Je eerste huurwoning betrekken: wat je allemaal moet regelen
29 september 2020
Laatste update: 15 november 2024
Is het eindelijk tijd om die muffe studentenkamer achter je te laten? Of verlaat je het warme nest van je ouderlijk huis? Dat is een mooie mijlpaal in je leven! Van contracten tot verzekeringen, er zijn zaken die je moet regelen om van je nieuwe woning een fijn thuis te maken. In deze blog lees je stap voor stap wat je allemaal moet doen.
Inhoudsopgave
Contracten en verzekeringen regelen
Met plannen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Onderschat niet wat er allemaal geregeld moet worden, vooral als je vanuit het ouderlijk huis verhuist. Het afsluiten van contracten en verzekeringen kost tijd, dus begin hier een aantal weken van tevoren mee.
1. Nieuwe huurovereenkomst afsluiten
Wat staat er in de huurovereenkomst?
Laten we beginnen bij het meest voor de hand liggende contract: dat van je nieuwe huurwoning. Doe altijd een uitgebreide check van de huurovereenkomst. Bekijk wat er inbegrepen is in de huurprijs, zoals de kale huur, servicekosten en borg.
Let op bij het tekenen
Teken nooit zomaar een huurovereenkomst. Neem de tijd om alles door te lezen en vraag iemand met meer ervaring om samen met jou de details te controleren. Let ook op minimale en/of maximale huurperiodes en de opzegtermijn.
2. Gas, water en licht leverancier uitzoeken
Water afsluiten voor een nieuwe woning
Controleer in je huurovereenkomst of water bij de huurprijs is inbegrepen. Zo niet, regel dit dan via het waterbedrijf in jouw regio. Je kunt het watercontract eenvoudig online afsluiten. Geef bij de verhuizing je meterstanden door om te voorkomen dat je te veel betaalt.
Internet afsluiten voor een nieuw huis
Internet en televisie zijn tegenwoordig onmisbaar. Sluit een abonnement minstens een maand voor je verhuizing af. Dit geeft providers voldoende tijd om alles te installeren. Heb je al een abonnement? Controleer of je dit kunt meenemen naar je nieuwe woning. Kies een pakket dat past bij je gebruik: internet-only of een alles-in-één-pakket.
3. Televisie, internet en bellen
Ruim van tevoren regelen
Sluit je nieuwe telecomcontract ruim van tevoren af, want de installatie kan soms langer duren. Wil je direct internet? Regel dit minstens een maand voor je verhuizing. Overweeg of je nog wel een alles-in-één-pakket nodig hebt of alleen internet voldoende is.
Meenemen van je huidige abonnement
Heb je al een internetabonnement? Vaak kun je dit meenemen naar je nieuwe adres. Controleer de mogelijkheden bij je provider en bepaal welk pakket het beste past bij je nieuwe situatie.
Meer lezen: Internet afsluiten of opzeggen
4. Verzekeringen regelen
Als inwoner van Nederland ben je verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Ben je 18 jaar of jonger, dan val je waarschijnlijk onder de verzekering van je ouders.
Welke verzekeringen overwegen?
Naast een zorgverzekering zijn er andere verzekeringen die je kunt overwegen:
- WA-verzekering: Verplicht als je een motorrijtuig bezit.
- Inboedelverzekering: Verzeker je spullen tegen schade en diefstal.
- Brandverzekering: Voor brandschade aan je inboedel.
- Glasverzekering: Vergoedt schade aan ramen.
- Woonhuisverzekering: Vaak een combinatie van bovenstaande.
5. Inschrijven bij de gemeente
Je bent verplicht om je nieuwe adres door te geven aan de gemeente. Dit kan online met je DigiD. Doe dit uiterlijk vijf dagen na je verhuizing om boetes te voorkomen. Je inschrijving is nodig voor officiële post, zoals van de Belastingdienst.
Adreswijzigingen doorgeven
Zorg dat belangrijke post op je nieuwe adres aankomt. Gebruik een verhuisservice om je adreswijziging door te geven aan bedrijven zoals banken, verzekeraars en je huisarts. Informeer ook familie en vrienden.
6. Huurtoeslag checken
Als huurder heb je mogelijk recht op huurtoeslag, wat je zomaar enkele honderden euro's per maand kan schelen.
Voorwaarden voor huurtoeslag
Huurtoeslag is afhankelijk van:
- Het wonen in een zelfstandige huurwoning.
- De hoogte van de huurprijs, je inkomen en je vermogen.
- Je leeftijd (minimaal 18 jaar).
Hoe vraag je huurtoeslag aan?
Dien een aanvraag in via de website van de Belastingdienst. Verhuis je? Geef dit door zodat je toeslag kan worden aangepast aan je nieuwe situatie.
7. Inspecteer je nieuwe woning
Inspecteer je nieuwe woning
Voer een grondige inspectie uit voordat je de woning betrekt. Controleer op gebreken zoals lekkages, schimmel of kapotte installaties. Maak foto’s en meld eventuele problemen schriftelijk aan de verhuurder. Dit voorkomt discussies bij de eindcontrole.
Stel een verhuisteam samen
Vraag vrienden of familie om te helpen met de verhuizing. Regel een verhuiswagen en hulpmiddelen zoals verhuisdozen, tape en noppenfolie. Zorg dat alles goed is ingepakt om schade te voorkomen.
Richt je woning efficiënt in
Begin met de basis: een bed, koelkast en bank. Werk vanuit daar verder. Kies multifunctionele meubels als je weinig ruimte hebt, zoals een bank met opbergruimte of een inklap
Verder lezen: De woonoppervlakte berekenen van een huurwoning doe je zo!
Waar moet je je inschrijven voor een woning?
Om een woning te huren, moet je vaak ingeschreven staan bij een woningcorporatie of een verhuurplatform. Dit is vooral belangrijk als je op zoek bent naar een sociale huurwoning. Hier zijn enkele tips:
Inschrijven bij een woningcorporatie
- Zoek uit welke woningcorporaties actief zijn in jouw regio.
- Schrijf je in via hun website en betaal de eventuele inschrijfkosten.
Inschrijven bij commerciële verhuurplatforms
Voor vrijesectorwoningen kun je je aanmelden bij verhuurplatforms zoals Huurstunt. Hier kun je direct reageren op beschikbare woningen.
Tips voor een succesvolle inschrijving
- Zorg dat je inkomen en persoonlijke gegevens up-to-date zijn.
- Reageer snel op woningen, vooral in gewilde gebieden.
Conclusie
Verhuizen naar je eigen plek is een grote stap vol nieuwe verantwoordelijkheden. Van het afsluiten van contracten tot het regelen van verzekeringen, er komt veel bij kijken. Met een goede planning en tijdig regelen van zaken, kun je stress vermijden en optimaal genieten van je nieuwe woning. Zorg dat je goed voorbereid bent, zodat je verhuizing soepel verloopt.