Een man kijk naar een huurwoning wat te koop staat.

Grote beleggers willen van hun huurwoningen af

23 augustus 2024

Afbeelding auteur

Jelle

De Nederlandse huurmarkt staat op het punt flink te veranderen. Grote beleggers, zoals verzekeraar ASR, willen hun huurwoningen verkopen vanwege nieuwe, strenge regels rondom huren. Wat betekent dit voor de huurders en de (al krappe) huurmarkt?

Inhoudsopgave

    Wet betaalbare huur werkt averechts

    De overheid heeft recentelijk maatregelen ingevoerd met de Wet betaalbare huur om huurprijzen te beperken en de woningmarkt toegankelijker te maken, met als doel huurders beter te beschermen. Maar ironisch genoeg lijken deze regels nu juist het tegenovergestelde te bereiken.  

    Nieuwe huurregels duwen beleggers weg

    Doordat beleggers hun rendement zien dalen door de strengere regels, besluiten velen hun huurwoningen te verkopen. Hierdoor kunnen huurders plotseling te maken krijgen met onzekerheid, aangezien verhuurders hun huurders vaak willen zien vertrekken. Een nieuwe huurwoning vinden in deze markt is voor velen immers een grote uitdaging.

    ASR zet de toon

    ASR, met 26 000 huurwoningen in bezit, is van plan om een deel van zijn woningen te verkopen vanwege de nieuwe wetgeving. "Dat aantal gaan we in ieder geval niet uitbreiden. We gaan het eerder verminderen dan vermeerderen", vertelt ASR-topman Jos Baeten. 

    Verschillende huurwoningen aan een weg.

    Wat staat de huurmarkt te wachten?

    Als grote beleggers hun huurwoningen verkopen, kunnen er verschillende scenario's ontstaan. Een mogelijkheid is dat veel van deze woningen worden opgekocht door particulieren. De verkoop kan leiden tot een tekort aan huurwoningen, wat de toch al gespannen huurmarkt nog verder zal verergeren.

    Wat betekent dit voor huurders?

    Voor huurders kan deze situatie onzekerheid veroorzaken. Als een belegger zijn woning verkoopt, krijgen huurders mogelijk een nieuwe verhuurder, maar er is zelfs een kans dat ze hun woning moeten verlaten als de nieuwe eigenaar er zelf wil gaan wonen of zijn woning verkoopt aan particulieren. Het aantal huurwoningen zal hierdoor afnemen.

    Tijd voor actie

    De situatie vraagt om een snelle reactie van de overheid en andere betrokkenen in de woningmarkt. Er moet een balans worden gevonden tussen het beschermen van huurders en het aantrekkelijk houden van investeringen in huurwoningen. Zonder die balans kan de Nederlandse woningmarkt grote problemen tegemoet zien.

    Lees ook: Verhuurders willen af van huurders: vertrekpremies en trucjes

    Op zoek naar een huurwoning?

    Het is onze missie om woningzoekenden te helpen om op een snelle en makkelijke manier een nieuwe huurwoning te vinden. Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland.

    Conclusie

    De verkoop van huurwoningen door grote beleggers als ASR, gedreven door nieuwe regelgeving, dreigt de toch al krappe huurmarkt verder onder druk te zetten. Huurders worden hierdoor geconfronteerd met onzekerheid en mogelijke verhuizingen, terwijl de beschikbaarheid van huurwoningen afneemt.

    Terug naar het overzicht