Studentenwoningen in Almere

20 keer hospiteren? Almere en Assen willen het kamertekort aanpakken

06 september 2024

Laatste update: 09 september 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Het vinden van een kamer is een nachtmerrie. Studentenhuizen krijgen wel honderden reacties binnen en sommige studenten moeten wel twintig keer hospiteren voordat ze eindelijk een plekje weten te bemachtigen. Om het tekort in grote studentensteden aan te pakken, bieden Almere en Assen zich aan als potentiële studentenstad, maar zien studenten dit wel zitten?

Inhoudsopgave

    Kamernood nog steeds hoog

    Het kamertekort is de afgelopen jaren niet afgenomen. Volgens Ardin Mourik, aangesteld om het kamertekort terug te dringen, zijn er nog altijd 23 000 studentenwoningen te weinig.

    Vooral in grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen, komen steeds meer studenten voor lastige keuzes te staan. Blijf je wonen bij je ouders? Of ga je misschien toch kijken naar andere opties?

    Studenten in Zwolle nemen het op tegen horror verhuurder.

    Almere en Assen: nieuwe studentensteden?

    Om de druk op de grote steden te verlichten, kijken steden zoals Almere en Assen naar mogelijkheden om studenten te huisvesten.

    Beide steden hebben voordelen: goede bereikbaarheid, lagere huurprijzen en een groeiende interesse in het aantrekken van studenten. Maar deze interesse lijkt alleen nog niet wederzijds.

    'Waarom ga je in het getto studeren?'

    Als je denkt aan een bruisende studentenstad, dan denk je niet aan Almere of Assen. Dat merken ook studenten die wél voor deze steden gekozen hebben. ‘Eigenlijk wordt er door niemand positief op gereageerd’, vertelt Julian Mutz aan de Volkskrant. ‘Waarom ga je in het getto studeren?’, kreeg hij van iemand te horen. ‘Een vriend van mij moest keihard lachen toen ik het vertelde.’

    Studenten op de campus in Almere

    Almere als bruisende studentenstad?

    Met een bescheiden uitgaansleven van slechts vier cafés, is Almere niet echt een typische studentenstad. Toch wil de gemeente aan de slag om van het slechte imago af te komen. Er zijn plannen om een universiteit op te richten en in 2027 opent er een nieuwe hbo-campus in het centrum.

    Deze komt naast de bestaande Windesheim- en Aeres-campussen, waar nu al zo'n 8.000 studenten rondlopen. Het doel? Almere aantrekkelijker maken voor studenten en meer leven in de brouwerij brengen.

    Voordelen voor aankomende studenten

    Ondanks het negatieve stigma, heeft Almere wel degelijk veel voordelen voor aankomende studenten. Zo zijn er meerdere studentenverenigingen en zelfs een roeivereniging.

    Bovendien zijn de wachttijden voor een kamer vrijwel nihil, en de huurprijzen liggen op ongeveer een derde van wat je in Amsterdam zou betalen.

    'No internationals' en 'alleen vrouwen': mogen verhuurders dit eisen?

    Op zoek naar een kamer?

    Als je op zoek bent naar een kamer, is het belangrijk om ruim van tevoren te beginnen met zoeken. Overweeg ook eens steden die niet direct als studentensteden bekendstaan.

    Dit kan je helpen om sneller een betaalbare woonruimte te vinden. Vergeet daarnaast niet om gebruik te maken van je netwerk, online platformen zoals Facebook-groepen en websites zoals Huurstunt.

    Conclusie

    De zoektocht naar een kamer is nog steeds een ramp, vooral in grote studentensteden. Almere en Assen bieden echter een interessante uitweg: betaalbare kamers, bijna geen wachttijden, en volop nieuwe ontwikkelingen.

    Toch hebben ze nog een imagoprobleem als studentenstad. Voor studenten die verder willen kijken dan de grote studentensteden, bieden deze steden veel voordelen.

    Terug naar het overzicht