Een studentenkamer met grijze lucht buiten

Delftse studenten en hospita's – een nieuwe trend?

06 april 2023

Laatste update: 11 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

In de afgelopen jaren is het aantal studenten aan de Technische Universiteit Delft flink gegroeid, wat heeft geleid tot een toenemende vraag naar studentenhuisvesting. Om aan deze vraag te kunnen beantwoorden, heeft de gemeente Delft besloten om het wonen bij hospita's te stimuleren. 

Inhoudsopgave

    Waarom wil de gemeente Delft het wonen bij hospita's stimuleren?

    De gemeente Delft heeft enkele redenen om studenten bij hospita's te laten wonen. Ten eerste wil de gemeente de druk op de woningmarkt verlichten. Door studerenden bij hospita's onder te brengen, wordt er minder beslag gelegd op de schaarse woonruimte in de stad. Dit komt ten goede aan het kamertekort.

    Leefbaarheid van de stad bevorderen

    Ten tweede is het een manier om de leefbaarheid in de stad te bevorderen. Een kamer huren bij een hospita betekent vaak dat studenten in rustigere woonwijken terechtkomen, wat kan bijdragen aan een betere spreiding van studenten over de stad. Hierdoor ontstaat er een evenwichtiger beeld en wordt de overlast die studenten in het centrum van Delft soms veroorzaken voor omwonenden beperkt.

    Sociaal contact tussen studenten en Delftenaren verbeteren

    Ook wil de gemeente het sociale contact tussen studerenden en Delftenaren bevorderen. Voor studerende die in een 'vreemde stad' gaan wonen kan het bovendien aangenaam zijn om gezelschap te hebben van iemand die bekend is in de stad. Zeker voor internationale studenten kan een 'veilig thuis' in een onbekend land prettig zijn.

    Platformen om je als hospita in te schrijven

    De gemeente hoopt Delftenaren te stimuleren om een kamer ter beschikking te stellen. Als je geïnteresseerd bent om een kamer in jouw huis te verhuren aan een studerende, dan zijn er diverse platformen waar je jezelf als hospita kunt inschrijven. Platformen waarmee de gemeente Delft samenwerkt is Hospi Housing en Hospitaworden.nl.

    In contact komen met hospitas

    Deze platformen bieden je de mogelijkheid om een advertentie te plaatsen waarin je de kamer en de voorwaarden beschrijft. Daarnaast kun je op de platformen de profielen van geïnteresseerde studerenden bekijken en eventueel met hen in contact komen. Zo vind je gemakkelijk een nieuwe huisgenoot.

    Hospi Housing werkt samen met meer dan 25 gemeenten en onderwijsinstellingen en heeft een actieve community van meer dan vijfhonderd hosts en gastgezinnen. Bij beide platformen is er eerst persoonlijk contact en wordt de beschikbare kamer eerst gecheckt. Hospi Housing brengt € 250 aan kosten in rekening zodra er een match tot stand is gekomen.

    Een vrouw ondertekend een document aan tafel voor een hospita

    Vergunningen en regelgeving

    Voor het verhuren van één of twee kamers is meestal geen vergunning nodig. Bovendien hoef je over de inkomsten uit kamerverhuur tot € 5881 per jaar geen belasting te betalen. Het is wel belangrijk om een huurovereenkomst goed op te stellen en je te houden aan de regels omtrent het verhuren van een kamer. Zo dien je bijvoorbeeld te voldoen aan de huurbeschermingswetgeving en rekening te houden met de huurprijs die je mag vragen.

    Groningen werkt samen met Hospi Housing

    Om de woningnood aan te pakken startte de gemeente Groningen in 2022 een samenwerking met hospitaplatform Hospi Housing. De gemeente hoopt zo lokale hosts en gastgezinnen te vinden voor nieuwe studenten, zowel Nederlandse als internationale.

    In een tweejarige overeenkomst tussen de gemeente en Hospi Housing wordt beoogd om honderd matches tot stand te brengen tussen hosts en studerenden, en en zo te bouwen aan een duurzame en sociale oplossing voor de woningnood. De proef startte in studiejaar 2022/2023 en loopt tot en met studiejaar 2023/2024.

    Hoe vind je als student geschikte woonruimte bij een hospita?

    Als je als student op zoek bent naar een kamer bij een hospita, kun je je ook aanmelden op bovengenoemde platformen. Maak een aantrekkelijk profiel aan waarin je iets over jezelf vertelt, je studie en je interesses. Op deze manier vergroot je de kans dat een hospita jou als geschikte kandidaat ziet en een leuke kamer te vinden.

    1. Schakel je netwerk in

    Daarnaast is het raadzaam om je netwerk in te schakelen. Vertel vrienden, familie en medestudenten dat je op zoek bent naar een kamer bij een hospita en vraag hen om je op de hoogte te houden van eventuele mogelijkheden.

    2. Kamers vinden als student

    Ook op sociale media zijn er vaak groepen te vinden waar je als studerende naar kamers kunt zoeken, zoals lokale Facebookgroepen voor studentenhuisvesting. Met een beetje geluk vind je zo eerder een leuke kamer zonder
    andere huisgenoten zoals in een studentenhuis, maar met een hospita als vaste huisgenoot.

    Tot slot: voordelen voor zowel studenten als hospita's

    Het wonen bij hospita's kan voor zowel studerenden als hospita's voordelen opleveren. Voor woningzoekenden kan het een betaalbare en rustige woonruimte betekenen, terwijl hospita's een extra inkomen genereren en mogelijk gezelligheid in huis halen. Bovendien draagt het bij aan een betere spreiding van studenten in de stad en vermindert het de druk op de woningmarkt. Hospita's bepalen zelf of ze een kamer tijdelijk of voor onbepaalde tijd te huur aanbieden.

    Dus, ben je een student op zoek naar een kamer in Delft of een Delftse inwoner met een extra kamer in huis? Overweeg dan zeker de mogelijkheden die het huren van een kamer bij een hospita biedt en draag bij aan een leefbaarder Delft voor iedereen.

    Lees ook: op welke leeftijd mag je op jezelf gaan wonen?

    Terug naar het overzicht