Een jonge man zit in gedachten verzonken voor een raam

Weeskinderen kunnen niet zomaar meer uit huis gezet worden

19 januari 2024

Laatste update: 21 november 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Weeskinderen krijgen meer mogelijkheden om in de sociale huurwoning van hun overleden ouders te blijven wonen. Waar ze voorheen vaak gedwongen werden om na het overlijden van hun ouder(s) hun huis te verlaten, is er nu de mogelijkheid om het huurcontract van hun ouders over te nemen, met een termijn tot 28 jaar.

De belangrijkste onderdelen van deze blog

  • Wet huurbescherming weeskinderen: Beschermt jongvolwassenen tegen uithuiszetting na het overlijden van hun ouders, met een verblijf tot hun 28e levensjaar in de ouderlijke woning.
  • Huurverlaging: Biedt jongvolwassenen die het huurcontract van hun ouders overnemen, tijdelijke huurverlagingen, afhankelijk van hun leeftijd en financiële draagkracht.
  • Uitbreiding naar particuliere sector: Er is een motie ingediend om ook jongvolwassenen in particuliere huurwoningen dezelfde bescherming te bieden, zodat zij een bepaalde tijd in de ouderlijke woning kunnen blijven na het overlijden van hun ouders.

Inhoudsopgave

Wet Huurbescherming Weeskinderen

De Wet huurbescherming weeskinderen voorkomt dat jongvolwassenen direct na het overlijden van hun ouders hun woning moeten verlaten. Zij mogen in de sociale huurwoning blijven tot hun 28e verjaardag.

Huurverlaging voor jongere weeskinderen

Weeskinderen tussen de 16 en 22 jaar kunnen een tijdelijke huurverlaging krijgen, zodat de huur binnen de huurtoeslaggrens blijft. Jongvolwassenen tussen 23 en 27 jaar komen ook in aanmerking voor huurverlaging, afhankelijk van hun financiële situatie.

Verlenging van huurcontract

Woningcorporaties verlengen het huurcontract automatisch tot het 27ste levensjaar van de jongvolwassene. Zodra de jongere 28 wordt, mag het contract pas worden beëindigd als er een passende, vervangende woning beschikbaar is.

Een jongeman zit verdrietig op een bank met verhuisdozen om hem heen

Schrijnende situaties als aanleiding

De wet is ingevoerd na verhalen zoals dat van Donny Brouwers uit Eindhoven. Na het overlijden van zijn vader moest Donny direct op zoek naar een nieuwe woning, terwijl hij rouwde. Deze wet voorkomt dergelijke situaties door weeskinderen meer tijd en stabiliteit te bieden.

Meer weten? Bekijk dan ook eens: Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

Cijfers: Hoeveel jongeren zijn geholpen?

Volgens het CBS raken jaarlijks ongeveer 80 jongvolwassenen in een sociale huurwoning hun ouders kwijt. Daarnaast wonen nog eens 30 jongvolwassenen in particuliere huurwoningen. De wet is bedoeld om deze jongeren een veilige en stabiele woonomgeving te bieden.

Een jongeman en vrouw houden sleutels vast van hun nieuwe huis

Uitbreiding naar de particuliere sector

Motie voor gelijke bescherming

Momenteel geldt de wet alleen voor sociale huurwoningen. Er is een motie ingediend om ook jongvolwassenen in particuliere huurwoningen dezelfde bescherming te geven. Deze motie pleit ervoor om weeskinderen minstens twee jaar in de ouderlijke woning te laten blijven.

Wijziging in het Burgerlijk Wetboek

De Tweede Kamer overweegt om deze uitbreiding op te nemen in het Burgerlijk Wetboek. Dit zorgt voor gelijke rechten tussen jongvolwassenen in sociale en particuliere huurwoningen. Het kabinet moet echter nog besluiten over de uitvoering.

Jonge vrouw tekent huurcontract

Wanneer mag je iemand uit huis plaatsen?

Uithuisplaatsing kan plaatsvinden om diverse redenen. De belangrijkste zijn:

  • Niet betalen van huur: Wanneer huurders hun huur niet betalen, kan dit leiden tot uitzetting.
  • Overlast of schade: Het veroorzaken van ernstige overlast of het aanrichten van schade aan de woning kan eveneens een reden zijn voor uitzetting.
  • Einde van de huurperiode: Zodra de afgesproken huurperiode is verlopen, kan de verhuurder beslissen om de huurovereenkomst niet te verlengen, mits er geen nieuwe overeenkomst wordt afgesloten.

Conclusie

De Wet huurbescherming weeskinderen biedt jongvolwassenen tot hun 28e levensjaar de mogelijkheid om in de ouderlijke sociale huurwoning te blijven. Deze wet zorgt voor financiële verlichting door huurverlagingen en voorkomt dat jongeren dakloos raken.

Terug naar het overzicht