huurwoningen in Amsterdam

Huurwoningen stijgen in waarde, voorspelt ABN AMRO

30 augustus 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Na een forse daling van 11 procent in 2023, voorspelt ABN AMRO dat de waarde van huurwoningen in 2024 en 2025 weer zal stijgen. Deze verwachting is het gevolg van meerdere factoren, waaronder het verkopen van huurwoningen door beleggers vanwege nieuwe regelgeving en het aanhoudende tekort aan huurwoningen.

Inhoudsopgave

    Huurwoningen worden meer waard

    De vastgoedexperts van ABN AMRO voorspellen dat de waarde van huurwoningen in 2024 met 2 procent zal stijgen, gevolgd door een verdere waardestijging van 3 procent in 2025. Dit komt na een aanzienlijke daling van 11 procent in 2023, waarmee de markt weer een opwaartse beweging lijkt te maken.

    Beleggers verkopen massaal hun huurwoningen

    Volgens ABN AMRO kiezen beleggers en verhuurders er steeds vaker voor om hun huurwoningen te verkopen vanwege de invoering van de Wet betaalbare huur op 1 juli. Deze wet beperkt de huurprijzen voor veel woningen, waardoor verkoop aantrekkelijker wordt zodra huurders vertrekken.

    Lees ook: Grote beleggers willen van hun huurwoningen af.

    Tekorten kunnen niet worden opgevangen

    Voor veel beleggers is dit lucratiever dan het vinden van nieuwe huurders. Het huidige aantal nieuwe huurwoningen is onvoldoende om het verlies door deze verkoopgolf te compenseren, aldus de bank. Deze combinatie van toenemende verkopen en een aanhoudend tekort aan huurwoningen leidt tot een stijging van de waarde van bestaande huurwoningen.

    Verwachtingen voor winkel- en kantoorpanden

    De waarde van winkelpanden zal naar verwachting in 2024 met 1 procent dalen en in 2025 met 2 procent stijgen. Kantoorpanden zien een grotere waardedaling door stijgende rentes en de populariteit van thuiswerken, met een verwachte daling van 7 procent in 2024 en nog eens 2 procent in 2025.

    Op zoek naar een huurwoning? Probeer Huurstunt Premium nu 14 dagen gratis!

    Conclusie

    De Nederlandse huurwoningmarkt staat voor uitdagende tijden, maar er zijn ook tekenen van herstel. Na een forse waardedaling in 2023, verwacht ABN AMRO een geleidelijke stijging van de waarde van huurwoningen in 2024 en 2025. Deze opwaartse trend wordt vooral gedreven door een combinatie van nieuwe regelgeving en een structureel tekort aan woningen.

    Terug naar het overzicht