Kan ik eisen dat de verhuurder mijn verwarming repareert?

"Ik heb al enkele dagen geen verwarming meer en het is erg koud in huis. Ik heb mijn verhuurder geïnformeerd, maar die zegt dat ik zelf voor de reparatie moet zorgen. Is dat wel mijn verantwoordelijkheid?"


Het is de verantwoordelijkheid van je verhuurder om de verwarming, die deel uitmaakt van je huurwoning, te repareren. Dit valt onder de onderhoudsverplichting van de verhuurder. Wél zou het kunnen zijn dat je zelf het storingsnummer moet bellen dat je van je verhuurder krijgt. De kosten van de reparatie zijn echter voor de verhuurder.

Lees ookOnderhoud huurwoning: wie doet wat?

Onderhoud door de huurder

Er zijn wel kleine onderhoudswerkzaamheden aan de verwarming die voor jouw rekening komen. Denk hierbij aan het ontluchten en bijvullen van de verwarming. Dit valt onder de 'kleine herstellingen', waarvoor je als huurder zelf verantwoordelijk bent.

Onjuiste bepalingen in het huurcontract

Als in je huurcontract staat dat je als huurder verantwoordelijk bent voor alle onderhoud aan de verwarming, is deze bepaling ongeldig. Groot onderhoud, zoals reparaties aan de cv-ketel, is de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Een witte verwarming tegen een muur aan

Servicekosten en extra diensten

Je verhuurder mag geen servicekosten in rekening brengen voor regulier onderhoud aan de cv-ketel. Echter, voor extra diensten zoals een 24-uurs onderhoudsservice, kunnen wel servicekosten worden gevraagd. Deze extra diensten en kosten moeten dan wel in het huurcontract zijn opgenomen.

Frequentie van servicebeurten

De frequentie van servicebeurten aan de cv-ketel hangt af van het type cv-ketel en de richtlijnen van de fabrikant. Het is bij de wet niet verplicht dat er jaarlijks een servicebeurt plaatsvindt.

RelevantHoe vaak moet de cv-ketel worden onderhouden?