Verschillende verhuisdozen staan bij een appartementencomplex terwijl mensen langslopen.

Stijging van 10% van huurprijzen in de vrije sector in 2024

16 juli 2024

Afbeelding auteur

Jelle

De huizenprijzen in de vrije sector zijn het afgelopen jaar met bijna 10 procent gestegen. Deze forse stijging is een direct gevolg van de toenemende vraag naar huurwoningen, gecombineerd met een dalend aanbod. Uit cijfers over het tweede kwartaal blijkt dat het aanbod van huurwoningen met ruim 30 procent is teruggelopen.

Inhoudsopgave

    Vermindering van het woningaanbod

    Het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector is met 32,8 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze daling heeft bijgedragen aan de stijgende huizenprijzen, wat de concurrentie op de huurmarkt heeft verscherpt.

    Gemiddelde huurprijs per vierkante meter

    De gemiddelde huurprijs per vierkante meter bedroeg in het afgelopen kwartaal 18,79 euro. Dit betekent een stijging van 9,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In steden zoals Den Haag en Rotterdam zijn de prijzen voor vrijesectorwoningen flink gestegen.

    Regionale verschillen in huurprijzen

    Uit de cijfers blijkt dat in driekwart van de gemeenten de huurprijzen zijn gestegen. Dit geldt niet alleen voor de vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - maar ook voor andere steden zoals Hengelo, Leiden en Heerlen. In enkele steden, waaronder Eindhoven, Almere en Nijmegen, gingen de huizenprijs juist omlaag.

    Amsterdam: de duurste stad

    Amsterdam blijft de duurste stad om te huren in Nederland, met een gemiddelde huurprijs van 27,57 euro per vierkante meter. In steden zoals Heerlen, Geleen en Sittard, waar de huurprijzen tussen de 12 en 13 euro per vierkante meter liggen, betaal je ruim de helft minder. Zo verschild het nogal met de een of andere stad.

    Verschillende soorten appartementen in Nederlandse stijl

    Oorzaken van de huizenprijs stijging

    De stijging van de huurprijzen wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote vraag naar huurwoningen en het afnemende aanbod. Het aantal beschikbare huurwoningen is aanzienlijk gedaald doordat veel particuliere verhuurders hun woningen verkopen vanwege verhoogde vermogensbelasting en overdrachtsbelasting.

    Effect van overheidsmaatregelen

    Strengere reguleringen vanuit de overheid hebben een grote impact op de huurmarkt. Verhuurders betalen sinds kort meer belasting en de huurprijzen zijn verder aan banden gelegd.

    Niet rendabel

    Veel vastgoedbeleggers klagen dat ze hierdoor hun huizen niet meer rendabel kunnen verhuren en besluiten hun panden te verkopen. Hierdoor stijgt dus het aantal woningverkopen.

    Uitspraken van experts

    Volgens experts hebben de overheidsmaatregelen een averechts effect. Hoewel deze maatregelen bedoeld zijn om de woningmarkt te stabiliseren, leiden ze in de praktijk tot stijgende huurprijzen en een afname van het aantal beschikbare huurwoningen.

    Particuliere verhuurders trekken zich terug uit de markt omdat zij hun woningen niet meer rendabel kunnen verhuren.

    Toekomst van de huurmarkt

    De vorige minister van Wonen, Hugo de Jonge, heeft verklaard dat hij de krimp van het huuraanbod niet per se als een probleem ziet.

    Volgens hem zorgt dit ervoor dat er meer huizen beschikbaar komen voor kopers. Er is echter afgesproken dat na een jaar wordt geëvalueerd hoeveel huizen daadwerkelijk uit de huurmarkt zijn verdwenen door de strengere regels.

    Een Nederlandse woonwijk met auto's in de straat

    De rol van hypotheekrente en inflatie

    Een andere belangrijke factor die invloed heeft op de huurprijzen is de hogere hypotheekrente. Door de hogere hypotheek rente kiezen meer mensen ervoor om te huren in plaats van te kopen, wat de vraag naar huurwoningen verder doet toenemen.

    Daarnaast speelt de hoge inflatie een rol in de stijgende huurprijzen, aangezien verhuurders de hogere kosten doorberekenen aan huurders.

    Impact op huurders en sociale huurwoningen

    De stijgende huurprijzen hebben een grote impact op huurders, vooral in de vrije sector waar de maximale huurprijs niet aan strikte regels is gebonden zoals bij sociale huurwoningen.

    Hogere woonlasten

    Huurders in de vrije sector zien hun kale huur en servicekosten stijgen, wat leidt tot hogere woonlasten. Dit maakt het moeilijker voor huishoudens met een lager inkomen om een betaalbare huurwoning te vinden.

    Huurprijsontwikkeling in de komende jaren

    De verwachting is dat de huurprijzen de komende jaren verder zullen stijgen, gezien de huidige trends en de beperkte beschikbaarheid van nieuwbouw. Het woningtekort blijft een groot probleem, en zonder ingrijpende maatregelen zal de vraag naar huurwoningen de komende jaren waarschijnlijk hoog blijven.

    Conclusie

    De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen door de combinatie van een grote vraag en een afnemend aanbod. Overheidsmaatregelen hebben de situatie verergerd, wat leidt tot uitdagingen voor zowel huurders als verhuurders. De toekomst van de huurmarkt blijft onzeker, met de hoop dat verdere evaluaties en beleidsaanpassingen zullen helpen om de markt te stabiliseren. Een verdere stijging zal dan ook verwacht worden.

    Terug naar het overzicht