Huurwoningen in Amsterdam

Betaal je te veel huur? Stap naar de huurcommissie

24 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Moet jij van de verhuurder ineens 100 euro aan 'servicekosten' overmaken? Of betalen jij en je huisgenoten een te hoge huur? Stap dan naar de huurcommissie. Uit recente cijfers blijkt namelijk dat bijna alle huurders van onzelfstandige woningen, zoals mensen die een woning delen of studenten, gelijk kregen.

Inhoudsopgave

    Ruim acht op de tien huurders krijgt gelijk

    Sinds 2019 behandelt de Huurcommissie jaarlijks ongeveer 4900 klachten van bewoners van onzelfstandige woningen. In meer dan 80% van deze gevallen wordt de huurder volledig in het gelijk gesteld, terwijl verhuurders slechts in 10% van de zaken helemaal gelijk krijgen. In sommige gevallen hebben beide partijen deels gelijk.

    Meer weten? 99% nieuwe huurders laat kans op huurverlaging liggen

    Veel verhuurders zoeken grenzen op

    Veel verhuurders balanceren op de rand van wat wettelijk is toegestaan. In meer dan een derde van de gevallen blijkt dat huurders te veel betalen, vaak door te hoge huur of servicekosten

    Puntensysteem

    De Huurcommissie gebruikt een puntensysteem om de maximale huurprijs voor een woning of kamer te bepalen. Dit systeem wijst een aantal punten toe aan de woning, gebaseerd op eigenschappen zoals grootte en voorzieningen. Aan elk puntenaantal is een maximale huurprijs gekoppeld, wat ervoor zorgt dat huurders een eerlijke prijs betalen.

    Woningdelers schakelen de hulp van de huurcommissie in.

    Waarom naar de Huurcommissie stappen loont

    Veel huurders zijn zich niet bewust van hun rechten en denken dat ze niets kunnen veranderen aan de huurprijs. Toch blijkt dat veel huurwoningen te hoog zijn ingeschat op basis van het WWS. Huurders die naar de Huurcommissie stappen, zien vaak dat hun huurprijs wordt aangepast naar een redelijker bedrag, gebaseerd op objectieve criteria.

    Wet betaalbare huur is aangenomen: dit gaat er veranderen.

    Flinke huurverlaging

    Zo werd de huur van een kamer in Rotterdam in augustus verlaagd van ruim 600 euro naar 250 euro per maand. De beslissingen van de Huurcommissie zijn altijd bindend en zijn gebaseerd op de geldende wet- en regelgeving, wat huurders en verhuurders verplicht om zich aan de uitspraak te houden.

    Conclusie

    Het loont voor huurders om naar de Huurcommissie te stappen wanneer de huur of servicekosten te hoog lijken. De cijfers laten zien dat in meer dan 80% van de gevallen de huurder in het gelijk wordt gesteld. Huurders hebben dus zeker baat bij het verkennen van hun rechten.

    Terug naar het overzicht