Een sleutelbos met grijze huissleutels tegen een donkere achtergrond.

Hoe werkt woningruil bij een huurwoning?

23 september 2021

Laatste update: 05 november 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Als je in een huurwoning woont en wilt verhuizen, kun je ook aan woningruil doen. Zo kun je lange wachtlijsten voor sociale huurwoning slim omzeilen. Een woningruilpartner vinden doe je alleen niet zomaar. Bovendien hebben beide huurders goedkeuring nodig van hun verhuurders. Hoe werkt woningruil precies? 

Inhoudsopgave

Wat is woningruil?

Woningruil is een proces waarbij twee huurders van woning wisselen. Dit kan gaan om een sociale huurwoning of een vrije sector woning. Het doel van woningruil is vaak om sneller een geschikte woning te vinden, zonder de lange wachttijden die normaal gesproken met het huren van een sociale woning gepaard gaan.

Het ruilen van woningen kan in theorie een win-win situatie zijn voor beide partijen, mits beide huurders toestemming krijgen van hun verhuurders.

Woningruil bij sociale huurwoningen

Voor woningruil sociale huurwoning gelden specifieke regels. Vaak moet het inkomen van de nieuwe huurder passen binnen de kaders die gesteld zijn voor de betreffende sociale huurwoning. Daarnaast mogen de huurders geen huurachterstand hebben en mag er geen sprake zijn van overlast.

Hoe werkt woningruil?

Het proces van hoe werkt woningruil is vrij rechttoe rechtaan, maar kent enkele stappen die nauwgezet moeten worden gevolgd.

Stappen voor een succesvolle woningruil

  1. Zoek een Woningruilpartner: Je hebt iemand nodig die bereid is zijn of haar woning met jou te ruilen. Dit kan iemand zijn uit je netwerk, maar er zijn ook platforms die bemiddelen bij het vinden van een ruilpartner.

  2. Ruilvoorstel Indienen: Zodra je een partner hebt gevonden, dien je een ruilvoorstel in bij de verhuurder van beide woningen. Dit voorstel moet voldoen aan de voorwaarden die door de verhuurders zijn opgesteld.

  3. Toestemming Verhuurders: Beide verhuurders moeten akkoord gaan met de ruil. Dit betekent dat ze een achtergrondcheck uitvoeren en controleren of de ruilpartners aan de eisen voldoen, zoals het passende inkomen en de gezinssamenstelling.

  4. Nieuw Contract: Afhankelijk van de verhuurder krijg je ofwel een nieuw huurcontract of neem je het bestaande contract over van de ruilpartner.

2 stellen wisselen huissleutels aan elkaar uit

Kan je zomaar woningruil doen?

Nee, je kunt niet zomaar woningruil doen. Je hebt toestemming nodig van beide verhuurders en moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Wat zijn de voorwaarden van woningruil?

  • Toestemming van verhuurders: Beide huurders moeten toestemming krijgen van hun respectievelijke verhuurders. Dit is essentieel, want zonder toestemming is woningruil niet legaal.
  • Overeenkomst tussen huurders: Beide partijen moeten overeenstemming bereiken over de ruil. Dit houdt in dat beide huurders akkoord gaan met de voorwaarden van elkaars huurovereenkomst.
  • Passendheid van de woning: De woning moet passend zijn voor de nieuwe huurder. Dit betekent dat de grootte en de huurprijs van de woning in overeenstemming moeten zijn met de behoeften en mogelijkheden van de nieuwe huurder.
  • Inkomenstoets en huursubsidie: Bij woningruil kan een inkomenstoets een rol spelen, vooral als een van de woningen valt onder sociale huur. Ook de regels omtrent huurtoeslag moeten in acht worden genomen.
  • Geen huurachterstand of overlast: Huurders die willen ruilen mogen geen huurachterstand hebben of bekend staan om overlast te veroorzaken.

Zwaarwichtig belang

Veel woningcorporaties stellen als voorwaarde dat er een ‘zwaarwichtig belang’ is. In andere woorden: je moet een goede reden hebben om te willen ruilen van woning. Dat kan zijn omdat de woning te groot of te klein, de huur te hoog, of de reisafstand tot je school of werk te groot is.

Een flat met sociale huurwoningen

Redenen voor afwijzing van woningruil

Er zijn verschillende redenen afwijzing woningruil die een verhuurder kan hanteren:

  • Niet Passende Woning: Als de woning te groot of te klein is voor de nieuwe huurder, kan de verhuurder de aanvraag afwijzen.

  • Inkomenstoets: Vooral bij sociale huurwoningen kan een inkomenstoets leiden tot afwijzing als de inkomensgrenzen niet passen bij de woning.

  • Specifieke Doelgroep: Sommige woningen zijn bedoeld voor een specifieke doelgroep, zoals senioren of jongeren. In dat geval kan de woning niet zomaar aan een ander worden toegewezen.

Een appartement in een stad met de lichten aan in de avond.

Woningruil aanvragen

Een aanvraag voor woningruil via een woningcorporatie kan via een officieel aanvraagformulier. Huur je particulier? Neem dan contact op met de verhuurder voor de mogelijkheden. Bij een woningcorporatie zul je een aantal documenten moeten aanleveren. Denk aan:

  • een uittreksel bevolkingsregister met woonhistorie, niet ouder dan 3 maanden (via gemeente aan te vragen);
  • een verhuurdersverklaring van de nieuwe huurder;
  • een inkomensverklaring om te bewijzen dat de nieuwe huurder de huur kan betalen.

Ook interessant: Onderverhuur: wat mag wel en niet?

Wat is een goede reden voor woningruil? 

Wat betreft goede redenen voor woningruil, deze kunnen variëren maar omvatten vaak:

  • Werk- of studieredenen: Verhuizen naar een locatie dichter bij werk of studie.
  • Familieomstandigheden: Dichter bij familie wonen of juist meer ruimte nodig hebben vanwege gezinsuitbreiding.
  • Gezondheidsredenen: Verhuizen naar een woning die beter geschikt is vanwege gezondheidsredenen, zoals een woning zonder trappen voor iemand met mobiliteitsproblemen.
  • Financiële redenen: Ruilen naar een goedkopere woning om de woonlasten te verlagen.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen een woningruil doen?

In principe kan elke huurder van een sociale huurwoning of vrije sector woning een woningruil aanvragen, mits de verhuurders akkoord gaan en de nieuwe huurders aan alle voorwaarden voldoen.

Wat als een van de Verhuurders Niet Instemt?

Als een van de verhuurders niet akkoord gaat, kan de ruil helaas niet doorgaan. Daarom is het belangrijk om eerst de eisen van de verhuurder te begrijpen voordat je een aanvraag indient.

Conclusie

Woningruil biedt een aantrekkelijke optie om lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen te omzeilen, maar het proces vereist zorgvuldige planning en toestemming van beide verhuurders. 

Terug naar het overzicht