Nul-op-de-meter woningen in Nederland met zonnepanelen op de daken

Energiechaos dupeert huurders in nul-op-de-meter woningen

30 mei 2024

Afbeelding auteur

Madelon

De Nederlandse energiemarkt is momenteel in chaos. De salderingsregeling, waarmee mensen energie die ze met zonnepanelen opwekken kunnen verrekenen met hun verbruik, wordt afgeschaft. Daarnaast brengen energieleveranciers steeds vaker kosten in rekening voor het terugleveren van zonnestroom aan het elektriciteitsnet. Deze veranderingen hebben vooral een grote impact op kwetsbare huurders van nul-op-de-meterhuurwoningen, waarschuwen experts.

Inhoudsopgave

    Wat zijn nul-op-de-meter huurwoningen?

    Nul-op-de-meter huurwoningen (NOM-woningen) zijn woningen die over een heel jaar gezien net zoveel energie opwekken als ze verbruiken. Dit wordt bereikt door een combinatie van goede isolatie, energiezuinige installaties en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Hierdoor kunnen bewoners hun energierekening drastisch verlagen of zelfs helemaal elimineren.

    Lees ook: Nederlanders besteden groot deel van inkomen aan woonlasten.

    De salderingsregeling en NOM-woningen gaan hand in hand

    Een belangrijke factor in het functioneren van nul-op-de-meter woningen is de salderingsregeling, die bewoners toestaat om de elektriciteit die ze in de zomer opwekken en terugleveren aan het net, te verrekenen met de elektriciteit die ze in de winter gebruiken. Volgens Jeike Wallinga, lector energietransitie op Hogeschool Windesheim is de "economische haalbaarheid van nul-op-de-meterhuurwoningen is volledig gebaseerd op salderen."

    Een wijk in Nederland met nul-op-de-meter woningen en zonnepanelen op het dak

    De salderingsregeling verdwijnt

    Volgens schattingen van de Woonbond zijn er in Nederland tussen de vijftien- en twintigduizend zogeheten nul-op-de-meter huurwoningen. In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dat de salderingsregeling in 2027 in één keer wordt afgeschaft. Dit betekent dat bewoners van nul-op-de-meter huurwoningen niet langer hun winterse energieverbruik kunnen compenseren met de elektriciteit die ze in de zomer opwekken.

    Kwetsbare huurders worden hard getroffen

    "Mensen in een nul-op-de-meterhuurwoning hebben de grootste winst bij de salderingsregeling, maar ook het meeste te verliezen", legt Wallinga uit. "In veel van deze huizen wonen mensen met een laag inkomen, die daardoor extra kwetsbaar zijn."

    Bekijk ook: Hoe huurders zich kunnen wapenen tegen energiearmoede.

    Energieleveranciers introduceren terugleverkosten

    Steeds meer energieleveranciers brengen nu kosten in rekening voor het terugleveren van zonnestroom aan het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je moet betalen om de stroom die je zonnepanelen opwekken terug te sturen naar het net. "Zonnepanelen op huurwoningen zijn vaak eigendom van de verhuurder," legt Bastiaan van Perlo van de Woonbond uit. "Huurders betalen hiervoor meestal meer dan 100 euro per maand als energieprestatievergoeding."

    Een huurder staat voor zijn huurwoning met zonnepanelen. Hij moet 100 euro aan terugleverkosten betalen.

    Sommige huurders zijn zonder zonnepanelen beter uit

    Voorheen konden huurders deze kosten terugverdienen via hun lagere energierekening. "Maar met de nieuwe terugleverkosten kan het nu voordeliger zijn voor sommige huurders om geen zonnepanelen te hebben," voegt Bastiaan toe.

    Bij wie ligt de verantwoordelijkheid: huurder of verhuurder?

    Wie moet voor deze extra kosten opdraaien? Verhuurders hebben geïnvesteerd in het verduurzamen van hun huurwoningen en willen die investering terugverdienen. Maar huurders schieten helemaal niks met deze verduurzaming op als het hun alleen maar meer kost. De Woonbond vindt dat de overheid hier verantwoordelijkheid moet nemen. "Als je tijdens het spel de regels verandert, moet je ook de consequenties accepteren. De belofte dat deze zeer duurzame huurwoningen betaalbaar blijven, moet worden nagekomen."

    Leestip: Recordaantal huurders vecht servicekosten aan bij huurcommissie.

    Terug naar het overzicht