een gloeilamp

Energie besparen: tips om je huis energiezuinig te maken

27 november 2020

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Jelle

We hebben de wintermaanden weer voor de boeg. Vrees jij daarom nu alweer voor torenhoge energierekeningen? Misschien kun je dit verhelpen door thuis meer aandacht te besteden aan energie besparen. Want, als je verduurzaamt, bespaar je geld! 

Inhoudsopgave

    Tips om energie te besparen

    Zelfs de kleinste stapjes kunnen al helpen met verduurzamen. Om te beginnen met verduurzamen, kun je alvast onderstaande stappen volgen. Enorm ingrijpend zullen ze misschien niet zijn, maar zelfs met een paar simpele handelingen zou je al een paar tientjes per maand kunnen besparen.

    Een energiemeter

    Bewuster omgaan met energie

    Energie besparen hoeft niet direct ingrijpend te zijn. Als je een aantal zaken in je achterhoofd houdt bij het aanschaffen of gebruiken van apparaten, schiet je al een heel eind op. Let bijvoorbeeld op energielabels als je een nieuw apparaat koopt en vervang huishoudelijke apparaten die veel stroom slurpen.

    1. Trek de stekker er uit

    Zet de tv uit als niemand kijkt en laat de vaatwasser pas draaien zodra hij echt vol zit. Ga je voor langere tijd uit huis, bijvoorbeeld voor een vakantie? Trek alle stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Kom je niet graag thuis in een koud huis?

    2. Slimme thermostaat aanschaffen

    Een slimme thermostaat kan automatisch je verwarming lager zetten wanneer je niet thuis bent. Als je onderweg bent naar huis, kun je ‘m op afstand van tevoren weer omhoog zetten, zodat je altijd in een lekker warm nest thuiskomt.

    3. Waterbesparende douchekop

    Ben je een fervent bezoeker van de douche? Overweeg om een waterbesparende douchekop in huis te halen. Van al het warme water dat je gebruikt gaat namelijk 80 procent naar de douche. Van zo’n douchekop zul je zelf amper iets merken, maar je portemonnee des te meer.

    4. Slimme meter plaatsen in huis

    Een slimme meter kan helpen om onnodige stookkosten te voorkomen. Bovendien geeft de meter inzicht in je energieverbruik. Van je energiebedrijf kun je iedere maand een overzicht krijgen van je verbruik en de geschatte kosten. Je kunt er ook een energieverbruiksmanager aan koppelen om dagelijks inzicht te krijgen.

    Nog een voordeel: met een slimme meter hoef je meterstanden niet langer zelf door te geven aan je energiemaatschappij. Dat gebeurt namelijk automatisch.

    Een slimme meter in huis

    Blijven ventileren is belangrijk

    Ventileren mag dan energie kosten – je moet immers meer stoken om het warm te houden. Zie dit echter niet als reden om alles potdicht te gooien! Door te ademen, te koken, de was te drogen en nieuwe spullen in huis te halen, raakt de lucht in onze huizen vervuild.

    Bovendien wordt in veel huishoudens nog gerookt. Al die vieze lucht moet plaatsmaken voor schone lucht van buiten. Dat kan via ramen, roosters, maar ook naden en kieren.

    In 1 op de 10 huizen zit schimmel

    In de meeste huizen wordt er onvoldoende geventileerd. In 1 op de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt er meer fijnstof binnen dan buiten. Voor je eigen gezondheid moet je je huis daarom goed blijven ventileren.

    Helemaal als je allergisch bent of van je luchtwegen, kun je last krijgen van vervuilde lucht. Besteed bij het douchen, wanneer je kookt en bij het drogen van was ook extra aandacht aan een goede ventilatie.

    Meer lezen: Woonbond wil APK voor huurwoningen

    Energie besparen doe je zo

    Je kunt er ook voor kiezen om drastischere maatregelen te ondernemen, zoals je huis isoleren. Deze maatregelen voor woningverbetering kosten in eerste instantie meer, maar verdienen zichzelf vaak binnen een paar jaar terug.

    Een energiezuinig huis zal een gunstiger energielabel hebben, wat weer positief is voor de waarde ervan.

    Drie op de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde, want woningisolatie heeft veel voordelen. Minder kou, minder tocht, dus comfortabeler wonen.

    Als je minder hoeft te stoken, stoot je bovendien minder CO2 uit. Dat kan al met simpele tochtstrips en deurdrangers, maar ook met een grondigere aanpak.

    Man is een huis aan het isoleren

    Isoleren

    Langzamerhand verdwijnt aardgas en gaan we over op nieuwe, duurzamere manieren van verwarmen. Maar daarvoor moet je huis dan wel goed geïsoleerd zijn.

    Een slecht geïsoleerd huis zal vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer verliezen.Een dikke laag isolatiemateriaal kan de warmte beter vasthouden, waardoor je dus minder energie nodig hebt om het warm te houden.

    Dubbelglas

    Dubbel glas kun je tegenwoordig vervangen door beter isolerend HR++ of triple glas. Misschien klinkt dit als veel werk, maar vaak is er geen grote verbouwing nodig om de meeste delen van je huis te isoleren. Bovendien zijn er in veel gevallen subsidies te krijgen voor woningisolatie.

    Conclusie

    Met de wintermaanden voor de deur is het belangrijk om aandacht te besteden aan energiebesparing om torenhoge rekeningen te voorkomen. Door je huis te verduurzamen, kun je zowel het milieu als je portemonnee een dienst bewijzen.

    Bewust omgaan met energie, goede ventilatie en isolatie zijn cruciaal. Simpele maatregelen zoals het gebruik van een slimme thermostaat en waterbesparende douchekop kunnen al een aanzienlijk verschil maken in je energiekosten.

    Terug naar het overzicht