een vrouw met een megafoon

Burenoverlast aanpakken: effectieve stappen voor huurders

17 april 2020

Laatste update: 01 april 2025

Afbeelding auteur

Jelle

Wanneer je in een iets drukker bevolkt gebied woont, zul je te maken krijgen met buren. In veel steden heb je ze naast je en soms ook boven en onder je wonen. Het kan dan voorkomen dat iemand meer lawaai maakt dan jij prettig vindt, of zich anders gedraagt dan datgene wat jij normaal vindt. Ergernis kan zich snel opbouwen en dat kan escaleren. Erg jammer, gezien het gezegde: beter een goede buur, dan een verre vriend. 

Inhoudsopgave

Buurtoverlast in cijfers

In totaal zegt ruim een op de vijf Nederlanders  in 2019(21 procent) veel overlast te hebben van een of meer vormen van fysieke verloedering, volgens het CBS. Denk hierbij aan rommel opstraat of bekladding van muren. Daarbij zegt in 2019 een op de tien Nederlanders veel overlast te hebben van een of meer vormen van sociale overlast, waarvan 5 procent wordt veroorzaakt door andere buurtbewoners.

Het verhaal van Anna

Een treffend voorbeeld is het verhaal van Anna, die maandelijks te maken had met luide feestjes van haar bovenburen. Via buurtbemiddeling—aangeboden door de gemeente—kwam ze in gesprek met de overlastgevers. Door afspraken te maken over eindtijden voor muziek en het aanbrengen van vloerdemping, verminderde de geluidsoverlast aanzienlijk. 

Burenoverlast: dit zijn de oplossingen

We willen natuurlijk voorkomen dat er een burenruzie ontstaat en daarvoor is goede communicatie een vereiste. Als jij last hebt van je buren, is het belangrijk dat je dit met ze bespreekt. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze veel lawaai maken of dat muziek vanaf een bepaald volume gaat storen.

1. Leg vast wat voor overlast je ervaart

Als je last hebt van je buren, is het slim om een logboek bij te gaan houden. Zo kun je aantonen hoe jij de overlast in je woning ervaart. Maak ook opnames en foto’s om de overlast te kunnen uitleggen.Overlast kan namelijk niet alleen geluid zijn, maar je kunt ook last hebben van vuil wat over de schutting gegooid wordt of van geuren.

Verschillende scenario’s van overlast en adviezen

  1. Geluidsoverlast: Houd een logboek bij en maak geluidsopnamen als bewijs. Probeer eerst samen een oplossing te vinden (bijv. andere muziekinstallatie of dempende vloer). Helpt dit niet, schakel de verhuurder of buurtbemiddeling in.
  2. Geuren: Leg momenten van overlast vast (datum, tijd). Lucht je woning regelmatig en bespreek mogelijke oorzaken (bijv. ventilatieproblemen). Bij blijvende hinder kan de verhuurder bouwkundige aanpassingen overwegen.
  3. Afval en rommel: Foto’s en een logboek geven een duidelijk beeld. Leg de buur uit dat afvalregels gelden voor ieders woongenot. Werkt dat niet, vraag de verhuurder om extra maatregelen of controle.

2. Praat met de verhuurder

Soms helpen gesprekken met je buren niet en als je in een appartementencomplex woont en een daar een woning huurt, is dat natuurlijk erg vervelend. Om toch van de overlast af te komen, kun je het gesprek aangaan met de verhuurder.

Verhuurder kan helpen bij een oplossing

Als jullie allebei een woning huren van dezelfde verhuurder, dan moet die helpen bij het vinden van een oplossing. Zo kan de verhuurder bemiddelen tussen jullie om zo een geschikte oplossing te vinden voor de overlast. Ook kan er geïnvesteerd worden in bouwkundige oplossingen, zoals het beter isoleren van de woning of door het leggen van een dempende vloer.

Vraag naar het huishoudelijk regelement

Je kunt de verhuurder ook vragen naar het huishoudelijke reglement. Als er meer bewoners zijn in een gebouw, dan worden deze reglementen vaak opgesteld door de verhuurder. Hier staan regels in waar elke huurder zich aan moet houden en als jouw buren dat niet doen, dan kun je ze op deze regels wijzen.

De huurder is in gesprek met de verhuurder

3. Meld de overlast bij de politie of gemeente

Wanneer praten niet helpt en de verhuurder niets voor je kan betekenen, dan kun je in sommige gevallen genoodzaakt zijn om een derde partij in te schakelen. Je denkt waarschijnlijk gelijk aan de politie, maar er zijn meer mogelijkheden.

Zo kun je overlast ook melden bij toezichthouders in je flat of je wijk. Dit kan bijvoorbeeld de huismeester zijn. Als er veel meldingen van overlast binnenkomen, dan kan de huismeester besluiten om een gesprek aan te gaan met de overlast veroorzakende partij.

4. Gebruik maken van een mediator

Een andere mogelijkheid is een mediator. In veel gemeenten is een zekere bemiddelaar aanwezig en die helpt bij het oplossen van problemen tussen buurtgenoten. Helaas is het wel noodzakelijk dat beide buren mee willen doen aan de bemiddeling. Als een van tweeën weigert, dan kan de mediator hier niets tegen doen en houdt het op.

Buren krijgen bemiddeling

5. Laat de rechter beslissen

Heb je na het doorlopen van alle mogelijke oplossingen, nog steeds het gevoel dat je niet prettig kunt wonen in de door jou gehuurde woning, dan kun je overwegen om naar de rechter te stappen. Je kunt dan een procedure starten om rust af te dwingen. Hou er wel rekening mee dat de rechter ook kan beslissen in jouw nadeel en dan heb je geen mogelijkheden meer.

Verhuurder is verantwoordelijk voor woongenot

Je kunt bij de rechter ook een procedure starten tegen de verhuurder, als je merkt dat er te weinig gebeurt om de overlast te verhelpen. De verhuurder is verantwoordelijk voor het woongenot van de huurder en moet al het redelijkerwijs mogelijke doen om dit te waarborgen.

Als jij van mening bent dat er niet genoeg actie ondernomen wordt, dan kun je huurverlaging afdwingen via de rechter. Je betaalt dan minder huur, totdat de verhuurder het probleem verholpen heeft. Besluit hier trouwens nooit toe zonder uitspraak van de rechter. Als je uit eigen beweging minder gaat betalen, dan kan de verhuurder je uit je woning zetten wegens wanbetaling.

Meer weten? Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

6. Verhuizen

Als je door alle overlast je woongenot volledig bent kwijtgeraakt, is het soms voor je eigen gemoedsrust beter om te verhuizen. Hoe vervelend het ook is, je kunt in sommige gevallen lang wachten op een oplossing. Als je snel een nieuwe huurwoning wilt vinden, kun je je gratis aanmelden bij Huurstunt.

Schrijf je in voor onze woningnieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuw woningaanbod en kom rechtstreeks in contact met verhuurders. Zo vind jij hopelijk wel weer een fijne (en rustige) huurwoning zonder lastige buren.

Toch van plan om te verhuizen? Je verhuizing regelen doe je zo!

Conclusie

Het wonen in een drukbevolkt gebied kan uitdagend zijn vanwege de nabijheid van buren en de mogelijke overlast die daarmee gepaard gaat. Goede communicatie is cruciaal om ergernissen en burenruzies te voorkomen. Het bijhouden van een logboek en het documenteren van overlast kunnen helpen om de situatie duidelijk te maken. Als directe gesprekken niet helpen, kan de verhuurder vaak bemiddelen en oplossingen bieden. In extreme gevallen kan het inschakelen van de politie, een mediator, of zelfs de rechter noodzakelijk zijn om een veilige en rustige woonsituatie te waarborgen.

Terug naar het overzicht