dagelijks inzicht te krijgen.
Nog een voordeel: met een slimme meter hoef je meterstanden niet langer zelf door te geven aan je energiemaatschappij. Dat gebeurt namelijk automatisch.
Blijven ventileren is belangrijk
Ventileren mag dan energie kosten – je moet immers meer stoken om het warm te houden. Zie dit echter niet als reden om alles potdicht te gooien! Door te ademen, te koken, de was te drogen en nieuwe spullen in huis te halen, raakt de lucht in onze huizen vervuild.
Bovendien wordt in veel huishoudens nog gerookt. Al die vieze lucht moet plaatsmaken voor schone lucht van buiten. Dat kan via ramen, roosters, maar ook naden en kieren.
In 1 op de 10 huizen zit schimmel
In de meeste huizen wordt er onvoldoende geventileerd. In 1 op de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt er meer fijnstof binnen dan buiten. Voor je eigen gezondheid moet je je huis daarom goed blijven ventileren.
Helemaal als je allergisch bent of van je luchtwegen, kun je last krijgen van vervuilde lucht. Besteed bij het douchen, wanneer je kookt en bij het drogen van was ook extra aandacht aan een goede ventilatie.
Meer lezen: Woonbond wil APK voor huurwoningen
Kosten berekenen voor isolatie
- Inventarisatie van je woning: Meet eerst de oppervlakte van de te isoleren onderdelen (dak, gevel, vloer, ramen). Met deze gegevens kun je gericht offertes aanvragen.
- Offertes opvragen: Vraag bij meerdere (lokale) bedrijven offertes aan voor dezelfde isolatiemaatregelen. Let daarbij op het type isolatiemateriaal, de isolatiewaarde (Rd- of Rc-waarde) en de bijbehorende kosten voor arbeid en materiaal.
- Terugverdientijd berekenen:
- Tel de totale investeringskosten (materiaal + installatie) bij elkaar op.
- Bepaal je huidige verwarmingskosten op jaarbasis (bijvoorbeeld aan de hand van je energierekening).
- Ga na wat het verwachte percentage besparing is. Milieu Centraal geeft richtlijnen, maar veel isolatiebedrijven hebben ook rekenvoorbeelden. Zo kun je inschatten hoeveel je (jaarlijks) bespaart.
- Deel de totale investeringskosten door de jaarlijkse besparing om de terugverdientijd in jaren te zien.
Kosten berekenen voor slimme apparaten
- Specifieke apparaatkosten: Een slimme thermostaat kost bijvoorbeeld tussen de 100 en 300 euro. Een waterbesparende douchekop is vaak al onder de 50 euro verkrijgbaar.
- Installatiekosten: Een slimme thermostaat laten installeren kan variëren van 50 tot 100 euro (of doe het zelf als je handig bent).
- Besparingscalculatie:
- Gebruik (eventueel) de rekenhulp van energieleveranciers of Milieu Centraal om te zien hoeveel je bespaart op je gas- en/of stroomverbruik.
- Vergelijk dit met de aanschaf- en installatiekosten en bereken zo hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend.
Beschikbare subsidies
- ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing):
- Deze subsidie is gericht op o.a. woningisolatie, warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op een warmtenet.
- Je krijgt een bedrag per m² isolatiemateriaal of een vaste vergoeding voor bijv. een warmtepomp.
- Voor de meest actuele subsidievoorwaarden kijk je op RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
- Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH):
- Deze regeling ging deels op in de ISDE, maar blijft voor specifieke projecten nog relevant (bijvoorbeeld in een VvE-constructie). Check de RVO-website voor de laatste stand van zaken.
- Lokale subsidiemogelijkheden:
- Gemeenten en provincies kunnen extra subsidies of leningen aanbieden, zoals een duurzaamheidslening met lagere rente.
- Kijk bij je gemeentelijke Energieloket of op de website van je provincie voor specifieke regelingen.
- BTW-teruggave op zonnepanelen (indien je ook zonnepanelen overweegt):
- Hoewel het niet direct een isolatiemaatregel is, is het goed om te weten dat je de betaalde btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst.
Praktische tips
- Check je energielabel: Sinds 2021 is er een uitgebreidere methodiek voor het vaststellen van energielabels. Een beter label kan de waarde van je huis verhogen en geeft inzicht in de verduurzamingspunten.
- Plan een (gratis) energiescan: Sommige gemeentes bieden een energiescan van je woning aan, waarbij een adviseur langskomt om te zien welke maatregelen het meest rendabel zijn.
- Houd rekening met woningtype: De totale kosten en besparingen verschillen sterk tussen een tussenwoning, hoekwoning of vrijstaand huis.
Energie besparen doe je zo
Je kunt er ook voor kiezen om drastischere maatregelen te ondernemen, zoals je huis isoleren. Deze maatregelen voor woningverbetering kosten in eerste instantie meer, maar verdienen zichzelf vaak binnen een paar jaar terug.
Drie op de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde, want woningisolatie heeft veel voordelen. Minder kou, minder tocht, dus comfortabeler wonen. Als je minder hoeft te stoken, stoot je bovendien minder CO2 uit. Dat kan al met simpele tochtstrips en deurdrangers, maar ook met een grondigere aanpak.
Waarom isoleren?
- Verlaagt stookkosten en CO₂-uitstoot
- Verbetert je energielabel en woningwaarde
Hoe werkt het?
- Dak, muren, ramen en vloer zijn grootste bronnen van warmteverlies
- Vervang dubbel glas door HR++ of triple glas
Conclusie
Bewust omgaan met energie, goede ventilatie en isolatie zijn cruciaal. Simpele maatregelen zoals het gebruik van een slimme thermostaat en waterbesparende douchekop kunnen al een aanzienlijk verschil maken in je energiekosten.