Wat zijn de nadelen van het aangaan van een mondelinge huurovereenkomst?

Tom wil een kamer huren. De verhuurder zegt dat een schriftelijke overeenkomst niet nodig is en dat Tom er zo in kan. Tom twijfelt: wat zijn de nadelen van zo'n mondelinge huurovereenkomst?


Onzekerheid bij mondelinge afspraken

Er is geen schriftelijk document dat de gemaakte afspraken bevestigt, wat kan leiden tot misverstanden over wat er precies is overeengekomen. In geval van geschillen is het moeilijk om bewijs te leveren van de exacte afspraken die zijn gemaakt. Dit kan nadelig zijn voor zowel de huurder als de verhuurder.

Leestip! Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

Beperkte bescherming

De huurder heeft minder bescherming dan bij een schriftelijke huurovereenkomst. De wettelijke huurbescherming is minder uitgebreid voor mondelinge huurcontracten. De verhuurder kan zich minder beroepen op de wettelijke bepalingen die in zijn voordeel zijn, zoals de maximale huurprijs.

Moeilijkheden bij beëindiging

De opzegtermijn is bij een mondelinge huurovereenkomst in principe één maand, tenzij anders is overeengekomen. Dit kan nadelig zijn voor de huurder als hij/zij de woning sneller wil verlaten. De verhuurder is niet verplicht om een borgsom te vragen, maar de huurder heeft ook minder zekerheid dat hij/zij de borgsom terugkrijgt.

Wist je dat: 7 op de 10 huurders tekent woningcontract zonder deze goed te begrijpen.

Overige nadelen

De huurder heeft een schriftelijke huurovereenkomst nodig om huurtoeslag aan te vragen. Zonder schriftelijke overeenkomst is het moeilijker om geschillen via de huurcommissie of de rechter op te lossen.