Hoe kan ik het energielabel van mijn woning laten controleren en corrigeren als het niet klopt?

"Ik heb het gevoel dat het energielabel A van mijn woning niet klopt. Mijn huis is tochtig en slecht geïsoleerd. Hoe kan ik dit energielabel controleren en eventueel corrigeren?"


Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Als huurder kun je soms merken dat de realiteit afwijkt van wat het label aangeeft. Dit kan komen door factoren zoals tocht, die niet altijd meegenomen worden in de beoordeling.

Inzage in het labelrapport

Via MijnOverheid kun je de onderliggende gegevens van je energielabel inzien van het adres waar je ingeschreven staat. Log in met je DigiD en ga naar 'Wonen' om het document te downloaden. Hier vind je informatie over de isolatie, het glas in de ramen en de verwarmingsmethode.

RelevantWelk energielabel heeft mijn huurwoning?

Zelf checken en actie ondernemen

Controleer zelf het energielabel online en spreek je verhuurder aan bij twijfels. Als dit niets oplevert, kan de Huurcommissie een rol spelen. Zorg dat je je bezwaren goed onderbouwt.

Inzage voor toekomstige huurwoningen

Verhuurders zijn niet verplicht het energielabel te tonen aan potentiële huurders, maar het is wel gebruikelijk. Woningcorporaties volgen vaak deze norm.

Rol van de Huurcommissie

Bij twijfels over je energielabel kun je, in sommige gevallen, de Huurcommissie inschakelen. Zij toetsen het label, maar alleen als dit invloed heeft op je huurprijs. Een correctie kan leiden tot huurvermindering, afhankelijk van de situatie.

Denk jij dat je te veel huur betaald? Ontdek in deze blog hoe de Huurcommissie kan helpen!

Energielabel verplicht voor zelfstandige huurwoningen

Elke zelfstandige huurwoning moet een energielabel hebben. Dit label is essentieel bij het vaststellen van de huurprijs. Onzelfstandige woningen zijn hiervan uitgezonderd.

Verschillen energielabel checken sociale huur en vrije sector

Bij sociale huurwoningen kun je altijd bij de Huurcommissie terecht voor kwesties rondom het energielabel. In de vrije sector kan dit enkel binnen zes maanden na het begin van je huurcontract. Hierna vervalt de mogelijkheid om via de Huurcommissie het energielabel aan te vechten.

Gelukkig gaat het steeds beter met de verduurzaming van de huursector. Woningcorporaties maken woningen groener dan ooit!

Twijfel aan het energielabel?

Als je vermoedt dat het energielabel van je huurwoning niet klopt, kun je stappen ondernemen. Dit kan gevolgen hebben voor je huurprijs en moet goed onderbouwd worden bij de Huurcommissie.