Een jonge man zit in gedachten verzonken voor een raam

Weeskinderen kunnen niet zomaar meer uit huis gezet worden

19 januari 2024

Laatste update: 14 oktober 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Weeskinderen krijgen meer mogelijkheden om in de sociale huurwoning van hun overleden ouders te blijven wonen. Waar ze voorheen vaak gedwongen werden om na het overlijden van hun ouder(s) hun huis te verlaten, is er nu de mogelijkheid om het huurcontract van hun ouders over te nemen, met een termijn tot 28 jaar.

De belangrijkste onderdelen van deze blog

  • Wet huurbescherming weeskinderen: Beschermt jongvolwassenen tegen uithuiszetting na het overlijden van hun ouders, met een verblijf tot hun 28e levensjaar in de ouderlijke woning.
  • Huurverlaging: Biedt jongvolwassenen die het huurcontract van hun ouders overnemen, tijdelijke huurverlagingen, afhankelijk van hun leeftijd en financiële draagkracht.
  • Uitbreiding naar particuliere sector: Er is een motie ingediend om ook jongvolwassenen in particuliere huurwoningen dezelfde bescherming te bieden, zodat zij een bepaalde tijd in de ouderlijke woning kunnen blijven na het overlijden van hun ouders.
Inhoudsopgave

Wet Huurbescherming Weeskinderen

Invoering van de wet per 2024

Sinds 1 januari 2024 is de Wet huurbescherming weeskinderen in werking getreden. Deze wet is geïnitieerd door het voorstel van Kamerlid Koerhuis en werd in oktober unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee worden jongvolwassenen van wie de ouders zijn overleden beter beschermd tegen uithuiszetting, mits zij in een sociale huurwoning wonen.

Cijfers van het CBS

Volgens het CBS raken jaarlijks ongeveer 80 jongvolwassenen die in een woningcorporatiewoning wonen hun ouders kwijt, en nog eens ongeveer 30 jongvolwassenen in particuliere huurwoningen. De wet is dan ook bedoeld om deze jongeren een stabiele woonomgeving te bieden in moeilijke tijden.

Een jongeman zit verdrietig op een bank met verhuisdozen om hem heen

Wat houdt de wet in?

Blijven wonen tot 28 jaar

Met de Wet huurbescherming weeskinderen mogen jongvolwassenen vanaf 16 jaar oud tot hun 28e verjaardag in de ouderlijke woning blijven wonen. De woningcorporaties zijn verplicht om jongvolwassenen na het overlijden van hun ouders snel te informeren over hun rechten en de vervolgstappen. Het huurcontract wordt automatisch verlengd tot het 27ste levensjaar van de jongvolwassene.

Huurverlaging voor jongere weeskinderen

Voor weeskinderen tussen de 16 en 22 jaar kunnen woningcorporaties een tijdelijke huurverlaging aanbieden, die tot de huurtoeslaggrens kan gaan. Deze regeling helpt jongvolwassenen om financieel draagbaar te blijven. Ook weeskinderen tussen de 23 en 27 jaar komen in aanmerking voor huurverlaging, mits hun financiële situatie dit noodzakelijk maakt.

Wat gebeurt er wanneer je 28 jaar wordt?

Om te voorkomen dat een jongvolwassene dakloos wordt zodra hij of zij 28 jaar is, mag de woningcorporatie het huurcontract alleen beëindigen als er een passende, vervangende huurwoning is gevonden. Dit biedt extra zekerheid voor weeskinderen op de lange termijn.

Meer weten? Bekijk dan ook eens: Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

Een jongeman en vrouw houden sleutels vast van hun nieuwe huis

Schrijnende situaties voor weeskinderen

Het verhaal van Donny Brouwers

De noodzaak voor de Wet huurbescherming weeskinderen is duidelijk in het verhaal van Donny Brouwers uit Eindhoven. In een interview met RTL Nieuws vertelde hij hoe hij na het overlijden van zijn vader in onzekerheid verkeerde over zijn woonsituatie. In plaats van de mogelijkheid te hebben om te rouwen, moest hij direct bezig met het zoeken naar een nieuwe plek om te wonen.


Uitbreiding naar de particuliere sector

Motie voor bescherming in particuliere huurwoningen

Er is ook een motie ingediend die ervoor pleit om weeskinderen in particuliere huurwoningen dezelfde bescherming te bieden. De huidige wet is uitsluitend van toepassing op sociale huurwoningen, maar er wordt gekeken naar mogelijkheden om jongvolwassenen het recht te geven om een periode van bijvoorbeeld twee jaar in de ouderlijke particuliere huurwoning te blijven wonen.

Burgerlijk Wetboek

De Tweede Kamer overweegt om deze uitbreiding in het Burgerlijk Wetboek op te nemen. Hiermee wordt gestreefd naar gelijkheid tussen jongvolwassenen in sociale huurwoningen en die in particuliere huurwoningen. Het kabinet moet echter nog beslissen over de uitvoering van deze motie.

Jonge vrouw tekent huurcontract

Wanneer mag je iemand uit huis plaatsen?

Uithuisplaatsing kan plaatsvinden om diverse redenen. De belangrijkste zijn:

  • Niet betalen van huur: Wanneer huurders hun huur niet betalen, kan dit leiden tot uitzetting.
  • Overlast of schade: Het veroorzaken van ernstige overlast of het aanrichten van schade aan de woning kan eveneens een reden zijn voor uitzetting.
  • Einde van de huurperiode: Zodra de afgesproken huurperiode is verlopen, kan de verhuurder beslissen om de huurovereenkomst niet te verlengen, mits er geen nieuwe overeenkomst wordt afgesloten.

Conclusie

De Wet huurbescherming weeskinderen biedt jongvolwassenen de mogelijkheid om tot hun 28e in de sociale huurwoning van hun overleden ouders te blijven wonen. Met extra maatregelen zoals huurverlaging helpt de wet deze jongeren om financieel stabiel te blijven. Daarnaast wordt er gewerkt aan uitbreiding van de wet, zodat ook weeskinderen in particuliere huurwoningen dezelfde bescherming krijgen. De nieuwe wetgeving geeft weeskinderen in een moeilijke tijd meer zekerheid en stabiliteit.

Terug naar het overzicht