flat met balkons

Zo maak je van je balkon een fijne plek: tips voor elk seizoen

07 augustus 2023

Laatste update: 21 oktober 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Een balkon biedt veel meer dan alleen een plek om te zitten wanneer de zon schijnt. Het is een verlengstuk van je woning en kan tal van voordelen opleveren voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van een balkon en hoe je die optimaal kunt benutten, ongeacht het seizoen of het weer.

Inhoudsopgave

De voordelen van een balkon

Een balkon biedt je een plek om tot rust te komen en te ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven. Het is een waardevol deel van je woning dat je op verschillende manieren kunt gebruiken, van ontspanning tot entertainment, en zelfs om je gezondheid te bevorderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die een balkon je kan bieden:

Verbeterde mentale gezondheid

Het is bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Of je nu een groot balkon hebt of een klein, het kunnen genieten van de buitenlucht kan stress verlagen en je humeur verbeteren. Zelfs iets simpels als naar planten kijken of de zon op je gezicht voelen kan je helpen ontspannen en je energieker laten voelen.

Meer beweging in de buitenlucht

Een balkon biedt je de kans om meer tijd in de frisse lucht door te brengen. Dit kan ook leiden tot meer beweging. Of je nu wat oefeningen doet op het balkon, yoga beoefent, of gewoon een boek leest buiten, je zult merken dat je meer geneigd bent om actief te zijn wanneer je toegang hebt tot een balkon.

Een verlengstuk van je leefruimte

Balkons fungeren als extra leefruimte. Vooral in kleinere woningen, zoals appartementen, kan een balkon een waardevolle aanvulling zijn. Het is de perfecte plek om te ontspannen, werken, of zelfs gasten te ontvangen. Met de juiste meubels en accessoires kan een balkon net zo comfortabel en functioneel zijn als een binnenruimte.

Meer vitamine D

Zonlicht is essentieel voor de aanmaak van vitamine D, wat goed is voor je immuunsysteem en je botten. Zelfs een paar minuten per dag in de zon kunnen een groot verschil maken. Of je nu geniet van een kop koffie op je balkon of gewoon even buiten zit, je lichaam profiteert direct van de natuurlijke vitamine D die je binnenkrijgt.

Verhoogde waarde van je woning

Een goed onderhouden balkon kan de waarde van je woning verhogen. Of het nu gaat om een klein balkon, een royaal dakterras of een knus hoekje, potentiële kopers of huurders waarderen een balkon vaak hoger dan een woning zonder buitenruimte. Het is een plek die veelzijdig gebruikt kan worden en geeft een huis meer karakter en mogelijkheden.

Een balkon met veel planten

Hoe je het meeste uit je balkon haalt

Nu we de voordelen hebben besproken, gaan we in op de manieren waarop je je balkon het hele jaar door kunt benutten. Veel mensen zien balkons alleen als zomers iets, maar met een beetje creativiteit kun je van je balkon genieten in elk seizoen en onder verschillende weersomstandigheden.

Bescherming tegen slecht weer

Je hoeft niet binnen te blijven zodra het begint te regenen. Een simpele overkapping, pergola of parasol kan al genoeg zijn om beschutting te bieden tegen een regenbui. Met een goede overkapping kun je ook genieten van het rustgevende geluid van regen terwijl je droog blijft. Deze aanpassing maakt het mogelijk om meer gebruik te maken van je balkon, ongeacht het weer.

Weerbestendige meubels

Een veelvoorkomend probleem bij balkons is dat meubels snel kunnen slijten door regen of felle zon. Daarom is het belangrijk om te investeren in weerbestendige materialen zoals teak, roestvrij staal of aluminium. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar ook stijlvol en functioneel.

Door te kiezen voor meubels die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zorg je ervoor dat je balkon altijd klaar is voor gebruik.

Planten die weersomstandigheden aankunnen

Als je planten op je balkon wilt houden, is het verstandig om soorten te kiezen die goed bestand zijn tegen natte en koude omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan varens, hosta’s of lavendel, die goed gedijen in verschillende weersomstandigheden.

Deze planten blijven mooi, zelfs na een flinke regenbui, en geven je balkon een frisse, groene uitstraling, ongeacht het seizoen.

Warmte en sfeer creëren in de winter

Ook tijdens de koudere maanden kun je van je balkon genieten. Een terrasverwarmer of vuurkorf kan een knusse sfeer creëren en tegelijkertijd warmte bieden. Hierdoor wordt je balkon ook in de herfst en winter een plek waar je graag tijd doorbrengt.

Combineer dit met sfeerverlichting, zoals lantaarns of lichtslingers, en je hebt een gezellige buitenomgeving die het hele jaar door uitnodigend is.

Gebruik je balkon voor gezonde hobby’s

Een balkon biedt talloze mogelijkheden voor gezonde activiteiten. Je kunt er je eigen mini-moestuin beginnen, wat niet alleen ontspannend is, maar je ook voorziet van verse kruiden en groenten.

Het tuinieren zelf is een uitstekende manier om actief bezig te zijn en je te verbinden met de natuur. Daarnaast kun je je balkon gebruiken voor yoga, meditatie of gewoon een plek om in stilte te lezen en te ontspannen.

Een balkon met een witte stoel en een plant

Balkons voor entertainment

Balkons zijn niet alleen goed voor persoonlijke ontspanning, ze bieden ook een geweldige mogelijkheid om te entertainen. Of je nu een barbecue organiseert, een feestje houdt of een rustige avond doorbrengt met vrienden op je balkon, balkons bieden een informele setting waar iedereen zich op zijn gemak voelt.

Buiten dineren

Een balkon is ideaal voor een diner in de open lucht. Met een eenvoudige eettafel en stoelen kun je een uitnodigende setting creëren voor zowel kleine als grote groepen. Voeg wat sfeerverlichting en kaarsen toe voor een ontspannen, feestelijke sfeer.

Buitenbioscoop

Voor de echte filmliefhebbers is het leuk om een buitenbioscoop op te zetten. Met een projector en een wit doek kun je een filmavond organiseren onder de sterren. Dit is een creatieve manier om je balkon optimaal te benutten, vooral tijdens zwoele zomeravonden.

Hoe heet een balkon dat binnen het dakvlak valt?

Een balkon dat binnen het dakvlak van een woning valt, wordt ook wel een loggia genoemd. Dit type balkon heeft aan drie zijden muren en bevindt zich meestal ingebouwd in de structuur van het huis. Het voordeel van een loggia is dat het vaak meer beschutting biedt tegen wind en regen, waardoor je er vaker en langer van kunt genieten.

Houten balkonmeubels en een plant

Veelgestelde vragen

Wat is een Frans balkon?

Een Frans balkon is eigenlijk geen echt balkon, maar een deur die naar buiten opent met een balustrade ervoor. Je kunt er dus niet op staan, maar het geeft wel de mogelijkheid om frisse lucht en licht in de kamer te laten.

Wanneer kan ik balkon planten kopen?

Het beste moment om balkonplanten te kopen is in het voorjaar, rond april en mei, wanneer de kans op nachtvorst voorbij is en de planten goed kunnen wortelen voordat de warme zomermaanden beginnen.

Mijn balkon ligt op het noorden, wanneer heb ik zon?

Een balkon op het noorden ontvangt voornamelijk indirect licht en geen directe zon. Tijdens de zomermaanden kan er ’s ochtends of laat in de avond wat zon komen, maar meestal blijft het koel en schaduwrijk.

Wat te doen tegen duiven op het balkon?

Duiven kunnen overlast veroorzaken op balkons. Je kunt duiven ontmoedigen door bijvoorbeeld anti-duivenpinnen of netten te plaatsen, of geurige kruiden zoals lavendel en munt te planten, waar duiven niet van houden.

Het hele jaar door genieten

Een van de grootste voordelen van een goed ingericht balkon is dat je deze het hele jaar door kunt gebruiken. Terwijl veel mensen alleen in de zomermaanden van hun balkon genieten, kan een paar simpele aanpassingen ervoor zorgen dat je balkon altijd toegankelijk is. Denk aan het gebruik van windschermen, verwarmingen, overkappingen en meubels die geschikt zijn voor alle weersomstandigheden.

In de winter kun je je balkon gebruiken voor activiteiten zoals sterren kijken of warme dranken drinken bij een vuurkorf. In de lente biedt het balkon een perfecte plek om te genieten van bloeiende planten en de terugkeer van zonnigere dagen. De herfst kan net zo mooi zijn, met de kleurrijke bladeren en een frisse bries, terwijl de zomer natuurlijk de ideale tijd is voor zonnebaden en lange avonden buiten.

Conclusie

Het hebben van een balkon, ongeacht het formaat, is een waardevolle toevoeging aan elke woning. Het biedt talloze voordelen voor je gezondheid, welzijn en woongenot. Met de juiste inrichting en slimme aanpassingen kun je het hele jaar door genieten van je balkon, ongeacht het weer. Of je nu ontspant, entertaint of gewoon even wat frisse lucht wilt, een balkon geeft je de flexibiliteit om zowel binnen als buiten het beste uit je leefruimte te halen.

Terug naar het overzicht