Aangezicht op Maastricht met de Maas op de voorgrond

Thuiskomen in Maastricht: 9 redenen om hier te wonen

16 mei 2024

Laatste update: 20 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Ben je op zoek naar een stad die zowel historisch als modern is? Zet dan Maastricht bovenaan je lijstje! Deze parel in het zuiden van Nederland mengt oude charme met moderne uitstraling en heeft door zijn ligging bij de grens een internationaal karakter. Of je nu op jacht bent naar een huurwoning of gewoon nieuwsgierig bent naar wat Maastricht te bieden heeft, wij nemen je mee door de vele redenen waarom deze stad een topkeuze is om te wonen.

Inhoudsopgave

    De historische charme van Maastricht

    Maastricht is een stad die je meeneemt op een reis door de tijd. Het is een van de oudste steden van Nederland, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd. De stad werd gesticht door de Romeinen als een nederzetting aan de rivier de Maas. Start je historische tour op het Vrijthof, waar eeuwenlang handelaren, pelgrims en feestvierders samenkwamen. Wandel verder naar de Sint-Servaasbasiliek, niet alleen een meesterwerk vqua architectuur, maar ook een getuige van de diepe religieuze en culturele wortels van de stad.

    De Sint-Servaasbasiliek in Maastricht

    Bruisende centrum van cultuur van Limburg

    In het Bonnefantenmuseum zie je hoe kunst en geschiedenis hand in hand gaan met collecties die teruggaan tot de Middeleeuwen. En dan is er nog het jaarlijkse carnaval, waar Maastricht transformeert in een kleurrijke feestzone die zijn historische feesttradities voortzet. Of duik in de internationale kunstscene tijdens TEFAF, waar de wereld van kunst en antiek samenkomt.

    Ceramique Maastricht

    Dit kun je nog meer zien en beleven in Maastricht

    Maastricht is een bruisende stad vol activiteiten en bezienswaardigheden, perfect voor zowel de cultuurliefhebber als de avontuurlijke bezoeker. Hier is een overzicht van wat er allemaal te doen is, naast het zien van de het Vrijthof, de Sint-Servaasbasiliek en het Bonnefantenmuseum:

    1. Helpoort: De oudste stadspoort van Nederland, daterend uit de 13e eeuw, biedt een blik op de middeleeuwse verdedigingswerken van de stad.

    2. Jekerkwartier: Een pittoreske wijk bekend om zijn historische gebouwen, kunstgalerijen en gezellige cafés, gelegen langs het riviertje de Jeker.

    3. Sint Janskerk: Beroemd om zijn opvallende rode toren, deze kerk staat naast de Sint-Servaasbasiliek en biedt een uniek contrast in stijlen.

    4. Markt: Het centrale plein van Maastricht waar het stadhuis zich bevindt. Elke woensdag en vrijdag kun je hier terecht voor verse producten en lokale delicatessen.

    5. Kazematten: Ondergrondse gangen en bunkers die in het verleden gebruikt werden voor militaire doeleinden, nu een fascinerende toeristische attractie.

    6. Maastrichtse stadsmuren: De overblijfselen van de oude vestingwerken bieden een historische wandelroute rond delen van de stad.

    7. Boottocht op de Maas: Geniet van een uniek perspectief op de stad vanaf het water.

    8. Magisch Maastricht: In december transformeert de stad in een winterwonderland met een grote kerstmarkt, schaatsbaan, en sfeervolle verlichting.

    Het stadshuis van Maastricht op de markt.

    Maastricht is omringd door veel groen

    Maastricht scoort hoog als het gaat om levenskwaliteit, en dat is niet voor niets. De stad staat bekend om haar veiligheid en de vele groene plekken waar je even helemaal kunt ontspannen. De stadsparken en de oevers van de Maas bieden perfecte plekjes om te chillen of een rondje te joggen in de natuur. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg zit je hier ook goed; met topuniversiteiten en uitstekende scholen en ziekenhuizen heeft Maastricht alles wat je nodig hebt voor een gezonde levensstijl.

    Aangezicht van Maastricht met huizen aan de de rivier de Maas

    Maastricht als studentenstad

    Maastricht bruist als studentenstad! Met de Universiteit Maastricht die studenten van over de hele wereld aantrekt, hangt er een frisse en internationale vibe. De stad is compact, dus alles wat je nodig hebt — van de uni tot je favoriete koffietentje — is nooit ver weg. Studenten zijn overal in Maastricht te vinden, of ze nu in de bibliotheek zitten of chillen in het park.

    Ga je voor het eerst hospiteren? Succesvol hospiteren doe je zo!

    Horeca en winkelgelegenheden

    En laten we de horeca en de winkelgelegenheden niet vergeten! Van luxe boetieks in stijlvolle straatjes tot levendige markten waar je lokale lekkernijen kunt proeven, Maastricht is een paradijs voor shoppers en foodies. Slenter door de pittoreske Stokstraat met luxe boetieks en exclusieve winkels. En geniet van zowel traditionele Limburgse gerechten zoals Mestreechs zoervleisj (zuurvlees), Rommedoe (of Rommedou) of Limburgse asperges en Limburgse vlaai, als exotische internationale keukens.

    Een horecagelegenheid in Maastricht in een stenen straatje.

    Populaire wijken om te wonen in Maastricht

    De woningmarkt in Maastricht is divers en levendig, met opties die variëren van schilderachtige historische appartementen tot moderne wooncomplexen.

    • Wyck: Gelegen aan de oostkant van de Maas, direct tegenover het stadscentrum. Deze wijk staat bekend om zijn levendige sfeer met een mix van trendy boetieks, kunstgalerijen, en hippe eetgelegenheden. Ook heb je er goede verbindingen met openbaar vervoer, inclusief het centraal station van Maastricht.

    Leestip: 15x Inspirerende woonwijken in Nederland.

    • Jekerkwartier: Deze historische wijk ligt in het zuidelijke deel van het stadscentrum. Deze wijk is karakteristiek door zijn oude kasseien straatjes, monumentale gebouwen en de nabijheid van de Universiteit van Maastricht. Ook bevat de wijk veel kunstzinnige winkels, ateliers, en kleine cafés, waardoor het een pittoreske en rustige omgeving is.

    • Randwyck: Ligt aan de rand van Maastricht, dicht bij belangrijke werkgevers zoals het Maastricht UMC+ en de universiteitscampus. Deze wijk is moderner dan andere delen van Maastricht met veel nieuwbouwprojecten en kantoorruimtes. Ranwyck biedt snelle toegang tot de A2 en A79 snelwegen, ideaal voor forenzen.

    Een charmante straat met witte en stenen huurwoningen in Maastricht

    Verbindingen, openbaar vervoer en bereikbaarheid van Maastricht

    De stad is uitstekend bereikbaar via belangrijke snelwegen zoals de A2, die Noord- en Zuid-Nederland met elkaar verbindt, en de A79, die richting Heerlen en Aken loopt. Het openbaar vervoer in Maastricht is efficiënt. Treinen vanuit Maastricht bereiken gemakkelijk steden als Luik in België en Aken in Duitsland, waardoor de stad een ideale uitvalsbasis is voor grensoverschrijdende forenzen en reizigers. Bovendien ligt Maastricht gunstig als het gaat om toegang tot andere grote Europese steden zoals Brussel, Keulen en zelfs Parijs, wat de stad een strategisch voordeel geeft in het hart van Europa.

    Leestip: Zo vond Nick een appartement via Huurstunt: Ervaringen + tips om snel een woning te vinden.

    Huurwoningen Maastricht

    Zie jij jezelf helemaal wonen in deze prachtige stad in het hart van Limburg? Dan kan je zoektocht naar een huurwoning beginnen! Bij het zoeken naar een appartement, kamer, studio of huurwoning in Maastricht is het belangrijk om rekening te houden met de variërende huurprijzen, die sterk kunnen verschillen per wijk. Huurstunt verzamelt alle beschikbare woningen van makelaars en particulieren op één plek. Via ons online huurplatform kun je kiezen uit een groot aanbod huurwoningen in Maastricht.

    Huurwoningen in Maastricht

    Gemiddelde huurprijzen in Maastricht

    De gemiddelde huurprijzen van huurwoningen in Maastricht kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, de grootte en de staat van het appartement of huis. Over het algemeen geldt dat de huur in Maastricht relatief hoog zijn in vergelijking met andere steden van vergelijkbare grootte in Nederland, vooral vanwege de aantrekkelijkheid van de stad en de aanwezigheid van de universiteit.

    Wil je opvallen bij verhuurders? Lees onze tips over reageren op een huurwoning

    • Studio’s en kleine appartementen: Voor een studio of een klein appartement kun je gemiddeld tussen de €700 en €900 per maand verwachten.

    • Middelgrote appartementen: Een appartement met één of twee slaapkamers kan variëren van ongeveer €900 tot €1.300 per maand.

    • Grotere appartementen of huizen: Voor ruimere accommodaties, zoals appartementen met drie slaapkamers of vrijstaande huizen, beginnen de prijzen meestal rond de €1.400 en kunnen oplopen tot €2.000 of meer per maand.

    Charmante woningen aan de Maas in Maastricht

    Vind een huurwoning in Maastricht met Huurstunt!

    Op zoek naar een huurwoning in Maastricht? Huurstunt maakt het vinden van je ideale thuis gemakkelijker dan ooit. Of je nu dicht bij het bruisende stadscentrum wilt wonen of de voorkeur geeft aan een rustige weg, Huurstunt helpt je snel en efficiënt jouw perfecte match te vinden. Maak gebruik van handige zoekfilters om je voorkeuren aan te geven en ontdek hoe eenvoudig het is om een huurwoning in Maastricht te vinden die aan al je wensen voldoet.

    Probeer Huurstunt Premium nu 14 dagen gratis en ontdek alle mogelijkheden.

    Terug naar het overzicht