Nieuwbouw huurwoningen langs de snelweg

Huurders de dupe: nieuwbouwprojecten naast drukke wegen

20 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Bijna 40.000 nieuwe huurwoningen worden gebouwd op locaties dicht bij drukke wegen, wat aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Dit probleem is vooral groot in de sociale huursector, waar locatie weinig invloed heeft op de huurprijs, wat leidt tot een grotere gezondheidskloof tussen huurders en kopers.

Inhoudsopgave

    Nieuwbouwprojecten voldoen niet aan richtlijnen

    Uit een data-analyse van onderzoeksplatform Investico, uitgevoerd in samenwerking met diverse Nederlandse nieuwsmedia, blijkt dat bijna 40.000 nieuwe huurwoningen te dicht bij drukke wegen worden gepland. Het gaat om 204 nieuwbouwprojecten verspreid over het hele land, die de komende elf jaar zullen worden gerealiseerd. Ondanks dat deze projecten zijn goedgekeurd door gemeenten of al in aanbouw zijn, voldoen ze niet aan de richtlijnen van de GGD.

    Een appartementen complex wordt gebouwd

    Rol van de GGD bij gezondheidsbescherming

    De GGD monitort en beschermt de volksgezondheid in Nederland. Bij woningbouwprojecten dicht bij drukke wegen adviseert de GGD over gezondheidsrisico's zoals luchtvervuiling en geluidsoverlast. Ze voeren regelmatig metingen uit en doen aanbevelingen, zoals het aanleggen van groene buffers en verbeteren van ventilatie, om de blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen.

    Advies van de GGD 

    De GGD adviseert dat woningen minimaal 150 meter van snelwegen, 50 meter van drukke buitenstedelijke wegen, en 25 meter van drukke binnenstedelijke wegen moeten worden gebouwd. Als deze afstanden niet worden aangehouden, komt de volksgezondheid in gevaar door blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide. 

    Lees ook: Eerste Kamer neigt naar goedkeuring nieuwe huurwet.

    Gezondheidsrisico's van luchtvervuiling

    Deze stoffen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsziekten, hart- en vaatziekten en een verhoogd risico op kanker. Vooral kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar voor deze luchtverontreiniging.

    Geluidsoverlast en gezondheid

    Naast luchtvervuiling is geluidsoverlast een belangrijk probleem voor bewoners dicht bij drukke wegen. Langdurige blootstelling aan verkeerslawaai kan leiden tot slaapproblemen, stress, en zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Geluidsoverlast kan de algehele kwaliteit van leven en het woongenot aanzienlijk verminderen.

    Vrouw ligt in bed maar kan niet slapen door geluidsoverlast van de snelweg

    Gezondheidskloof tussen huurders en kopers

    Opvallend is dat vooral huurwoningen vaak te dicht bij drukke wegen worden gebouwd. Uit een analyse blijkt dat twee derde van deze woningen tot de sociale huursector of het middensegment behoort. Hoogleraar Edwin Buitelaar (Universiteit Utrecht) legt uit dat de locatie van huurwoningen minder invloed heeft op hun prijs dan bij koopwoningen, doordat de prijs grotendeels wordt bepaald door een puntenstelsel waarin locatie nauwelijks wordt meegewogen. Dit leidt tot een grotere gezondheidskloof tussen huurders en kopers.

    Conclusie

    Het bouwen van bijna 40.000 nieuwe huurwoningen dicht bij drukke wegen brengt gezondheidsrisico's met zich mee, vooral voor bewoners in de sociale huursector. Deze locaties voldoen vaak niet aan de GGD-richtlijnen, wat leidt tot een grotere gezondheidskloof tussen huurders en kopers. Het is essentieel dat beleidsmakers en gemeenten deze richtlijnen volgen om de volksgezondheid te beschermen en de levenskwaliteit van huurders te waarborgen.

    Terug naar het overzicht