Een jonge huurder zit aan zijn bureau documenten te lezen.

Huurcommissie kraakt shortstay-truc: huurprijs omlaag van 1850 naar 633

25 februari 2025

Laatste update: 25 maart 2025

Afbeelding auteur

Jelle

De Huurcommissie heeft een streep gezet door een schijnconstructie van een Amsterdamse verhuurder die een reguliere woning als shortstayverblijf aanbood om zo de huurprijs op te drijven. De uitspraak verlaagt de maandelijkse huur van 1850 euro naar 633,58 euro en bevestigt dat tijdelijke verhuur aan strenge regels gebonden blijft.

Verhuurder omzeilt huurwet met shortstaycontract

Een huurder in Amsterdam vocht zijn extreem hoge huurprijs aan bij de Huurcommissie en werd in het gelijk gesteld. De woning, van slechts 34 vierkante meter, werd aangeboden onder een zogenaamd shortstaycontract voor 1850 euro per maand. De verhuurder probeerde via deze constructie onder de huurprijsbescherming uit te komen door de woning gemeubileerd te verhuren, inclusief extra diensten zoals fietsverhuur en tweewekelijkse schoonmaak.

Door de woning op deze manier te presenteren, wekte de verhuurder de indruk dat het ging om een contract ‘naar zijn aard van korte duur’. Sinds de invoering van nieuwe huurwetgeving op 1 juli vorig jaar zijn tijdelijke huurcontracten echter sterk aan banden gelegd.

Huurcommissie oordeelt: 'Reguliere huurwoning, geen shortstay'

De Huurcommissie oordeelde dat er sprake was van een schijnconstructie en dat de woning in werkelijkheid werd verhuurd als hoofdverblijf. Omdat er geen sprake was van toeristische of tijdelijke verhuur, moest de huurprijs worden aangepast naar de maximaal toegestane huur van 633,58 euro per maand. Daarnaast werd de verhuurder verplicht om de proceskosten van de zaak te betalen.

Volgens Stichting !Woon, die de huurder bijstond, is dit een belangrijke overwinning voor huurders. "Dit soort constructies worden steeds vaker gebruikt door verhuurders om de regels te omzeilen," aldus juridisch medewerker Imre Doff. "Deze uitspraak onderstreept dat shortstaycontracten alleen bedoeld zijn voor uitzonderlijke situaties, zoals vakantiewoningen of wisselwoningen bij herstructurering, en niet voor reguliere huur."

Waarschuwing voor andere verhuurders

De zaak toont aan dat huurders zich kunnen verzetten tegen oneerlijke contracten en dat verhuurders niet zomaar de wet kunnen omzeilen. Stichting !Woon roept huurders op om alert te zijn op dit soort praktijken en juridische hulp in te schakelen bij twijfel over hun huurcontract.

Hoewel de verhuurder zich tijdens de zitting verdedigde door te stellen dat de huurder vrijwillig akkoord was gegaan met de voorwaarden, werd dit argument door de Huurcommissie terzijde geschoven. De uitspraak maakt duidelijk dat het verhuren van reguliere woningen onder het mom van shortstay niet zonder risico is voor verhuurders.

Met deze uitspraak wordt een duidelijk signaal afgegeven: huurregels zijn er om nageleefd te worden, en constructies die deze regels proberen te omzeilen, zullen niet worden geaccepteerd.

Terug naar het overzicht