Een straat in Nederland met een overstekende fietser

Nederlanders besteden groot deel van inkomen aan woonlasten

28 mei 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Nederlanders besteden een flink deel van hun inkomen aan woonlasten, namelijk zo'n 23 procent. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt duidelijk dat dit meer is dan in veel andere Europese landen. Daarnaast blijkt dat in Nederland relatief veel jongeren op zichzelf wonen in vergelijking met andere landen in de EU.

Inhoudsopgave

    Nederland op de zesde plek

    Nederland staat op de zesde plaats van alle EU-landen als het gaat om woonlasten. In Griekenland zijn de kosten het hoogst; inwoners besteden daar meer dan 34 procent van hun inkomen aan huur of hypotheek. Ook in Denemarken, Duitsland, Luxemburg en Bulgarije zijn de woonuitgaven hoger dan in Nederland.

    Bekijk ook: Amsterdam duurste huurstad van Europa, Den Haag en Rotterdam ook in top 5.

    Woonlasten hoger in rijkere landen

    In de rijkere landen zijn de woonlasten over het algemeen het hoogst, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, uit. Dat Griekenland en Bulgarije ook in de top vijf staan, komt doordat de woonlasten als percentage van het inkomen worden berekend. "Bulgarije heeft een van de laagste inkomens van Europa, waardoor woonlasten daar al snel een groter deel van het inkomen opslokken," aldus Van Mulligen.

    Huurwoningen in Nederland met hoge woonlasten

    Veel jongvolwassenen wonen op zichzelf

    Ondanks het woningtekort wonen Nederlandse jongvolwassenen opvallend vaak zelfstandig, volgens het CBS. Slechts 17 procent van de jongvolwassenen tussen de 25 en 30 jaar woont nog thuis. Dit staat in schril contrast met landen zoals Kroatië, waar meer dan 80 procent van de jongvolwassenen in deze leeftijdsgroep nog bij hun ouders woont.

    Lees ook: Met deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!

    Verschillen tussen landen

    "Er zijn culturele en maatschappelijke verschillen tussen landen," legt Van Mulligen uit. "In Zuid-Europa blijven jongeren langer thuis wonen, terwijl het in Noord-Europa, inclusief Nederland, gebruikelijker is om eerder op jezelf te gaan wonen."

    Terug naar het overzicht