Een gezin gaat op vakantie, op tafel liggen de gevulde koffers.

5 tips om je woning veilig achter te laten tijdens vakantie

16 juli 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Vakantie is een tijd van ontspanning en plezier, maar voordat je de deur achter je dichttrekt, is het belangrijk om je woning goed voor te bereiden. Of je nu in een huurwoning, appartement of een eigen huis woont, het achterlaten van je huis voor vakantie vereist een aantal belangrijke stappen.

Inhoudsopgave

    1. Voorbereidingen voordat je vertrekt

    Voordat je op vakantie gaat, is het essentieel om je huis goed voor te bereiden. Dit voorkomt potentiële problemen en geeft je gemoedsrust tijdens je afwezigheid. Het maken van een checklist kan hierbij helpen.

    Zorg ervoor dat je alle belangrijke taken voltooit, zoals het controleren van sloten, lichten en het opbergen van waardevolle spullen.

    1.1 Huis afsluiten

    Het goed afsluiten van je huis voordat je op vakantie gaat, voorkomt potentiële problemen en geeft je gemoedsrust.

    Checklist maken

    Maak een checklist van taken die je moet voltooien, zoals het controleren van sloten, lichten, het dichtdraaien van de hoofdkraan en het opbergen van belangrijke spullen.

    1.2 Waardevolle spullen veilig opbergen

    Inbrekers worden aangetrokken door zichtbare waardevolle spullen. Zorg ervoor dat sieraden, apparatuur en belangrijke documenten veilig zijn opgeborgen. Gebruik een kluis of verberg ze op verschillende plekken die niet voor de hand liggen.

    Timers op lampen

    Het gebruik van timers op lampen en het aan laten van een radio kan de indruk wekken dat er iemand thuis is, wat een inbreker kan ontmoedigen. Dit kun je bijvoorbeeld ook instellen als je smart lampen hebt.

    Een kluis in de woonkamer waar spullen in zijn gelegd voordat men op vakantie gaat

    2. Water- en gasveiligheid

    Om waterschade en gaslekken te voorkomen, is het belangrijk om zowel de water- als de gaskraan goed af te sluiten voordat je vertrekt. Een kleine lekkage kan grote problemen veroorzaken als je langer weg bent.

    Controleer alles

    Controleer alle kranen en gasapparaten en zorg ervoor dat ze uitgeschakeld zijn. Dit geeft je extra zekerheid tijdens je vakantie.

    2.1 Hoofdkraan afsluiten

    De hoofdkraan afsluiten is een belangrijke stap voordat je vertrekt. De hoofdkraan zit in de meterkast en kan worden afgesloten met een blauwe hendel.

    Waterschade voorkomen

    Door de hoofdkraan dicht te draaien, voorkom je waterschade door eventuele lekkages. Dit is vooral van belang als je voor langere tijd afwezig bent, zoals tijdens vakanties of langere zakenreizen. Draai ook de keukenkranen dicht.

    2.2 Waterleiding controleren

    Controleer alle kranen in huis en zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn. Dit geldt ook voor de waterleiding die naar je wasmachine en vaatwasser gaat.

    Lekkage voorkomen

    Een kleine lekkage kan grote problemen veroorzaken als je langer weg bent. Zo voorkom je ook dat de watermeter blijft oplopen tijdens de vakantie.

    2.3 Gaskraan dichtdraaien

    Voor de veiligheid van je huis is het belangrijk om de gaskraan dicht te draaien. Dit voorkomt mogelijke gaslekken die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Controleer alle gasapparaten in huis en zorg ervoor dat ze uitgeschakeld zijn.

    Hoofdkraan dichtdraaien voor vakantie

    3. Apparaten en energie

    Het uitschakelen van elektronische apparaten en het verwijderen van stekkers uit stopcontacten bespaart niet alleen energie, maar verkleint ook het risico op brand.

    Essentiële apparaten aanlaten

    Laat alleen de essentiële apparaten aan, zoals de koelkast. Door je apparaten goed te controleren, kun je met een gerust hart op reis gaan.

    3.1 Vaatwasser open laten staan

    Het is aan te raden om de vaatwasser een klein stukje open te laten staan. Dit voorkomt geurtjes en schimmelvorming. Zorg ervoor dat de vaatwasser leeg en schoon is voordat je vertrekt. Je kan de vaatwasser ook grondig reinigen voor vertrek met een speciale vaatwastablet.

    3.2 Elektronica uitschakelen

    Schakel zoveel mogelijk elektronische apparaten uit en trek stekkers uit het stopcontact. Dit bespaart niet alleen energie, maar verkleint ook het risico op brand. Laat alleen de essentiële apparaten aan, zoals de koelkast.

    Stekkers uit het stopcontact doen voor vakantie

    4. Ramen, deuren en gordijnen

    Het goed afsluiten van ramen en deuren is cruciaal om je huis te beschermen tegen inbrekers. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed dicht en op slot zijn, en overweeg extra beveiligingsmaatregelen zoals veiligheidskettingen. Het gebruik van timers voor verlichting kan ook helpen om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

    4.1 Ramen dicht en op slot

    Controleer alle ramen in huis en zorg ervoor dat ze goed dicht en op slot zijn. Dit geldt voor ramen op alle verdiepingen. Inbrekers zoeken vaak naar zwakke plekken, en een open raam kan hen gemakkelijk toegang verschaffen tot jouw woning.

    4.2 Deuren vergrendelen

    Zorg ervoor dat alle deuren, inclusief de achterdeur, goed vergrendeld zijn. Gebruik indien mogelijk extra sloten of veiligheidskettingen. Controleer de deuren op eventuele beschadigingen die kunnen wijzen op eerdere pogingen tot inbraak.

    4.3 Gordijnen op natuurlijke wijze

    Laat de gordijnen op een natuurlijke manier zoals ze normaal zouden zijn. Gebruik timers om de verlichting te regelen, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

    Gordijnen op afstand bedienen

    Mocht je gordijnen hebben die je op afstand kan bedienen, dan raden we aan om een scène in de app in te stellen.

    Raam op slot doen voor vakantie

    5. Inbraakpreventie

    Inbrekers afschrikken is een belangrijke stap om je huis veilig te houden tijdens je afwezigheid. Door de indruk te wekken dat er iemand thuis is, bijvoorbeeld door timers op lichten en elektrische apparaten te gebruiken, kun je potentiële inbrekers ontmoedigen.

    5.1 Inbrekers afschrikken

    Een effectieve manier om inbrekers af te schrikken is door de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Dit kan door het gebruik van timers op lichten en elektrische apparaten. Overweeg om een alarmsysteem te installeren of beveiligingscamera's te gebruiken.

    5.2 Niemand thuis? Geef het niet prijs

    Zorg ervoor dat je afwezigheid niet opvalt. Vermijd het posten van je vakantieplannen op sociale media totdat je terug bent. Je kan natuurlijk ook de buren vragen om je huis in de gaten te houden.

    Inbraakpreventie op vakantie

    6. Tot slot

    6.1 Laatste controle

    Voordat je de deur achter je dichttrekt, is het belangrijk om een laatste controle te doen. Loop nog een keer door het huis om te controleren of alles goed afgesloten is. Controleer of alle kranen dicht zijn, de gaskraan uit is en de hoofdkraan afgesloten is.

    6.2 Geniet van je vakantie

    Met al deze maatregelen kun je met een gerust hart op vakantie gaan. Door je huis goed achter te laten, voorkom je onverwachte problemen en kun je optimaal genieten van je welverdiende rust.

    Capetown by evening tijdens vakantie

    Conclusie

    Het goed voorbereiden van je huis voordat je op vakantie gaat, is essentieel voor een zorgeloze vakantie. Door het volgen van deze tips en het gebruik van de checklist, zorg je ervoor dat je woning veilig en beschermd is tegen mogelijke problemen. Of je nu in een huurwoning, appartement of een eigen huis woont, deze gids helpt je om met een gerust hart op vakantie te gaan. Deel deze tips met vrienden om ook hen een zorgeloze vakantie te bezorgen!

    Terug naar het overzicht