Huiseigenaren zitten bij elkaar aan tafel te praten over verduurzaming van huurwoningen

Vastgoedbeleggers zien weinig nut in verduurzaming huurwoningen

10 juni 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Een recent onderzoek uitgevoerd door Handelsbanken en Kantar Nederland, waarbij 776 particuliere vastgoedbeleggers zijn ondervraagd, toont aan dat bijna twee derde van deze beleggers niet van plan is te investeren in de verduurzaming van hun huurwoningen. De belangrijkste reden die zij aangeven, is dat de kosten van verduurzaming niet opwegen tegen de baten.

Kosten en baten

Uit het onderzoek blijkt dat 65% van de particuliere vastgoedverhuurders geen geld wil steken in verduurzaming. De bereidheid om te investeren neemt echter toe naarmate het energielabel van de woning slechter is.

Zo heeft 41% van de ondervraagde beleggers panden met minimaal energielabel B, waarvan 28% bereid is om te investeren in een beter energielabel. Voor panden met energielabel C of lager, stijgt dit percentage naar 38%.

Verkoop van huurwoningen

Een veelgehoord bezwaar tegen verduurzaming is dat de kosten niet opwegen tegen de baten, een mening die gedeeld wordt door ongeveer de helft van de vastgoedbeleggers met energielabels C tot en met G.

Daarnaast geeft ruim een kwart van deze beleggers aan niet te willen investeren omdat ze van plan zijn hun panden te verkopen. Dit wordt mede veroorzaakt door strengere reguleringen in de huursector, wat momenteel al leidt tot een 'verkoopgolf'.

Houding ten aanzien van duurzaamheid

Opvallend is dat 27% van de eigenaren van panden met energielabel C of D en 17% van de eigenaren van panden met energielabel E tot en met G van mening zijn dat hun woningen al duurzaam genoeg zijn. Dit geeft aan dat een aanzienlijk deel van de beleggers de noodzaak tot verdere verduurzaming niet inziet.

Klimaatrisico’s

Bijna de helft (46%) van de particuliere vastgoedbeleggers ziet klimaatrisico’s voor hun vastgoedbeleggingen, zoals overstromingen of funderingsschade. Deze risico’s worden vooral gezien door eigenaren van vastgoed in Zeeland of in het buitenland.

Eigenaren van vastgoed in Gelderland zien dergelijke risico’s het minst vaak. Een bijna even grote groep (43%) ziet echter geen enkele klimaatrisico’s, terwijl 11% geen kennis heeft van eventuele klimaatrisico’s.

Volgens de onderzoekers speelt het wel of niet zien van klimaatrisico’s geen rol van betekenis bij plannen om vastgoed te kopen of te verkopen.

Verkoopbaarheid en financierbaarheid

Wery Hegge, regiodirecteur van Handelsbanken Nederland, benadrukt dat de noodzaak om energielabels van woningen te verbeteren nog niet door iedereen wordt ingezien. Hij wijst erop dat mensen graag in een energiezuinig pand willen wonen en dat daar vaak een hogere huur voor gevraagd kan worden.

Daarnaast spelen op de langere termijn de verkoopbaarheid en financierbaarheid van een pand een belangrijke rol. Banken stellen namelijk steeds meer voorwaarden aan het energielabel bij (her)financiering.

Terug naar het overzicht