Verhuurder controleert verwarmingsysteem

Onderhoud tips voor verhuurders

13 september 2024

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Regelmatig onderhoud is cruciaal voor elke verhuurder. Het houdt je woning in topconditie, voorkomt dure reparaties en bovendien zorgt goed onderhoud voor tevreden huurders. Van dakgoten schoonmaken tot verwarmingssystemen controleren, kleine klussen voorkomen grote problemen. In dit artikel lees je de belangrijkste onderhoudstips voor verhuurders.

Inhoudsopgave

    Het belang van regelmatig onderhoud

    Een goed onderhouden woning verhoogt de levensduur van de woning en zorgt voor minder reparatiekosten in de toekomst. Als verhuurder ben je wettelijk verplicht om de huurwoning in een goede staat van onderhoud te houden. Dit betekent dat grote problemen zoals lekkages of gebrekkige verwarmingssystemen zo snel mogelijk moeten worden aangepakt.

    Daarnaast speelt het uiterlijk van de woning een grote rol bij het aantrekken en behouden van huurders. Een woning die er netjes uitziet, is aantrekkelijker en creëert een positieve indruk.

    Ben jij huiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

    Voorkom problemen met preventief onderhoud

    Preventief onderhoud bespaart verhuurders tijd, geld én stress. Het regelmatig controleren van je woning verkleint de kans op onverwachte reparaties en verlengt de levensduur van installaties. Zo voorkom je dure problemen en houd je je huurders tevreden.

    Belangrijke preventieve onderhoudstaken

    Stel een onderhoudsschema op zodat je deze taken niet vergeet. Werk samen met experts voor specialistische klussen en zorg ervoor dat je woning altijd in optimale staat verkeert.

    • Jaarlijkse controle van de boiler: Een goed functionerende boiler en cv-ketel voorkomt koud water en onverwachte uitval. Laat hem daarom jaarlijks inspecteren en reinigen om problemen te voorkomen.

    • Dakgoten schoonmaken: Verstoppingen in dakgoten kunnen leiden tot lekkages en waterschade. Door ze minstens twee keer per jaar schoon te maken, voorkom je dat water zich ophoopt en schade veroorzaakt.

    • Verwarmingssysteem controleren voor de winter: Niemand wil in de kou zitten. Zorg daarom dat de verwarming goed functioneert door deze voor de winter grondig te laten nakijken.

    Verhuurder controleert de verwarmingssystemen

    Seizoensgebonden onderhoud

    Ieder seizoen brengt specifieke onderhoudstaken met zich mee. Door tijdig in te spelen op de wisselende weersomstandigheden voorkom je dat kleine problemen grote schade veroorzaken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste seizoensgebonden onderhoudstaken.

    1. Voorjaar

    Na een lange winter is het belangrijk om je woning weer zomerklaar te maken. Controleer de buitenmuren en gevels op schade door kou en vorst. Na de winter kunnen goten verstopt zijn met bladeren en vuil. Het is belangrijk om deze schoon te maken om waterschade te voorkomen. Zorg dat de tuin er netjes bij ligt voor het voorjaar. Dit maakt de woning aantrekkelijker en voorkomt onkruidgroei.

    2. Zomer

    De zomer is het perfecte moment om kozijnen en deuren te controleren op beschadigingen door zonlicht en hitte. Hout kan uitdrogen en barsten, wat leidt tot verdere schade. Laat daarnaast de airconditioning schoonmaken en controleren om te zorgen dat deze efficiënt blijft werken.

    3. Herfst

    Tijdens de herfst kunnen bladeren en takken in de dakgoten belanden. Door deze regelmatig schoon te maken voorkom je verstoppingen en waterschade. Controleer ook het dak op beschadigingen, want een lek in de winter kan grote gevolgen hebben.

    4. Winter

    Tijdens de wintermaanden is het van groot belang dat leidingen goed geïsoleerd zijn om bevriezing te voorkomen. Laat daarnaast de CV-installatie grondig controleren, zodat huurders niet zonder verwarming komen te zitten.

    Klusjes mannen maken de dakgoot schoon

    Groot onderhoud plannen

    Groot onderhoud is essentieel om je woning in topconditie te houden en grote renovaties uit te voeren wanneer dat nodig is. Dit soort renovaties zijn meestal niet frequent, maar moeten wel goed gepland worden. Enkele taken die onder groot onderhoud vallen:

    • Vervangen van de verwarmingsketel: Dit kan na 15 tot 20 jaar noodzakelijk zijn. Een nieuwe ketel is efficiënter en verlaagt energiekosten.

    • Dakrenovatie: Na 20 tot 30 jaar kan het dak aan vervanging toe zijn, afhankelijk van het materiaal.

    • Elektrische installatie controleren en moderniseren: Oude bedrading kan een veiligheidsrisico vormen. Het is raadzaam om elke 10 tot 20 jaar een controle uit te laten voeren en waar nodig te moderniseren.

    Onderhoud aan een huurwoning: wie doet wat?

    Praktische overwegingen

    Een ideaal moment om groot onderhoud uit te voeren is tijdens leegstand. Zo kunnen de werkzaamheden zonder overlast voor de huurders plaatsvinden. Het is belangrijk om groot onderhoud ruim van tevoren te plannen en er een budget voor op te stellen. Maak een lange termijn onderhoudsplan waarin je grote renovaties inplant. Dit helpt je om onvoorziene kosten te voorkomen en zorgt ervoor dat je pand altijd in goede staat blijft.

    Groot onderhoud huis aftrekbaar 

    Als verhuurder kun je in sommige gevallen de kosten voor groot onderhoud aan je huurwoning fiscaal aftrekken. Dit geldt vooral voor onderhoud dat gericht is op het in stand houden van de woning, zoals het vernieuwen van daken, gevels of technische installaties.

    Waardevermeerdering

    De kosten voor verbeteringen of uitbreidingen aan de woning zijn echter meestal niet aftrekbaar, aangezien deze worden gezien als waardevermeerdering van het pand. Het is belangrijk om de kosten goed te documenteren en te overleggen met een belastingadviseur om te bepalen welke uitgaven in aanmerking komen voor aftrek.

    Groot onderhoud aan het dak

    Groot onderhoud huurwoning vergoeding

    Bij groot onderhoud aan een huurwoning, zoals het vervangen van daken of renovaties, kunnen huurders in bepaalde gevallen aanspraak maken op een vergoeding. Dit geldt vooral wanneer het onderhoud voor overlast zorgt, zoals het tijdelijk niet kunnen gebruiken van bepaalde ruimtes. 

    Betrek huurders bij onderhoud

    Huurders kunnen een belangrijke rol spelen bij het onderhoud van een woning. Door ze te betrekken bij kleine onderhoudstaken, zoals het vervangen van lampen of het schoonhouden van afvoeren, blijft de woning in goede staat. Goede communicatie over wat van huurders wordt verwacht, kan veel problemen voorkomen.

    Tips om huurders te betrekken

    • Communicatie: Zorg voor duidelijke communicatie over wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud. Moedig huurders aan om problemen tijdig te melden.

    • Onderhoudskalender: Deel een onderhoudskalender met huurders, zodat zij weten wanneer er onderhoudswerkzaamheden gepland staan. Dit geeft hen de kans om proactief mee te denken.

    • Huurderstips: Geef huurders tips over hoe ze zelf kleine onderhoudstaken kunnen uitvoeren, zoals het schoonhouden van afvoeren of het vervangen van lampen.

    Vroegtijdig actie ondernemen

    Betrokken huurders melden ook sneller problemen, waardoor je vroegtijdig actie kunt ondernemen. Dit zorgt niet alleen voor een betere staat van de woning, maar verbetert ook de relatie met je huurders. Zo blijven kleine problemen klein en kun je grotere reparaties voorkomen.

    Huurder en verhuurder schudden elkaar de hand

    Conclusie

    Onderhoud aan je huurwoning is essentieel om de waarde te behouden en huurders tevreden te houden. Door preventief en seizoensgebonden onderhoud uit te voeren, bespaar je op lange termijn kosten en zorg je voor een prettige leefomgeving voor je huurders. Begin vandaag nog met het plannen van je onderhoud!

    Terug naar het overzicht