Energie besparen in huurwoning: tips zonder verbouwing
26 oktober 2023
Laatste update: 04 november 2024
We hebben de wintermaanden weer voor de boeg. Dat betekent dat het steeds kouder begint te worden en dat je vast niet zit te wachten op een torenhoge energierekening. Gelukkig kun je een aantal dingen doen waardoor je ook in jouw huurwoning energie kan besparen.
Belangrijkste punten uit deze blog
Koopwoning vs. huurwoning verduurzamen: Eigenaren kunnen meer ingrijpende maatregelen nemen, huurders moeten toestemming van de verhuurder hebben.
Voordelen van energie besparen: Minder CO2-uitstoot en lagere energierekeningen door bewust om te gaan met energieverbruik en eenvoudige aanpassingen.
Eenvoudige isolatietips: Gebruik een slimme thermostaat, waterbesparende douchekop, stel de cv-ketel lager af, gebruik tochtstrips en isolerende gordijnen om energie te besparen.
Inhoudsopgave
Koopwoning vs huurwoning verduurzamen
Als huiseigenaar heb je de vrijheid om allerlei duurzame verbeteringen door te voeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de muren. Huurders hebben vaak toestemming van de verhuurder nodig voor zulke ingrijpende maatregelen. Toch zijn er ook genoeg aanpassingen die je als huurder zelf kunt doen.
Voordelen van energie besparen
Bewuster omgaan met energie is natuurlijk goed voor het milieu, omdat je minder CO2-uitstoot, maar naast het klimaat heeft het ook voordelen voor je energierekening. Je energieverbruik wordt beïnvloed door tal van factoren, waaronder bijvoorbeeld het type woning (klein of groot, oud of nieuw), het aantal bewoners, elke elektrische apparaten je gebruikt, hoe hoog de verwarming staat, hoe lang er gedoucht wordt.
In een gemiddeld huishouden gaat 80 procent van het gas naar verwarming en 20 procent naar warm water (vooral douchen en een beetje koken). Je zult zien dat een betere isolatie van je huurwoning beter, al snel resulteert in een lagere energierekening.
1. Bewuster omgaan met energie
Energielabels van apparaten
Wanneer je een nieuw apparaat aanschaft, let dan op het energielabel. Apparaten met een groen energielabel zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar verbruiken minder stroom en besparen op de lange termijn veel geld.
Vermijd sluipverbruik
Apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Trek de stekker eruit of gebruik stekkerdozen met een schakelaar om eenvoudig sluipverbruik te vermijden.
2. Eenvoudige isolatieoplossingen
Tochtstrips en isolerende gordijnen
Tocht kan veel warmteverlies veroorzaken. Door tochtstrips aan te brengen bij ramen en deuren kun je dit gemakkelijk verhelpen. Daarnaast helpen isolerende gordijnen om warmte binnen te houden tijdens de winter en juist de warmte buiten te houden in de zomer.
Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat kan je helpen om de temperatuur in je huis automatisch aan te passen. Hiermee kun je de verwarming lager zetten wanneer je niet thuis bent en energie besparen zonder dat je comfort inlevert.
3. Waterbesparing
Waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop kan een groot verschil maken in je water- en energieverbruik. Vooral tijdens warme dagen, wanneer je vaker wilt douchen, kun je hiermee veel besparen.
4. Energiezuinige verlichting
Vervang oude gloeilampen door led-verlichting. Ledlampen gebruiken veel minder energie en gaan langer mee. Daarnaast zijn ze tegenwoordig in verschillende kleurtinten beschikbaar, zodat je altijd de gewenste sfeer kunt creëren.
5. Kleine aanpassingen met grote invloed
CV-ketel instellen
Veel cv-ketels staan ingesteld op een temperatuur van 80°C, maar werken efficiënter op 60°C. Dit kun je vaak zelf aanpassen, waardoor je energie bespaart zonder dat je het comfort verliest.
Droog kleding buiten
Probeer in de zomer de was buiten te drogen in plaats van de droger te gebruiken. Dit bespaart niet alleen energie, maar je kleding gaat er ook langer door mee.
Vooruitkijken: hoe te onderhandelen met je verhuurder
Het klinkt misschien als een uitdaging om met je verhuurder te onderhandelen over het verbeteren van de isolatie in je huurwoning, maar de voordelen kunnen zowel voor jou als huurder als voor de verhuurder aanzienlijk zijn. Hier zijn enkele tips voor het bespreken van meer permanente isolatieoplossingen met de verhuurder.
-
Doe je huiswerk: Voordat je het gesprek aangaat, verzamel informatie over de isolatieopties die beschikbaar zijn voor de woning. Dit omvat het identificeren van problematische gebieden zoals tochtige ramen, koude vloeren, of slechte dakisolatie. Het helpt ook om een schatting te maken van de verwachte kosten en energiebesparingen.
-
Leg de voordelen uit: Benadruk de voordelen van verbeterde isolatie, zoals lagere energierekeningen, een comfortabelere leefomgeving en een verminderde belasting van de verwarmings- en koelsystemen. Dit kan de verhuurder laten zien dat het een win-winsituatie is.
-
Stel een plan voor: Wees voorbereid met een concreet plan dat de verhuurder geruststelt. Dit voorstel omvat details over de financiering, mogelijke subsidiemogelijkheden, en het minimaliseren van eventuele overlast tijdens het installatieproces.
Duurzaamste stad van Nederland
Amsterdam staat in Nederland op nummer één als het gaat om duurzaam wonen. Amsterdam ontvangt een uitstekende beoordeling, vooral vanwege de hoge kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit. Ook vind je hier de meeste duurzame vacatures bij de B Corporation gecertificeerde bedrijven.
Isolatie huurwoning
Drie op de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde, want woningisolatie heeft veel voordelen. Minder kou, minder tocht, dus comfortabeler wonen. Als je minder hoeft te stoken, stoot je bovendien minder CO₂ uit.
Conclusie
Het verduurzamen van je huurwoning hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je je energieverbruik al flink verlagen. Gebruik een slimme thermostaat, vervang oude lampen door led-verlichting, en isoleer je woning met tochtstrips en gordijnen.