845.000 extra woningen nodig om tekort te bestrijden
22 maart 2024
Laatste update: 21 november 2024
Dat er een tekort op de Nederlandse woningmarkt, is geen geheim. Het is niet eenvoudig om een goede koop- of huurwoning te vinden. Doordat er weinig aanbod is op de koopmarkt, blijven mensen langer in hun huurwoning zitten en dit zorgt voor moeilijkheden bij de starters en bij de middeninkomens.
Inhoudsopgave
Het woningtekort loopt op
Nederland heeft te maken met een structureel woningtekort. Dit tekort groeit door de stijgende bevolkingsgroei en achterblijvende bouwactiviteiten. Naar verwachting zal de bevolking in 2035 toenemen tot 18,8 miljoen mensen. Om iedereen te huisvesten, zijn meer woningen nodig.
Het kabinet stelde eerder een doel van 75.000 nieuwe woningen per jaar. Vorig jaar werd dit doel behaald, maar in 2024 wordt een lagere oplevering verwacht. Door de stikstofcrisis, PFAS-problemen en een gebrek aan bouwlocaties wordt het bouwtempo afgeremd. Dit jaar zullen naar schatting slechts 55.000 woningen worden gebouwd.
Bouwambities blijven achter
De bouw van nieuwe woningen blijft achter bij de vraag. In 2021 werden slechts 50.000 nieuwe woningen opgeleverd. Dit tempo is onvoldoende om het tekort snel in te lopen. Minister Ollongren heeft aangekondigd dat meer maatregelen nodig zijn om dit probleem aan te pakken.
Meer aandacht voor starters
Starters, middeninkomens en kwetsbare groepen hebben het moeilijk op de woningmarkt. De stijgende prijzen en grote concurrentie maken het voor deze groepen bijna onmogelijk om een betaalbare woning te vinden. Minister Ollongren benadrukt het belang van gerichte investeringen in woonoplossingen.
Woondeals voor versnelling
Het kabinet werkt aan afspraken met gemeenten, provincies, ontwikkelaars en woningcorporaties om de bouw te versnellen. Deze zogenaamde woondeals moeten zorgen voor concrete plannen om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Het doel is om meer betaalbare woningen te creëren en het woningtekort structureel op te lossen.
Meer focus op kwetsbare groepen
Naast aandacht voor starters en middeninkomens richt het kabinet zich ook op kwetsbare groepen. Voor dak- en thuislozen worden flexwoningen met begeleiding opgezet. Dit biedt deze groep een kans om uiteindelijk door te stromen naar reguliere woningen.
Extra budget voor huisvesting
Voor deze oplossing trekt het kabinet 50 miljoen euro uit. Flexwoningen moeten een veilige en stabiele woonplek bieden, waardoor de druk op opvanglocaties afneemt.
Conclusie
Het woningtekort in Nederland blijft een groot probleem. De bouw van nieuwe woningen verloopt traag, terwijl de vraag blijft groeien. Het kabinet focust op oplossingen voor starters, middeninkomens en kwetsbare groepen.