Een huurder ontvangt een brief van zijn verhuurder met informatie over de huurverhoging 2024.

Huurverhoging 2024: dit kun je doen als je er niet mee eens bent

03 mei 2024

Afbeelding auteur

Madelon

De maand juli staat al bijna voor de deur en dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse huurverhoging. Grote kans dat je hierover al een brief van je verhuurder hebt ontvangen. Niemand betaalt graag meer, maar wat kun je doen als je het echt niet eens bent met de huurverhoging? Wij vertellen je meer!

Inhoudsopgave

    Huurverhoging 2024

    Elk jaar rond juli staat menig huurder voor een bekend scenario: de aankondiging van de huurverhoging en ook dit jaar is geen uitzondering. Er zijn duidelijke regels verbonden aan hoeveel de huur verhoogd mag worden voor woningen in de vrije sector. Tot en met het jaar 2029 is het toegestaan voor verhuurders om de huur te verhogen met een percentage dat gelijk is aan de inflatie plus 1%. Daarnaast mogen ze de huur elk jaar ook verhogen met het percentage van de cao-loonstijging plus 1%.

    Steeds vaker krijgen huurders gelijk en grijpen rechters in bij oneerlijke huurverhogingen.

    Meer weten? Lees dan deze blog!

    Huurverhoging 2024 sociale huur

    Vanaf 1 juli 2024 worden nieuwe regels voor huurverhoging van kracht. Verhuurders mogen de huur in de sociale sector verhogen met maximaal 5,8% voor woningen waarvan de kale huur €300 of meer bedraagt per maand. Voor woningen met een kale huur onder de €300 mag de verhoging niet meer zijn dan €25. Bovendien hebben verhuurders de mogelijkheid om een hogere huurverhoging voor te stellen aan huurders met een hoger inkomen, afhankelijk van de specifieke inkomenssituatie.

    een koppel zit op een bankje voor hun huurwoning

    Huurverhoging vrije sector 2024

    Vanaf januari 2024 tot en met 1 mei 2024 is er een limiet gesteld op hoeveel de huur in de vrije sector mag stijgen, namelijk een maximum van 5,5%. De overheid is echter nog bezig met het ontwikkelen van nieuwe wetgeving die deze grens mogelijk zal aanpassen na deze datum.

    Meer weten? Woning huren of verhuren in 2024: dit gaat er veranderen

    Bezwaar maken

    Elk jaar vinden veel mensen de huurverhoging vervelend. Voordat je overweegt bezwaar te maken, is het belangrijk om je huurcontract grondig door te nemen en te controleren of alles volgens de wettelijke regels verloopt. Je kunt alleen bezwaar maken als je verhuurder zich niet aan de regels houdt. Dit kun je doen bij de Huurcommissie. Een woordvoerder van de Huurcommissie zegt dat de meeste verhuurders zich aan de regels houden, dus vaak heeft bezwaar maken niet veel zin.

    Een huurder maakt bezwaar bij de huurcommissie

    Wat kun je dan wel doen tegen deze huurverhoging?

    De Huurcommissie geeft aan dat er specifieke omstandigheden zijn waarin het indienen van bezwaar tegen een huurverhoging zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld als je verhuurder je te laat vertelt dat de huur omhoog gaat, minder dan twee maanden van tevoren. Ook als de nieuwe huurprijs hoger is dan wat maximaal mag, of als je verhuurder de huur probeert te verhogen meer dan één keer in twee dagen.

    Houdt de huurbaas zich niet aan de regels?

    Als je merkt dat je verhuurder zich niet aan de regels houdt voor de huurverhoging, kun je daar wat aan doen. Je kunt beginnen met het sturen van een e-mail of brief waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met de huurverhoging. Het kan zijn dat de verhuurder jouw argumenten accepteert en de huurverhoging niet doorvoert. Als de verhuurder het niet eens is met je bezwaar, dan moet hij de kwestie voorleggen aan de Huurcommissie om een beslissing te nemen.

    Ook interessant: 99% nieuwe huurders laat kans op huurverlaging liggen.

    Laat de Huurcommissie de rest regelen

    Als dat zo is, neemt de Huurcommissie het verdere onderzoek over. Belangrijk is dat je de uitspraak van de Huurcommissie moet accepteren. Als de verhuurder in het gelijk wordt gesteld, ben je verplicht om de verhoogde huur te betalen en ook de procedurekosten, die €25 bedragen.

    Terug naar het overzicht