Geld

Grootste huurprijsstijging in zes jaar voor Nederlandse huurders

22 maart 2024

Laatste update: 21 november 2024

Afbeelding auteur

Madelon

De afgelopen jaren klaagden mensen die op Huurstunt zochten naar een huurwoning steen en been over de hoge huurprijzen Het bemachtigen van een mooie, goed onderhouden huurwoning lijkt steeds duurder en allesbehalve makkelijker te worden.

Inhoudsopgave

Inflatie is de grote boosdoener

Inflatie is een belangrijke oorzaak van de stijgende huurprijzen. Voor huurders van sociale huurwoningen stijgt de huur dit jaar gemiddeld met 2,7%. Vorig jaar was dit 2%. Sociale huurders worden hierdoor hard getroffen, omdat de verhoging vaak gecombineerd wordt met een inkomensafhankelijke huurverhoging.

Tijdens de coronacrisis vroegen veel huurders om een huurbevriezing, maar woningcorporaties kozen ervoor om het maximale inflatiepercentage door te voeren. Dit leidde tot fors hogere huurprijzen vanaf 1 juli. Sociale huurders voelen de impact direct in hun portemonnee.

Vrije sector huurstijging

Huurders in de vrije sector krijgen ook te maken met stijgende prijzen. Gemiddeld betalen zij dit jaar 3% meer huur. Dit percentage ligt iets lager dan de 3,3% van vorig jaar. Vrije sector-huurders hebben minder bescherming, vooral wanneer er geen indexeringsclausule in hun huurcontract staat. Verhuurders mogen de huur dan verhogen naar de markthuur.

Hoewel de gemiddelde stijging dit jaar beperkt bleef, blijft de vrije sector duur. Veel huurders betalen al hoge bedragen, waardoor elke verhoging voelbaar is.

Nieuwe huurders in de problemen

Nieuwe huurders worden het hardst getroffen door de stijgingen. Bij een wisseling van huurder kunnen verhuurders de huurprijs verhogen naar de markthuur. In 2022 betaalden nieuwe huurders gemiddeld 9,5% meer dan hun voorganger. Deze stijging maakt het vooral voor starters moeilijk om een huurwoning te vinden.

Regionale verschillen huurverhoging

De hoogte van de huurverhoging verschilt per regio. De grootste stijging vond dit jaar plaats in Rotterdam, waar huurders 4,1% meer betalen. Vorig jaar was dit nog 3,5%. In andere provincies bleef de stijging beperkt. Huurders in Overijssel betaalden dit jaar gemiddeld 2,1% meer huur, gevolgd door Gelderland en Flevoland met 2,4%.

Provincie

Huurverhoging excl. bewonerswisseling

Huurverhoging incl. bewonerswisseling

Noord-Holland

2,5%

3,2%

Zuid-Holland

2,4%

3,2%

Drenthe

2,8%

3%

Groningen

2,6%

3%

Zeeland

2,5%

2,9%

Friesland

2,4%

2,8%

Noord-Brabant

2,4%

2,8%

Utrecht

2,5%

2,6%

Flevoland

2,4%

2,4%

Gelderland

2,1%

2,4%

Overijssel

1,9%

2,1%

Goedkope huurwoning bemachtigen

Door de stijgende prijzen wordt het steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Snelle actie is cruciaal als er een woning beschikbaar komt. Huurstunt biedt een handige nieuwsbrief waarmee je direct op de hoogte bent van nieuwe huurwoningen die aan jouw wensen voldoen. Schrijf je in en ontvang updates over beschikbare woningen in jouw regio.

Conclusie

De huurprijzen blijven stijgen door inflatie en beperkte regulering, vooral in de vrije sector. Sociale huurders en nieuwe huurders voelen de grootste impact. Regionale verschillen bieden kansen voor huurders die flexibel zijn in hun woonlocatie.

Terug naar het overzicht