Praktisch samenwonen: alles wat je moet weten en regelen
06 september 2022
Laatste update: 11 oktober 2024
Je hebt een relatie, krijgt geen genoeg van elkaar en brengt veel tijd met elkaar door. Waarom zou je dan niet samen gaan wonen? Er is niks mis mee om te kiezen voor de liefde. Toch is samenwonen een hele stap. Je verlaat het ouderlijk nest of je zelfstandige woning en trekt bij iemand in of andersom. Of misschien betrekken jullie samen een andere woning. Dat schept collectieve verplichtingen.
Belangrijkste punten uit deze blog
Praktische zaken regelen: Sluit een samenlevingscontract af, wijzig verzekeringen, zeg dubbele contracten op, en organiseer de verhuizing goed.
Financiële afspraken maken: Zet bezittingen, inkomsten en uitgaven op een rij, bespreek schulden, beheer gezamenlijke administratie in de cloud, en regel partnerpensioen.
Invloed op uitkeringen en toeslagen: Samenwonen kan gevolgen hebben voor uitkeringen en toeslagen; geef de verhuizing tijdig door aan de gemeente en Belastingdienst.
Inhoudsopgave
Praktische zaken om te regelen als je gaat samenwonen
Bij praktische zaken kun je denken aan bijvoorbeeld het aangaan van een samenlevingscontract, het opzeggen of wijzigen van verzekeringen en contracten, en het organiseren van de verhuizing.
Samenlevingscontract
Het opstellen van een samenlevingsovereenkomst of testament is niet verplicht. Je kunt als je voor het eerst gaat samenwonen ook mondelinge afspraken maken. In een samenlevingsovereenkomst leg je onder andere vast wie wat heeft ingebracht in de woning en de verdeling van de kosten van de huishouding. Dit kan handig zijn als je uit elkaar gaat. Je kunt het contract zelf opstellen, of deze laten opstellen bij een notaris. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is het opstellen van een samenlevingscontract niet nodig.
Verzekeringen
Bij verzekeringen kan het zijn dat de polisvoorwaarden veranderen als je gaat samenwonen. Daarbij is één woonverzekering genoeg. Check de voorwaarden in elk geval bij de volgende verzekeringen:
-
Rechtsbijstandverzekering
-
Woonverzekering
-
Zorgverzekering
-
Reisverzekering
-
Aansprakelijkheidsverzekering
-
Ongevallenverzekering
Zeg je één van deze verzekeringen op, kijk dan bij welke verzekeraar je bij dezelfde dekking het goedkoopst uit bent. Ook is het bij verzekeringen belangrijk om tijdig adreswijzigingen door te geven. Deze wijzigingen kunnen namelijk van invloed zijn op de hoogte van je premie. Sommige verzekeringen, zoals de zorgverzekering, kun je samenvoegen.
Contracten opzeggen
Het is verstandig om dubbele contracten en abonnementen te stoppen. Zo voorkom je overbodige uitgaven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het energiecontract, je internet- en tv-contract, en abonnementen op kranten en streamingdiensten zoals Netflix en Videoland.
Verhuizen
Verder moet je zorgen dat alles rondom het verhuizen naar de nieuwe woning goed geregeld wordt. Denk aan het betalen van een borg en het doorgeven van de adreswijziging aan de gemeente, alle nutsbedrijven en organisaties waarbij je een lidmaatschap of abonnement hebt, en natuurlijk je familie en vrienden. En wat doe je met dubbele spullen? Je kunt deze weggeven, op Marktplaats zetten of naar de kringloop brengen.
Wat moet je financieel regelen?
De belangrijkste geldzaken die je moet regelen als je gaat samenwonen hebben te maken met de inkomsten en uitgaven, het omgaan met schulden en het regelen van je pensioen.
Inkomsten en uitgaven
Het beste kun je als je gaat samenwonen alle bezittingen, inkomsten en uitgaven op een rij zetten. Dit kun je handig doen in een digitaal huishoudboekje. Zo hebben jij en je samenlevingspartner beiden inzicht in welk bedrag er maandelijks te besteden is aan boodschappen. Open je een gezamenlijke rekening waarop je beiden maandelijks een vast bedrag stort, dan creëer je een buffer voor onvoorziene uitgaven en vaste lasten. Neem ook een beslissing over het betalen van de huur. Gaan jullie de huursom gelijkwaardig of naar draagkracht betalen?
Schulden
Het is verstandig om allebei je schulden in kaart te brengen. Wees hierover op tijd eerlijk, dat scheelt problemen achteraf. Het hebben van schulden hoeft geen probleem te zijn als de schuldenaar aan de financiële verplichtingen voldoet en betalingsachterstanden wegwerkt. Het is wijs om hierover afspraken te maken.
Administratie
De administratie van je gezamenlijke huishouden kun je opslaan in de cloud. Zo heb je beiden toegang tot belangrijke documenten als dat nodig is.
Partnerpensioen
Je kunt je partner laten bijschrijven bij jouw pensioen. Dit kun je aanvragen bij je pensioenfonds. Dan ontvangt hij of zij partnerpensioen bij jouw overlijden. Je partner kan dit ook voor jou doen. Het is vaak wel nodig om over een samenlevingsovereenkomst te beschikken.
Invloed op uitkeringen en toeslagen
Als je gaat samenwonen kan dit van invloed zijn op de uitkeringen en/of toeslagen die je ontvangt. Dit hangt er onder meer vanaf of je fiscaal partners bent. Geef je verhuizing tijdig door aan de gemeente. Deze geeft de informatie vervolgens door aan de Belastingdienst.
Conclusie
Samenwonen is een grote stap die gepaard gaat met praktische en financiële verplichtingen. Het is belangrijk om zaken zoals een samenlevingscontract, verzekeringen en contracten goed te regelen om problemen te voorkomen. Financiële afspraken over inkomsten, uitgaven, schulden en pensioen moeten duidelijk vastgelegd worden. Daarnaast is het essentieel om de verhuizing goed te organiseren en dubbele spullen op een praktische manier te beheren.