Gelukkig koppel geniet van een staycation in hun huurwoning

15 tips voor een staycation in je huurwoning

30 juli 2024

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

De zomer is aangebroken en voor velen betekent dit vakantietijd. Maar wat als je dit jaar ervoor kiest om thuis te blijven? Een staycation kan net zo leuk en ontspannend zijn als een verre reis. Hier zijn 15 tips voor leuke en creatieve activiteiten die je in je huurwoning kunt doen tijdens de zomer, zonder ver weg te hoeven reizen.

Inhoudsopgave

    Staycation betekenis

    Bij een staycation blijf je dichtbij huis. Het is een vakantie die je doorbrengt in je eigen huis of in je eigen woonomgeving in plaats van naar een verre bestemming te reizen. Het woord "staycation" is overgewaaid uit Amerika een combinatie van "stay" (blijven) en "vacation" (vakantie).

    Bekijk ook: Hoe maak je je huurhuis klaar voor de zomer?

    Één op de vijf Nederlanders ging vorig jaar niet op vakantie

    Volgens een artikel van de NOS ging één op de vijf Nederlanders vorig jaar niet op vakantie. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals financiële beperkingen, werkverplichtingen of persoonlijke voorkeuren.

    Waarom kiezen mensen voor een staycation?

    1. Reizen is stressvol: Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen om in thuis te blijven in plaats van op vakantie te gaan. Voor sommigen kan de gedachte aan reizen stressvol zijn. De druk van het plannen, inpakken, reizen en het omgaan met eventuele problemen onderweg kan overweldigend zijn.

    2. Vertrouwde omgeving: Daarnaast hebben veel mensen eindelijk de tijd om van hun huis te genieten. Na maanden van werken en drukke schema's, is er niets zo heerlijk als rustig wakker worden in je eigen bed, genieten van je favoriete koffie in je eigen keuken, en tijd doorbrengen in je eigen vertrouwde omgeving.

    3. Financiële overwegingen: Voor sommige mensen zijn financiële overwegingen ook een belangrijke factor. Vakanties kunnen duur zijn, en thuisblijven biedt een kosteneffectief alternatief zonder de noodzaak van dure vliegtickets, hotelverblijven of eetgelegenheden.

    Koppel geniet van een staycation in hun huurwoning in Nederland

    Leuke tips voor een staycation in eigen land:

    Vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Natuurlijk kan het hier vaak regenen en ken je je eigen omgeving al, maar met deze tips kun je tijdens je staycation helemaal tot rust komen en toch genieten van het ultieme vakantiegevoel. Daarvoor hoef je echt niet in het vliegtuig te stappen!

    1. Creëer een thuis spa

    Breng de ontspanning van een spa naar je eigen huis. Vul je badkamer met geurkaarsen, zet rustgevende muziek op, en geniet van een warm bad met badzout. Verwen jezelf met een gezichtsmasker en een manicure.

    2. Thuisbioscoop avond

    Transformeer je woonkamer in een thuisbioscoop. Huur of stream je favoriete films, maak een grote kom popcorn, lekkere snacks en zorg voor comfortabele zitplekken met kussens en dekens. Als het slecht weer is, maak er dan een filmmarathon van!

    3. Organiseer een BBQ

    Heb je een balkon of een tuin? Nodig vrienden uit voor een gezellige barbecue. Zorg voor een compacte elektrische grill die geschikt is voor gebruik op een balkon en geniet van heerlijke gegrilde gerechten. Zo beleef je samen met je vrienden een heerlijke zomer avond vanuit je huurwoning.

    Vrienden aan het barbecueën in de tuin

    4. Indoor picknick

    Laat je niet tegenhouden door slecht weer en organiseer een gezellige indoor picknick. Leg een groot kleed op de vloer van je woonkamer en zet een mand vol met lekkernijen klaar. Vul de mand met sandwiches, fruit, kaas, crackers en misschien zelfs een flesje wijn of sap. Creëer een sfeervolle ambiance met kussens, kaarsen en zachte muziek op de achtergrond.

    5. Begin een mini moestuin

    Zelfs in een huurwoning met beperkte ruimte, zoals een klein balkon of vensterbank, kun je een mini moestuin beginnen. Dit project vereist weinig ruimte maar biedt veel voldoening. Kies voor kruiden zoals basilicum, peterselie en munt, die gemakkelijk in potten te kweken zijn. Kleine tomatenplantjes of aardbeienplanten kunnen ook prima groeien in een pot of hangende plantenbak.

    Lees ook: Kamerplanten verzorgen: laat ze het licht zien!

    6. Een dag in de natuur

    Zit het weer mee? Ga dan op avontuur in de prachtige Nederlandse natuur. Maak een ontspannende wandeling of fiets tocht en ontdek nieuwe parken, bossen of strand die je nog niet eerder hebt bezocht. Laat je verrassen door de schoonheid en rust die de natuur te bieden heeft, en geniet van de frisse lucht en het buiten zijn.

    Een familie loopt over het strand in Nederland

    7. Creatieve workshops

    Wilde jij altijd al een instrument kunnen spelen of een Bob Ross schilderij namaken? Volg online workshops om nieuwe vaardigheden te leren en lekker creatief bezig te zijn. Denk aan schilderen, breien, koken, of fotografie. Er zijn talloze gratis en betaalde opties beschikbaar die je vanuit je eigen huis kunt volgen.

    8. Thuis fitness

    In de sleur van het dagelijks leven kunnen gezonde gewoontes soms naar de achtergrond verdwijnen. De zomervakantie biedt een uitgelezen kans om dit patroon te doorbreken en nieuwe, gezonde routines op te bouwen. Je hoeft geen dure sportschoolabonnementen aan te schaffen; je kunt gewoon thuis beginnen met je fitnessavontuur. 

    9. Organiseer een spelletjesavond

    Nodig vrienden of familie uit voor een ouderwetse spelletjesavond. Bordspellen, kaartspellen of videogames – de keuze is aan jou. Zorg voor snacks en drankjes om de avond compleet te maken.

    Vrienden doen een bordspel tijdens een spelletjesavond

    10. Maak een fotoboek

    Staat jouw camerarol ook vol met foto's waar je altijd al iets mee had willen doen, maar nooit aan toe bent gekomen? Gebruik de zomer om een prachtig fotoboek samen te stellen van je favoriete herinneringen. Print je mooiste foto's uit, plak ze in een mooi album en voeg persoonlijke notities toe.

    Zin in de zomer? Houd je woning koel met deze vier tips!

    11. Lees een boek of serie

    Neem de tijd om eindelijk dat boek of die serie te lezen die al zo lang op je lijst staat. Creëer een gezellige leeshoek met een comfortabele stoel, dekens en een kop thee. Grote kans dat jij de hele dag zoet bent.

    12. Kook een themadiner

    Maak van je staycation een culinaire reis door in de keuken te experimenteren met nieuwe recepten en een themadiner te organiseren. Kies een land of regio die je inspireert, zoals Italië, Mexico of Thailand, en bereid een volledige maaltijd geïnspireerd door de keuken van dat gebied. Nodig wat vrienden uit en tada: voor gezelligheid en lekker eten hoef jij de deur niet uit.

    Twee mannen zijn uitgebreid aan het koken in een keuken

    13. DIY Projecten

    Heb je je het hele jaar gestoord aan die muur die wel een likje verf kan gebruiken of aan die oude meubels die je nieuw leven in wilde blazen? Gebruik je staycation om aan de slag te gaan met doe-het-zelf projecten. Geef die saaie muur een frisse kleur of een nieuw behang, en zie hoe je ruimte meteen opfleurt.

    Lees ook: Onderhoud huurwoning: wie doet wat?

    14. Toerist in eigen stad

    Bekijk je eigen stad vandaag eens door de ogen van een toerist. Begin met een bezoek aan je favoriete koffiezaak, maak een wandeling door de binnenstad en geniet, als je budget het toelaat, van een hapje en een drankje bij een gezellig restaurant of café. Zo herontdek je de charme van je eigen omgeving.

    15. Ga een dagje weg

    Wie niet op vakantie gaat, bespaart ook een hoop geld. Het perfecte moment dus om eens een dagje weg te gaan. Heb je eindelijk tijd om naar een museum te gaan? Kan je zelf niet wachten om langs de Amsterdamse grachten te wandelen? Of ben je nog nooit in Rotterdam geweest? Voor een een stedentrip hoef je echt niet ver te reizen.

    Een gracht in Amsterdam

    Praktische tips voor een staycation in je huurwoning

    • Plan je activiteiten: Maak een schema met de verschillende activiteiten die je wilt doen, zodat je elke dag iets hebt om naar uit te kijken.

    • Houd rekening met je buren: Bij activiteiten zoals een balkon BBQ of een spelletjesavond is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau om overlast te voorkomen.

    • Zorg voor een opgeruimd huis: Een schoon en opgeruimd huis draagt bij aan een ontspannen sfeer en maakt je staycation nog aangenamer.

    • Maak gebruik van je buitenruimte: Of je nu een balkon, tuin of alleen een vensterbank hebt, maak optimaal gebruik van je buitenruimte voor activiteiten zoals tuinieren of barbecueën.

    Bekijk ook: Heb je een huurwoning met balkon? Zo geniet je ervan!

    Conclusie

    Een staycation kan voor veel mensen de ultieme vakantie zijn. Met deze tips en ideeën hoef jij je geen seconde te vervelen en kun je een onvergetelijke zomer beleven in je huurwoning. Geniet van de kleine dingen, ontdek nieuwe hobby's en maak van je thuis een vakantieparadijs.

    Terug naar het overzicht