Je eerste huurwoning betrekken: wat je allemaal moet regelen
29 september 2020
Laatste update: 14 oktober 2024
Is het eindelijk tijd om die muffe studentenkamer achter je te laten? Of verlaat je het warme nest van je ouderlijk huis? Dat is een mooie mijlpaal in je leven! Eindelijk zelf bepalen wat je op de markt of in de supermarkt haalt. Geen huisgenoten meer die hun schoonmaakafspraken niet nakomen. En helemaal zelf je eigen keuzes maken.
Inhoudsopgave
Contracten en verzekeringen regelen
Begin op tijd
Met plannen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Onderschat niet wat er allemaal geregeld moet worden, vooral als je vanuit het ouderlijk huis verhuist. Het afsluiten van contracten en verzekeringen kost tijd, dus begin hier een aantal weken van tevoren mee.
1. Nieuwe huurovereenkomst afsluiten
Wat staat er in de huurovereenkomst?
Laten we beginnen bij het meest voor de hand liggende contract: dat van je nieuwe huurwoning. Doe altijd een uitgebreide check van de huurovereenkomst. Bekijk wat er inbegrepen is in de huurprijs, zoals de kale huur, servicekosten en borg.
Let op bij het tekenen
Teken nooit zomaar een huurovereenkomst. Neem de tijd om alles door te lezen en vraag iemand met meer ervaring om samen met jou de details te controleren. Let ook op minimale en/of maximale huurperiodes en de opzegtermijn.
2. Gas, water en licht leverancier uitzoeken
Wat is inbegrepen?
Soms zijn gas, water en licht inbegrepen in de huurprijs. Controleer dit eerst in je huurovereenkomst. Moet je zelf contracten afsluiten? Regel dit uiterlijk twee weken voor de verhuisdag, zodat je niet zonder zit op de eerste dag in je nieuwe woning.
Hoe sluit je gas en licht af?
Gas en licht kun je vaak tegelijk afsluiten bij dezelfde aanbieder. Water wordt meestal geregeld via je lokale waterbedrijf. Vaak krijg je een brief op je nieuwe adres om de meterstand door te geven.
3. Televisie, internet en bellen
Ruim van tevoren regelen
Sluit je nieuwe telecomcontract ruim van tevoren af, want de installatie kan soms langer duren. Wil je direct internet? Regel dit minstens een maand voor je verhuizing. Overweeg of je nog wel een alles-in-één-pakket nodig hebt of alleen internet voldoende is.
Meenemen van je huidige abonnement
Heb je al een internetabonnement? Vaak kun je dit meenemen naar je nieuwe adres. Controleer de mogelijkheden bij je provider en bepaal welk pakket het beste past bij je nieuwe situatie.
Meer lezen: Internet afsluiten of opzeggen
4. Verzekeringen regelen
Als inwoner van Nederland ben je verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Ben je 18 jaar of jonger, dan val je waarschijnlijk onder de verzekering van je ouders.
Welke verzekeringen overwegen?
Naast een zorgverzekering zijn er andere verzekeringen die je kunt overwegen:
- WA-verzekering: Verplicht als je een motorrijtuig bezit.
- Inboedelverzekering: Verzeker je spullen tegen schade en diefstal.
- Brandverzekering: Voor brandschade aan je inboedel.
- Glasverzekering: Vergoedt schade aan ramen.
- Woonhuisverzekering: Vaak een combinatie van bovenstaande.
5. Inschrijven bij de gemeente
Adreswijziging doorgeven
Je moet je nieuwe adres altijd doorgeven aan de gemeente, of je nu binnen dezelfde stad verhuist of naar een andere stad trekt. Dit kan vier weken voor de verhuisdatum en tot vijf dagen na je verhuizing.
Online doorgeven
Bij de meeste gemeenten kun je je adreswijziging online doorgeven met je DigiD. Na enkele dagen krijg je een bevestiging per post dat je officieel bent ingeschreven op je nieuwe adres.
6. Adreswijzigingen doorgeven
Vermijd post op je oude adres
Zorg dat je belangrijke post niet op je oude adres blijft aankomen. Licht in ieder geval je verhuurder in waar je naartoe verhuist. Je kunt ook gebruikmaken van verhuisservices om wijzigingen eenvoudig door te geven aan een groot aantal bedrijven.
7. Huurtoeslag checken
Als huurder heb je mogelijk recht op huurtoeslag, wat je zomaar enkele honderden euro's per maand kan schelen.
Voorwaarden voor huurtoeslag
Huurtoeslag is afhankelijk van:
- Het wonen in een zelfstandige huurwoning.
- De hoogte van de huurprijs, je inkomen en je vermogen.
- Je leeftijd (minimaal 18 jaar).
Toeslag doorgeven bij verhuizing
Als je al huurtoeslag ontvangt, moet je je nieuwe situatie doorgeven aan de Belastingdienst. Wacht hier een paar dagen mee, zodat je adres is bijgewerkt in de administratie van de Belastingdienst.
Verhuizen naar je nieuwe woning
Nu is het bijna zover! Je hebt alle contracten geregeld, een kostenplaatje voor ogen, en iedereen is op de hoogte van je verhuizing. Tijd om te zorgen dat jouw nieuwe huis als een echt thuis gaat voelen.
8. Inspecteer je nieuwe woning
Bij de meeste huurwoningen vindt een eindinspectie plaats. Voor een grondige check kun je van tevoren een afspraak maken met de huurbaas. Maak foto’s van de ruimtes en noteer eventuele gebreken. Dit is ook het moment om de woonoppervlakte te meten.
Inspecteer je nieuwe woning
Bij de meeste huurwoningen vindt een eindinspectie plaats waarin je officieel akkoord gaat met de oplevering van de woning. Maar misschien vind je het prettig om daarvoor al alles in je eigen tempo langs te gaan.
Daarvoor kun je een afspraak maken met de huurbaas of woningcorporatie. Maak tijdens jouw inspectie foto’s van alle ruimtes en noteer eventuele gebreken. Je kunt ook meteen de woonoppervlakte van je nieuwe crib meten. Een leuk idee om je kingsize bed mee te nemen tijdens de verhuizing, maar wat als die niet eens in je woonkamer past…?
Verder lezen: De woonoppervlakte berekenen van een huurwoning doe je zo!
9. Stel je verhuisteam samen
Vele handen maken licht werk. Vraag familie en vrienden om te helpen op de verhuisdag. Zorg ervoor dat de te verhuizen spullen klaarstaan en regel vooraf een verhuiswagen of aanhanger. Verhuisdozen, noppenfolie en een steekkarretje maken de verhuizing een stuk makkelijker.
Conclusie
Verhuizen naar je eigen plek is een grote stap vol nieuwe verantwoordelijkheden. Van het afsluiten van contracten tot het regelen van verzekeringen, er komt veel bij kijken. Met een goede planning en tijdig regelen van zaken, kun je stress vermijden en optimaal genieten van je nieuwe woning. Zorg dat je goed voorbereid bent, zodat je verhuizing soepel verloopt.