Een houtkachel in een huurwoning met houtopslag

Mag je een houtkachel plaatsen in een huurwoning?

02 december 2022

Laatste update: 29 oktober 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Er 's winters warmpjes bij zitten is natuurlijk prettig en een open haard is sfeervol. Toch kan het ingewikkeld zijn om er eentje te plaatsen in een huurwoning. Voor het aanbrengen van structurele veranderingen in een huurwoning heb je namelijk toestemming nodig. 

Inhoudsopgave

Wat zijn de regels voor het plaatsen van een houtkachel?

Het plaatsen van een houtkachel in een huurwoning is niet altijd zonder meer toegestaan. Over het algemeen heb je voor structurele aanpassingen in een huurwoning toestemming nodig van de verhuurder. Bij het plaatsen van een houtkachel kan veel komen kijken, zoals de aanleg van een rookkanaal of wijzigingen aan de gevel of het dak.

Zonder toestemming van de verhuurder kan dit problemen opleveren, en je kunt bij het verlaten van de woning verplicht worden om alles in originele staat te herstellen

Mag je zomaar verbouwen in een huurwoning?

Het antwoord is nee, niet zonder overleg. Je hebt voor een verbouwing van een huurwoning dus toestemming nodig van de verhuurder. 

Grote veranderingen terugdraaien

Hou er bovendien rekening mee dat de verhuurder je kan verplichten om de huurwoning in de originele staat op te leveren als je gaat verhuizen. Tenzij de nieuwe huurder ermee instemt om de kachel over te nemen moet je moet je de constructie in dat geval weer terug draaien.

Wanneer heb je geen toestemming nodig?

Je hebt niet altijd toestemming van de verhuurder nodig. Als je huurwoning of appartement geen verwarming heeft, dan kan de huiseigenaar of woningbouwvereniging niet aan de verwarmingsbehoefte voldoen. In dit geval moet de verhuurder akkoord gaan met de verbouwing.

Een huurwoning met openhaard

Een te grote kachel aanschaffen heeft gevolgen

Als de huisbaas of woningcorporatie akkoord is met de plaatsing van een open haard of houtkachel kun je een open haard of houtkachel uitzoeken. Veel mensen met een goed geïsoleerde woning schaffen een te grote kachel aan. Het vermogen van de kachel is dan te hoog, waardoor de gebruiker gedwongen wordt op een lagere stand te stoken.

Houdt hier rekening mee

Hierdoor gaat het optimale vlambeeld van een gashaard of houtkachel verloren. De benodigde warmteafgifte van de kachel hangt onder meer af van de grootte van de te verwarmen leefruimte, de muurisolatie en de gewenste kamertemperatuur. 

Brandveiligheid is van groot belang

Ook de brandveiligheid van een kachel of open haard is belangrijk. Een kachelspecialist of haardverkoper moet de kachel of haard in werking stellen en goedkeuren. 

Waar moet je op letten?

  • Veiligheidsafstand: Houd minstens 1 meter afstand tussen de houtkachel en brandbare materialen.

  • Rookkanaal: Laat het rookkanaal professioneel aanleggen en zorg ervoor dat het voldoet aan de lokale regelgeving, vooral met betrekking tot de afstand tot de buren.

  • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie om een veilige verbranding te garanderen.

Een huurwoning die in brand staat

Denk aan de buren als je een kachel aanschaft

Zo heb je als gebruiker zelf en hebben de buren geen last van rook die met de juiste stand van de wind eventueel via ramen en deuren naar binnen komt. Verder is het belangrijk dat er voldoende ventilatie is en dat de kachel of haard voldoet aan de veiligheidsnormen van de fabrikant.

Afstand rookkanaal buren

Bij het plaatsen van een houtkachel is het belangrijk om rekening te houden met de afstand van het rookkanaal ten opzichte van de buren. Een rookkanaal dat te dicht bij ramen of deuren van de buren is geplaatst, kan voor overlast zorgen. Er zijn vaak regels over hoe hoog het rookkanaal moet zijn en op welke afstand het zich moet bevinden van naburige gebouwen. 

Emissiebeheersing

Ook goed om te weten is dat een houtkachel of open haard niet de meest duurzame keuze is. Het doel van het Nederlandse klimaatakkoord is om de CO2-uitstoot in Nederland in 2050 met 95% te beperken. Voor eigenaren van open haarden betekent dit dat zij een maximaal toegestane hoeveelheid uitgestoten fijnstof niet mogen overschrijden.

Een sfeerhaard in een moderne woonkamer

Alternatieven voor een houtkachel

Mocht het te veel gedoe zijn om een houtkachel te plaatsen, dan zijn er ook alternatieven die minder ingrijpende aanpassingen vereisen.

1. Elektrische sfeerhaard

Een elektrische sfeerhaard is een uitstekend alternatief voor wie wel de sfeer van een open haard wil, maar geen rookkanaal of verbouwingen wil uitvoeren. Deze haarden zijn eenvoudig te installeren en kunnen in vrijwel elke huurwoning worden gebruikt. Ze zijn veilig, gemakkelijk in gebruik, en hebben geen brandhout nodig.

2. Bio-ethanol haard

Een bio-ethanol haard is een milieuvriendelijke optie die geen rookkanaal vereist. Deze haard brandt op bio-ethanol en produceert geen rook, waardoor er geen ventilatiesysteem nodig is. Daarnaast kun je deze haarden eenvoudig verplaatsen en installeren, wat ze perfect maakt voor huurwoningen.

3. Gaskachel

Gaskachels zijn ook een goed alternatief, vooral als je al een gasaansluiting hebt. Ze bieden de warmte en uitstraling van een traditionele kachel, maar zijn veel gemakkelijker te bedienen en vereisen minder onderhoud. Wel moet je ook hiervoor toestemming vragen aan je verhuurder, aangezien er aanpassingen aan de gasleidingen nodig kunnen zijn.

4. Pelletkachel

Een pelletkachel is een moderne oplossing die werkt op samengeperste houtkorrels, ook wel pellets genoemd. Deze kachels zijn energiezuinig en hebben een hoog rendement. Ze produceren wel rook, dus er is een rookkanaal nodig. Als je verhuurder akkoord gaat, kan een pelletkachel een duurzaam alternatief zijn voor een houtkachel.

Bekijk ook: Wat mag je veranderen aan je huurwoning?

Conclusie

Het plaatsen van een open haard in een huurwoning kan sfeer toevoegen, maar vereist vaak toestemming van de verhuurder.  Het is belangrijk om vooraf goed advies in te winnen over de juiste kachelmaat en de brandveiligheidsvoorschriften te volgen. 

Terug naar het overzicht