Een mannelijke huurder zit gefrustreerd bij de verwarming omdat hij niet werkt.

Wat te doen als de verwarming in je huurwoning niet goed werkt?

24 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Helaas zijn de koudere maanden weer in aantocht en daar hoort een goed functionerende verwarming bij om je woning warm en comfortabel te houden. Van het ontluchten van de verwarming, tot het bijvullen van de cv-ketel en het tijdig melden van problemen aan de verhuurder: wij vertellen je wat je kan doen als de verwarming niet werkt.

Inhoudsopgave

    Controleer de basiszaken

    Voordat je contact opneemt met je verhuurder, is het verstandig om enkele basiscontroles uit te voeren. Vaak zijn er kleine problemen die je zelf kunt oplossen, zoals het ontluchten van de verwarming of het bijvullen van de cv-ketel, waardoor je snel weer van een warm huis kunt genieten.

    Herfst is in aantocht! Lees hier hoe je regenwater kan opvangen in huurwoning

    1. Thermostaat

    Controleer eerst of de thermostaat goed is ingesteld. Het kan zijn dat deze per ongeluk verkeerd staat ingesteld of dat de batterijen leeg zijn.

    2. Verwarming ontluchten

    Als je radiatoren niet volledig warm worden, kan dit te maken hebben met lucht in het systeem. Door de verwarming te ontluchten kan je dit probleem vaak zelf oplossen. Hiervoor heb je een ontluchtingssleutel nodig.

    Verwarming ontluchten: warm of koud?

    Zet de verwarming koud voordat je begint. Draai het ontluchtingsventiel voorzichtig open totdat er lucht ontsnapt en sluit het weer zodra er water uitkomt. Het ontluchten van de verwarming is een simpele en effectieve manier om je verwarming weer optimaal te laten werken.

    Energie besparen? Dit zijn tips om je huis energiezuinig te maken!

    3. Cv-ketel vullen

    Als de druk in de ketel te laag is, moet je deze bijvullen. Voor het bijvullen van de cv-ketel heb je een slang nodig die je aansluit op de waterleiding en op de ketel. Draai de waterkraan open totdat de drukmeter de juiste waarde aangeeft (meestal tussen de 1,5 en 2 bar). Vergeet niet om daarna de verwarming opnieuw te ontluchten, want door het bijvullen kan er weer lucht in het systeem komen.

    4. Stroomvoorziening

    Controleer of er geen stroomuitval is geweest of dat er geen zekering is doorgeslagen. Dit kan soms de oorzaak zijn van een niet-werkende verwarming of thermostaat.

    De cv-ketel in een huurwoning

    Meld het probleem aan de verhuurder

    Wanneer je de bovenstaande stappen hebt doorlopen en het probleem aanhoudt, is het tijd om contact op te nemen met je verhuurder. Verhuurders zijn verantwoordelijk voor het leveren van een goed werkende verwarming, en tijdige melding van het probleem zorgt ervoor dat er snel actie kan worden ondernomen.

    Waarom tijdige melding belangrijk is

    De verwarming is een essentieel onderdeel van een woning en moet volgens de wet goed functioneren. Problemen zoals een defecte cv-ketel of gebrekkige verwarming moeten zo snel mogelijk worden aangepakt. Verhuurders hebben vaak een wettelijke verplichting om binnen een bepaalde periode, meestal 72 uur, actie te ondernemen.

    Meer weten? Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

    Hoe en wat te melden

    Neem direct contact op met de verhuurder, bij voorkeur via een schriftelijke melding, zoals een e-mail. Geef gedetailleerd aan wat er mis is met de verwarming, wanneer het probleem begon en welke stappen je zelf al hebt ondernomen.

    Maak foto's

    Maak foto's van de thermostaat of cv-ketel en vermeld de huidige temperatuur in de woning. Dit helpt de verhuurder om de ernst van de situatie in te schatten en mogelijk een snellere oplossing te bieden.

    Wettelijke verplichtingen van verhuurders

    Een verhuurder is verplicht om te zorgen voor een veilige en leefbare woning. Dit betekent dat een werkende verwarming essentieel is, vooral in de koude maanden. Als de verhuurder niet tijdig reageert, kun je juridische stappen ondernemen, zoals het inschakelen van een huurcommissie.

    Een vrouwelijke huurder meldt bij de verhuurder dat de verwarming het niet doet.

    Alternatieve oplossingen en tijdelijke maatregelen

    Terwijl je wacht op reparaties, is het belangrijk om je woning warm te houden met tijdelijke maatregelen:

    • Tijdelijke verwarming: Elektrische kachels kunnen een tijdelijke oplossing bieden om specifieke kamers te verwarmen. Controleer eerst je huurcontract om te zien of het gebruik van dergelijke kachels is toegestaan, en zorg ervoor dat je ze veilig gebruikt om brandgevaar te voorkomen.

    • Warmteverlies beperken: Beperk warmteverlies door tochtstrips te plaatsen bij deuren en ramen en dikke gordijnen te gebruiken. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed dicht zijn om de warmte binnen te houden.

    • Gezondheidsmaatregelen: Draag meerdere lagen kleding en gebruik extra dekens om warm te blijven. Het vermijden van langdurige blootstelling aan kou kan gezondheidsproblemen voorkomen.

    Tochtstrips plaatsen

    Vocht uit huis halen met verwarming

    Naast het verwarmen van je huis speelt de verwarming ook een rol bij het reguleren van de luchtvochtigheid in je woning. Te veel vocht kan leiden tot schimmelvorming en gezondheidsklachten.

    Verwarming inschakelen bij grote luchtvochtigheid

    Een goed functionerende verwarming helpt om overtollig vocht uit de lucht te halen, vooral in de winter, wanneer ramen vaak dicht zijn en de ventilatie beperkt is. Als je merkt dat er condens op de ramen staat of dat de luchtvochtigheid te hoog is, kan het inschakelen van de verwarming helpen. Vergeet niet om tegelijkertijd te ventileren door ramen en ventilatieroosters regelmatig open te zetten.

    Meer weten over luchtvochtigheid in je woning? Lees dan deze blog!

    Neem contact op met de verhuurder

    Zorg ervoor dat je verwarming optimaal blijft functioneren door regelmatig onderhoud te plegen. Heb je last van aanhoudende problemen? Neem dan direct contact op met je verhuurder!

    Conclusie

    Een goed functionerende verwarming is cruciaal voor een comfortabele woning, vooral tijdens de koude maanden. Controleer regelmatig je verwarming, ontlucht de radiatoren indien nodig en meld problemen tijdig bij je verhuurder. Blijf in de tussentijd warm met tijdelijke oplossingen en zorg ervoor dat je altijd voorbereid bent op onverwachte problemen.

    Terug naar het overzicht