Nederlanders besteden groot deel van inkomen aan woonlasten
28 mei 2024
Laatste update: 19 november 2024
Nederlanders besteden een flink deel van hun inkomen aan woonlasten, namelijk zo'n 23 procent. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt duidelijk dat dit meer is dan in veel andere Europese landen. Daarnaast blijkt dat in Nederland relatief veel jongeren op zichzelf wonen in vergelijking met andere landen in de EU.
Inhoudsopgave
Nederland op de zesde plek
Nederland staat op de zesde plaats van alle EU-landen wat betreft woonlasten. Nederlanders besteden gemiddeld 23% van hun inkomen aan huur of hypotheek. In Griekenland zijn de woonlasten het hoogst: inwoners besteden daar 34% van hun inkomen aan woonuitgaven.
Bekijk ook: Amsterdam duurste huurstad van Europa, Den Haag en Rotterdam ook in top 5.
Woonlasten hoger in rijkere landen
In de rijkere landen zijn de woonlasten over het algemeen het hoogst, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, uit. Dat Griekenland en Bulgarije ook in de top vijf staan, komt doordat de woonlasten als percentage van het inkomen worden berekend.
Veel jongvolwassenen wonen op zichzelf
Nederlandse jongvolwassenen wonen opvallend vaak zelfstandig, ondanks het woningtekort. Slechts 17% van de 25- tot 30-jarigen woont nog thuis. Dit is veel lager dan in Zuid-Europese landen zoals Kroatië, waar meer dan 80% van deze leeftijdsgroep nog bij hun ouders woont.
Culturele verschillen
Volgens Van Mulligen spelen culturele verschillen een grote rol. In Zuid-Europa blijven jongeren vaak langer bij hun ouders wonen. In Noord-Europa, waaronder Nederland, is het gebruikelijker om eerder zelfstandig te gaan wonen.
Woonlasten in Nederland: een vergelijking
- Rijkere landen: Hogere woonlasten zijn gebruikelijk door de hogere inkomens.
- Oost- en Zuid-Europa: Relatief lage inkomens zorgen ervoor dat woonlasten als percentage van het inkomen zwaar drukken.
Lees ook: Met deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!
Conclusie
Nederlanders besteden een groot deel van hun inkomen aan woonlasten, maar jonge volwassenen wonen relatief vaak zelfstandig. Culturele verschillen en inkomensniveau spelen hierin een grote rol. Terwijl Nederland in de EU relatief hoog scoort qua woonlasten, biedt het voor jongeren meer zelfstandigheid dan veel andere landen.