Een persoon in een blauw overhemd telt munten.

Deze drie verzekeringen zijn onmisbaar voor jou als huurder

15 december 2023

Laatste update: 04 november 2024

Afbeelding auteur

Jelle

In een wereld waarin onverwachte gebeurtenissen altijd op de loer liggen, wil je natuurlijk voorbereid zijn, vooral wanneer het gaat om je huis. Als je net je eerste appartement hebt betrokken of al jarenlang huurder bent, het is nooit te laat om jezelf te verzekeren tegen onvoorziene gebeurtenissen. 

Belangrijkste punten uit deze blog

  • Verzekeringen voor huurwoningen: Als huurder is het belangrijk om jezelf te verzekeren tegen onverwachte gebeurtenissen, waaronder inboedel-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekeringen.

  • Inboedelverzekering: Deze verzekering dekt schade aan persoonlijke eigendommen door brand, diefstal of waterschade.

  • Aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering: Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt tegen financiële gevolgen van schade aan anderen, terwijl een rechtsbijstandverzekering juridische hulp biedt bij conflicten.

  • Geen opstalverzekering nodig: De opstalverzekering is de verantwoordelijkheid van de verhuurder, niet van de huurder.

Inhoudsopgave

Verzekering voor je huurwoning

Wanneer je voor het eerst een huis gaat huren, staan verzekeringen waarschijnlijk niet bovenaan je to-do-lijst. Toch is het belangrijk te realiseren dat er meer komt kijken bij het huren van een huis dan alleen nadenken over gordijnen en meubelopstellingen.

Drie handige verzekeringen

Er zijn namelijk drie handige verzekeringen die zeker het overwegen waard zijn. Deze beschermen je tegen onverwachte gebeurtenissen die zich kunnen voordoen in het huurleven.

Een vrouw met zwart haar zit op de bank met een macbook.

1. Inboedelverzekering

Een van de onmisbare verzekeringen voor huurders is de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van schade aan of verlies van persoonlijke eigendommen in je huurwoning.

Verzekerd bij een inboedelverzekering

Denk hierbij aan meubels, elektronica, kleding en andere kostbare spullen. Inboedelverzekeringen spelen een cruciale rol doordat ze huurders beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen zoals brand, diefstal of waterschade.

Verzekeren van kostbare spullen

Wanneer een gebeurtenis schade veroorzaakt aan je spullen, dan ben je daarvoor goed verzekerd en biedt deze verzekering financiële bijstand bij het vervangen of repareren van de beschadigde spullen.

Voorbeelden van wat je kan verzekeren

Denk aan je laptop of gloednieuwe PlayStation 5, maar ook je sieradenverzameling of dure fiets die in de schuur staat. Vooral als je veel kostbare spullen in huis hebt, is een inboedelverzekering dus zeker aan te raden.

Maandelijkse kosten van een inboedelverzekering

De maandelijkse kosten voor een inboedelverzekering liggen meestal tussen de 10 en 30 euro en worden beïnvloed door factoren zoals de grootte van de woning en de locatie. En tot slot, de maandelijkse kosten voor een rechtsbijstandsverzekering liggen over het algemeen tussen de 20 en 40 euro, afhankelijk van de specifieke dekking die je selecteert.

Lees ook: Welke vloer mag ik leggen in een huurwoning?

2. Aansprakelijkheidsverzekering 

De aansprakelijkheidsverzekering beschermt je in situaties waarin je als huurder verantwoordelijk bent voor schade aan andermans eigendommen of letsel bij anderen. Stel je voor dat je bezoek ontvangt en iemand in je gehuurde huis valt, verwondingen oploopt, of dat je onbedoeld schade veroorzaakt aan de bezittingen van je buren.

Dekking tot €1.250.000

In zulke gevallen dekt de aansprakelijkheidsverzekering de financiële gevolgen, zoals medische kosten of schadevergoedingen. Voor een paar euro per maand ben je gedekt voor bedragen tot 1.250.000 euro. 

3. Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandsverzekering kun je juridische hulp en advies krijgen bij conflicten. Dat kan gaan om ontslag van je werk of problemen die als consument tegenkomt, maar ook problemen rondom een woning huren.

Ondersteuning van juristen

Heb je bijvoorbeeld een conflict met je verhuurder? Dan kun je daarbij ondersteuning krijgen van juristen. Let er wel op dat dit geldt voor toekomstige problemen die je niet ziet aankomen. Je kunt dus niet een rechtsbijstandsverzekering aanvragen voor een bestaand conflict of zaak die al loopt.

Huurder maakt gebruik van rechtsbijstandverzekering

4. Opstalverzekering

Een opstalverzekering is geen verplichte verzekering voor je huurwoning. De opstalverzekering dekt namelijk schade aan de structurele elementen van een huis, zoals muren, het dak en de fundering. Aangezien deze structurele aspecten de verantwoordelijkheid van de verhuurder zijn, is een opstalverzekering voor huurders overbodig. 

Verantwoordelijkheid van de verhuurder

Het is dus de verantwoordelijkheid van de verhuurder om deze verzekering af te sluiten en eventuele schade aan de structuur van het gebouw te dekken. 

Conclusie

Als huurder is het essentieel om jezelf te beschermen met verzekeringen. Een inboedelverzekering dekt schade aan je spullen door brand, diefstal of waterschade. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt tegen financiële gevolgen van schade aan anderen. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten. Een opstalverzekering is niet nodig, dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Terug naar het overzicht