Woningen gelegen aan een roodgekleurde weg met aan de linkerkant bomen met blad.

Huurprijzen sociale sector gaan fors omhoog

28 december 2023

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Sociale huurders opgelet! Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de huurprijzen in de sociale sector vanaf 1 juli volgend jaar met 5,8 procent mogen stijgen. Dit percentage is gelijk aan het percentage dat in september werd verwacht. 

Inhoudsopgave

    Wat is de sociale huursector

    Sociale huurwoningen zijn goedkopere woningen die bestemd zijn voor huishoudens met lagere inkomens. Ze zijn meestal eigendom zijn van woningcorporaties, die samenwerken met (en subsidie krijgen van) de overheid om het tekort aan betaalbare huurwoningen tegen te gaan.

    Redenen voor de prijsstijging

    Bij sociale huur bepaalt de stijging van lonen hoeveel de huur mag stijgen. De voorgestelde huurverhoging van 5,8 procent komt overeen met de gemiddelde loonstijging van december 2022 tot december 2023, volgens gegevens van het CBS zoals vermeld door het ministerie.

    In lijn met toename inkomens

    Dit betekent dat de huurverhoging in lijn is met de gemiddelde toename van inkomens gedurende dat jaar. Zo blijft de huurprijs betaalbaar en wordt er rekening gehouden met de algemene stijging van inkomens.

    Koppel zoekt prijsstijging uit

    Prijsstijging voor woningcorporaties

    Bij woningcorporaties stijgen de prijzen maximaal met 5,3 procent. Huurders van corporatiewoningen kunnen verwachten dat hun inkomensstijging gemiddeld hoger zal zijn dan de huurverhoging. Het ministerie meldt dat deze maatregel deel uitmaakt van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt om de huren betaalbaar te houden.

    Bekijk ook: Huurprijs vrije sector mag met 5,5% stijgen vanaf januari.

    Huurprijzen in de vrije sector

    In de vrije sector mogen de huurprijzen vanaf januari met maximaal 5,5 procent stijgen. Voor vrije huurwoningen wordt de verhoging bepaald op basis van de inflatie of de ontwikkeling van de cao-prijzen, waarbij het laagste percentage als uitgangspunt wordt genomen. Dit keer is dat de inflatie, die 4,5 procent bedraagt. Verhuurders mogen bij dit percentage nog een extra procentpunt toevoegen.

    Conclusie

    Sociale huurders opgelet! Vanaf 1 juli volgend jaar mogen de huurprijzen in de sociale sector met 5,8 procent stijgen, in lijn met de verwachte loonstijgingen. Deze maatregel is bedoeld om huurprijzen betaalbaar te houden, ondanks de stijgende inkomens. Huurders van woningcorporaties kunnen een iets lagere stijging van maximaal 5,3 procent verwachten.

    Terug naar het overzicht