Beleggers zien nieuw verdienmodel: huurwoningen uitponden
01 februari 2024
Laatste update: 23 september 2024
Het verhuren van woningen is veel minder winstgevend geworden en sommige vastgoedbeleggers zien dit als een kans voor een nieuw businessmodel: uitponden. Dit betekent dat steeds meer huurwoningen verkocht worden aan particulieren als koopwoning. Wij leggen je uit waarom dit gebeurt, wat het precies inhoudt en hoe het de huurmarkt beïnvloedt.
Belangrijkste punten uit deze blog
- Woningen verhuren levert minder op: Verhuurders verdienen fors minder door hogere belastingen, hogere rente en overheidsplannen zoals de Wet Betaalbare Huur, wat het rendement op verhuur van 8,4% naar 4% doet dalen.
- Uitponden van huurwoningen: Uitponden betekent het verkopen van leegstaande huurwoningen, vaak door particuliere verhuurders of woningcorporaties. Dit werd traditioneel met oudere woningen gedaan, maar nu ook met nieuwere woningen om meer inkomsten te genereren.
- Huurmarkt onder druk: Door het uitponden wordt het aanbod van huurwoningen verminderd, wat de huurmarkt onder druk zet, omdat niet iedereen een woning kan of wil kopen.
Inhoudsopgave
Woningen verhuren levert minder op
Uit onderzoek van het Ministerie van Financiën blijkt dat huiseigenaren die hun woning verhuren, fors minder verdienen dan voorheen. Dit komt vooral door hogere belastingen, hogere rente en de plannen van de overheid. Het gemiddelde rendement daalt van 8,4 procent naar 4 procent. Dit terwijl koopwoningen juist weer in waarde stijgen.
Plannen van de overheid om huren te reguleren
De Wet Betaalbare huur gaat veel invloed uitoefenen op de beschikbaarheid van huurwoningen. Wanneer de overheid een maximum stelt aan huurprijzen, kan dit namelijk het rendement voor verhuurders, woningcorporatie en beleggers verminderen. Dit kan hen ontmoedigen om te investeren in nieuwe huurwoningen of juist aanmoedigen om de huurwoningen te verkopen om meer inkomsten genereren: uitponden dus.
Wat betekent uitponden
Steeds vaker kiezen verhuurder (zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties) voor het uitponden van oude (sociale) huurwoningen. Dit betekent kortgezegd dat de verhuurder leegstaande huurwoningen verkoopt. In sommige gevallen is dat de oude huurder, maar het kan ook aan nieuwe bewoners zijn.
Voorheen ging dit vaak om oude huurwoningen
Uitponden werd over het algemeen vaak met oude woningen gedaan, die al een hele tijd verhuurd zijn. In de regel gaat het om huizen die gebouwd zijn voor het jaar 1920 en waar de verhuurder nu graag vanaf wil. In sommige gevallen is dit omdat de woningportefeuille van de corporatie te groot wordt of omdat het voordeliger is voor het bedrijf om een woning te verkopen in plaats van ‘m te verhuren. Maar tegenwoordig gebeurt dit ook met nieuwe woningen.
Meer weten over uitponden? Bekijk dan deze uitleg!
Waarom huurwoning uitponden?
Doordat woningverhuurders hun inkomsten zien dalen en koopwoningen juist weer in waarde stijgen, wordt uitponden steeds aantrekkelijker. Kleine investeringsbedrijven, ook wel family offices genoemd, kochten al panden met het plan ze later weer te verkopen. "Maar nu zie je dat ook investeringsfondsen en institutionele beleggers hiervoor warm beginnen te lopen. Die zijn op zoek naar woningportefeuilles met als specifieke strategie om ze te verkopen”, vertelt Westerhof, hoofd Europese woninginvesteringen bij de Vastgoedadviseur.
Meer weten? Bekijk dan ook: De waarde van huurwoningen neemt af door hoge rente en nieuwe regels.
Huurmarkt komt onder druk te staan
Hoewel uitponden misschien leidt tot een toename van koopwoningen, komt de huurmarkt juist nog verder onder druk te staan. Niet iedereen kan of wil namelijk kopen, maar als verhuurders hun huurhuizen omzetten in koophuizen zal dit uiteindelijk het aanbod van huurwoningen op de markt verminderen.
Uitponden kan niet zomaar
Een verhuurder kan echter niet zomaar besluiten het pand te verkopen. De huurder moet namelijk eerst vertrekken. Wanneer deze een contract heeft voor onbepaalde tijd, kan dit nog even wel even duren. Wanneer de huurder vertrekt nadat het contract is verlopen, kan de verhuurder ervoor kiezen de huurwoning te verkopen. Jaarlijks verhuist ongeveer 8 tot 12% van de huurders in het middensegment, terwijl bij kleine appartementen dit proces iets sneller verloopt.