Een jongen is verdrietig omdat hij is opgelicht door een nep-huiseigenaar via Booking

Opgelet: nep-huiseigenaren via Booking.com

11 juni 2024

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Meerdere mensen zijn benaderd door scammers die zich voor doen als 'huiseigenaren' die een woning willen verhuren via booking.com. Deze nep-huiseigenaren maken op slinkse wijze misbruik van de huidige woningcrisis. Om jezelf te beschermen, leggen we uit hoe je deze scams kunt herkennen en waar je op moet letten.

Inhoudsopgave

    Zo gaan de scammers te werk

    Scammers gaan vaak te werk via Facebook Marketplace en benaderen woningzoekenden. Deze nep-huiseigenaren gebruiken het platform Booking.com om woningzoekende vervolgens op te lichten en geld af te troggelen. Je moet namelijk vooraf betalen voordat je de woning überhaupt te zien krijgt. De foto's van de woning die worden meegestuurd, worden regelrecht van een legitieme verhuursite afgeplukt. Trap hier dus niet in.

    Een jonge vrouw is benaderd door een verhuur oplichter via booking

    Voorbeeld van een scam

    Hieronder volgt een voorbeeld van een veelgebruikte manier om mensen op te lichten:

    "Ik gebruik de service van Booking.com alleen in het begin om een huurder te vinden omdat ik ooit in Nederland was om een potentiële huurder te ontmoeten en hij had niet genoeg geld om het te huren.

    U moet een borgsom storten op een Booking-rekening van 1 maand huur + borg. De borg die u op een Booking-rekening moet storten, blijft daar totdat u bevestigt dat u mijn appartement zult huren. Zodra uw borg is gestort en bevestigd door Booking.com (maximaal 2 werkdagen), kom ik u ontmoeten.

    Booking.com zal het geld pas aan mij vrijgeven nadat u in mijn appartement bent aangekomen en hebt besloten het te huren. Als u niet tevreden bent met het appartement, zal Booking.com de fondsen (het volledige bedrag) dezelfde dag terugstorten op uw rekening."

    Booking is alleen voor vakantieverhuur

    Het verhuren van je huis voor onbepaalde tijd via Booking.com is niet mogelijk omdat Booking.com is bedoeld voor kortetermijnverhuur van accommodaties aan reizigers. Booking.com richt zich op het aanbieden van vakantieverhuur zoals hotels, appartementen, vakantiehuizen en andere accommodaties voor toeristen en zakenreizigers. Word je een woning voor onbepaalde tijd aangeboden via Booking.com? Wees dan extra alert, want dit is vrijwel zeker een scam.

    Slachtoffers zijn vaak expats en internationale studenten

    Slachtoffers van deze scams zijn vaak expats en internationale studenten. Deze groepen zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze minder bekend zijn met de lokale huurmarkt en regelgeving. Oplichters maken misbruik van hun beperkte kennis en de dringende behoefte aan huisvesting. Het is daarom cruciaal dat zij goed geïnformeerd zijn over de risico’s en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen dergelijke oplichting.

    Internationale student zit met zijn handen in het haar omdat hij is opgelicht

    Tips van Huurstunt

    Om ervoor te zorgen dat jij niet in de trucs van een scammer trapt en op een betrouwbare en veilig manier een huurwoning vindt, willen we je de volgende tips meegeven:

    • Stort nooit geld voordat je een huurcontract getekend hebt en/of de sleutel ontvangen hebt. Een betrouwbare verhuurder vraagt niet om geld voordat de bezichtiging heeft plaatsgevonden;

    • Controleer de advertentie. Is de huurprijs lager dan het gemiddelde in de stad waar jij een woning zoekt? Dan is de kans groter dat het niet helemaal klopt;

    • Wordt er niet gepraat over een huurovereenkomst? Vraag hier dan zelf naar. Scammers werken vaak niet met overeenkomsten;

    • Heb je een verdachte e-mail gekregen? Neem contact op met de klantenservice van Booking.com. Zij kijken met je mee of het inderdaad gaan om een scam.

    • Stuur nooit een kopie van je legitimatiebewijs, voordat je een huurcontract getekend hebt en/of de sleutel hebt en maak de kopie altijd onbruikbaar met een watermerk. De overheid heeft hier een app voor gemaakt, genaamd ‘KopieID’. Deze app kun je downloaden in de Apple Appstore en in de Google Play Store.

    Meer info over veilig huren? Lees ook:

    Huurstunt helpt jou bij het vinden van je woning

    Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland. Bovendien voeren wij strenge controles uit om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van woningen te waarborgen.

    Koppel zit op de bank en is blij omdat ze net verhuist zijn naar hun nieuwe huurwoning

    Strenge controles

    Huiseigenaren kunnen op veel verhuurplatforms, zoals Huurstunt, gratis hun woning aanbieden voor verhuur. Huurstunt controleert deze gegevens, kijkt of de woningadvertentie inhoudelijk klopt en of deze betrouwbaar is. Ook neemt Huurstunt telefonisch contact op met de makelaar of verhuurder. Pas daarna wordt de advertentie gepubliceerd. Met deze controle wordt de kwaliteit op Huurstunt gewaarborgd.

    Conclusie

    Oplichters die zich voordoen als huiseigenaren op Booking.com maken misbruik van de huidige woningcrisis door kwetsbare groepen zoals expats en internationale studenten te benaderen. Deze scammers opereren vaak via platforms zoals Facebook Marketplace en vragen om voorafgaande betalingen zonder bezichtiging, wat leidt tot financiële schade voor de slachtoffers. Booking.com is bedoeld voor kortetermijn/vakantieverhuur en niet voor verhuur voor onbepaalde tijd, dus wees extra alert bij dergelijke aanbiedingen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen deze scams.

    Terug naar het overzicht