Aangezicht van Zwolle

Studenten in Zwolle nemen het op tegen horror verhuurder

18 juli 2024

Afbeelding auteur

Madelon

In Zwolle barst de strijd los tussen studenten en hun horrorhuisbaas. Na een absurde huurverhoging en het afsluiten van de verwarming, trokken de studenten aan de bel. De rechter gaf ze gelijk, maar de ellende stopt hier niet: ondrinkbaar water en slecht onderhoud plagen hun dagelijks leven. In augustus doet de rechter nogmaals uitspraak.

Inhoudsopgave

    Verhuurder gaat door het lint

    Het begon allemaal toen de verhuurder de verwarming en elektriciteit uitzette omdat de studenten weigerden een huurverhoging van 100 euro per maand te betalen. Dit terwijl hun contracten een vaste huurprijs garandeerden.

    Torenhoge boetes

    De rechter stelde de studenten in het gelijk en verbood de verhuurder om zomaar de nutsvoorzieningen af te sluiten. Als hij dit nog een keer doet, moet hij een boete van 500 euro per dag betalen, tot wel 15.000 euro per persoon!

    Lees ook: Wet betaalbare huur is aangenomen: dit gaat er veranderen.

    Kraanwater niet drinkbaar

    Naast de hoge energiekosten maakten de studenten zich ook zorgen over het kraanwater. Het water voldeed niet aan de wettelijke normen, wat een groot gezondheidsrisico vormde. De Huurcommissie verlaagde de huur vanwege deze en andere problemen, zoals lekkages en kapotte radiatoren.

    Matig onderhoud

    Dat het pand er tip top in orde bijstaat, wordt door niemand gezegd. Sterker nog, in de verkoopbrochure van het pand (het staat voor 1,5 miljoen euro te koop) wordt de staat van onderhoud omschreven als ‘matig’. De verhuurder beweert echter dat alles aan de eisen voldoet en dat de huurverlaging daarom niet gerechtvaardigd is.

    Slapeloze nachten

    De bewoners hebben slapeloze nachten gehad door het aanhoudende conflict met hun huisbaas. Elke poging van de studenten om tot een oplossing te komen, werd door de verhuurder afgewezen.

    Uitspraak in augustus

    Volgens bewoner Daan kregen ze slechts één tegenvoorstel: "Als je het er niet mee eens bent en hier niet meer prettig woont, dan rot je maar op." De rechter zal medio augustus uitspraak doen in deze zaak.

    Een straat met woningen in Zwolle en de Peperbus op de achtergrond.

    Nieuwe beschermregels voor huurders

    Door dit soort horrorverhalen zijn er nu nieuwe regels gekomen om huurders beter te beschermen:

    1. Strengere handhaving: Gemeenten krijgen meer macht en middelen om snel op te treden bij grote problemen in huurwoningen.

    2. Snellere huurverlaging: Huurders kunnen sneller een tijdelijke huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie als er ernstige gebreken zijn.

    3. Plan van aanpak: Verhuurders moeten snel met een concreet plan komen om gemelde gebreken aan te pakken.

    4. Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag: Er is een landelijke Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag waar huurders advies en juridische hulp kunnen krijgen bij problemen.

    Betaal jij te veel huur? Dit kun je doen!

    Tips voor huurders

    Zit je zelf in de problemen met je huurbaas? Hier zijn wat tips:

    1. Documenteer alles: Maak foto's en houd een logboek bij van alle problemen en gesprekken met je verhuurder.

    2. Meld schriftelijk: Stuur een aangetekende brief naar je verhuurder waarin je de problemen meldt en vraagt om een oplossing.

    3. Schakel de gemeente of Huurcommissie in: Als je verhuurder niet reageert, vraag de gemeente om een inspectie of win advies in bij de huurcommissie.

    4. Overweeg juridische stappen: Als de problemen ernstig zijn en je verhuurder niets doet, overweeg dan juridische stappen.

    Conclusie

    De studenten in Zwolle hebben de eerste slag gewonnen tegen hun horrorhuisbaas, maar blijven kampen met ernstige problemen. De uitspraak in augustus wordt cruciaal. Huurder die zich bevinden in soortgelijke situaties kunnen verschillende stappen ondernemen. 

    Terug naar het overzicht