Daken van huurwoningen

Wanneer mag een verhuurder borg inhouden?

17 november 2020

Laatste update: 05 november 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Woon je in een huurhuis, dan is de kans groot dat de verhuurder je vooraf om een waarborgsom – ook wel borg genoemd – vraagt. In deze blog leggen we uit wanneer een verhuurder de borg niet terug hoeft te geven en wat je kunt doen als borg onterecht ingehouden wordt.

Inhoudsopgave

Wat is borg?

Een waarborgsom is een bedrag dat je als huurder betaalt bij het aangaan van een huurovereenkomst. Dit bedrag dient als zekerheid voor de verhuurder, mocht er schade ontstaan aan de huurwoning of als je als huurder de huur niet betaalt.

Hoogte van de waarborgsom

Het bedrag van de waarborgsom huur is meestal gelijk aan een tot drie maanden kale huur. Het doel van deze borg is om de verhuurder financieel te beschermen tegen eventuele risico's.

Belangrijk: vraag altijd een kwitantie van de borg! Dit is een betaalbewijs, waardoor de verhuurder nooit kan beweren dat je geen borg betaald hebt.

Huur betalen: vooraf of achteraf?

Veel huurders vragen zich af: betaal je huur vooraf of achteraf? In Nederland betaal je de huur meestal vooraf, aan het begin van de maand. Dit zorgt ervoor dat de verhuurder verzekerd is van betaling voor de komende periode.

Hoeveel borg moet je betalen?

De hoogte van de borg die je moet betalen is niet in de wet vastgesteld. Er is echter wel een maximumbedrag. De verhuurder mag dus niet gewoon vragen wat hij wil voor de huurwoning.De waarborgsom mag maximaal drie maanden kale huur zijn. Dit kan natuurlijk wel een flink bedrag worden.

Jong koppel berekent de waarborgsom

Wanneer krijg je de borg terug?

Nadat de huurovereenkomst eindigt en je de woning hebt opgeleverd, vraag je je waarschijnlijk af: wanneer krijg je de waarborgsom terug?

Inspectie van de woning

In de meeste gevallen krijg je de waarborgsom terug nadat de verhuurder de woning heeft geïnspecteerd en heeft vastgesteld dat er geen schade is en er geen openstaande huurachterstanden zijn. Dit proces kan enkele weken duren, maar de verhuurder moet de borg binnen een redelijke termijn terugbetalen.

Termijn voor terugbetaling

Een gebruikelijke termijn borg terugkrijgen huur is binnen 30 dagen na het einde van de huurperiode. Zorg ervoor dat je de woning goed schoonmaakt en eventuele kleine reparaties uitvoert voordat je de sleutel inlevert, om discussie over schade te voorkomen.

Lees ook: Huurcontract opzeggen? Houd rekening met deze regels

Wanneer mag de verhuurder borg inhouden?

Een verhuurder mag de borg alleen inhouden onder specifieke omstandigheden.

Redenen voor inhouding

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een verhuurder ervoor zou kiezen om (een deel van) de borg in te houden:

  • Schade aan de woning: Als de verhuurder schade constateert die niet onder normale slijtage valt, kan de borg worden gebruikt om deze schade te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om gaten in de muren, beschadigde vloeren, of gebroken onderdelen van het interieur.

  • Huurachterstand: Als er op het moment van vertrek nog openstaande huur is, kan de verhuurder dit bedrag verrekenen met de borg.

  • Onvoldoende schoonmaak: Wanneer de woning niet goed is schoongemaakt, kan de verhuurder kosten voor professionele schoonmaak inhouden op de borg.

Bewijs van schade

De verhuurder moet kunnen aantonen dat de schade door de huurder is veroorzaakt en dat deze schade niet al aanwezig was toen de huurder in de woning trok. Het maken van een opnamestaat aan het begin van de huurperiode kan helpen om discussies hierover te voorkomen.

Kan de verhuurder dit niet aantonen? Dan mag er geen borg ingehouden worden.

Normale slijtage versus schade

Een veelvoorkomend discussiepunt is het verschil tussen normale slijtage en schade.

Wat is normale slijtage?

Normale slijtage is de natuurlijke achteruitgang van de woning die ontstaat door dagelijks gebruik, zoals lichte verkleuring van de verf of het verslijten van vloerbedekking. De kosten voor het verhelpen van normale slijtage mogen niet in rekening worden gebracht bij de huurder.

Wat valt onder schade?

Schade is alles wat buiten normaal gebruik valt. Bijvoorbeeld diepe krassen in de vloer door het schuiven met meubels of brandplekken op het aanrecht door hete pannen. De verhuurder mag deze kosten wel verhalen op de borg.

Om ervoor te zorgen dat je de waarborgsom terugkrijgen zonder problemen, is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de woning en eventuele schade direct te melden.

Woning waaraan onderhoud nodig is

Hoe voorkom je dat de verhuurder de borg inhoudt?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je de borg aan het einde van de huurperiode zonder problemen terugkrijgt.

1. Maak een opnamestaat

Bij de start van de huurperiode is het verstandig om samen met de verhuurder een opnamestaat te maken. Hierin leg je vast welke eventuele gebreken de woning al had toen je erin trok. Dit document dient als bewijs als er discussie ontstaat over schade bij vertrek.

2. Repareer kleine schades

Kleine schades zoals boorgaatjes in de muur kun je het beste zelf repareren voordat je vertrekt. Dit voorkomt dat de verhuurder de kosten voor reparatie op de borg verhaalt.

3. Grondige schoonmaak

Zorg ervoor dat je de woning grondig schoonmaakt voordat je de sleutels inlevert. Vooral de keuken en badkamer zijn belangrijk om goed schoon achter te laten, omdat hier vaak discussie over ontstaat.

Huurder en verhuurder schudden elkaar de hand

Lees ook: Mag een verhuurder huisdieren verbieden?

Wat kun je doen als de verhuurder onterecht borg inhoudt?

Het kan voorkomen dat je van mening bent dat de verhuurder de borg onterecht inhoudt.

1. Communicatie met de verhuurder

Neem eerst contact op met de verhuurder om duidelijkheid te krijgen over de reden van de inhouding. Soms is er sprake van een misverstand dat eenvoudig opgelost kan worden.

2. Schriftelijke klacht

Als je er niet uitkomt, kun je een schriftelijke klacht indienen bij de verhuurder waarin je uitlegt waarom je vindt dat de borg terugbetaald moet worden.

3. Juridisch advies

Mocht dit geen resultaat opleveren, dan kun je overwegen om juridisch advies in te winnen of naar de Huurcommissie te stappen. De verhuurder moet kunnen bewijzen dat de inhouding terecht is. Zonder bewijs van schade of huurachterstand is de verhuurder verplicht de borg volledig terug te betalen.

Conclusie

Een waarborgsom huur biedt de verhuurder zekerheid, maar het is ook belangrijk dat huurders weten wat hun rechten zijn. Door bij aanvang van de huurperiode goede afspraken te maken en een opnamestaat op te stellen, kun je problemen voorkomen.

Terug naar het overzicht