Spoorwegovergang in Enschede

Enschede: een bruisende studentenstad vol mogelijkheden

22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Ontdek Enschede, de verborgen parel onder Nederlandse studentensteden. Met de toonaangevende Universiteit Twente en Saxion hogeschool, combineert deze stad betaalbare woonruimte met een bruisend studentenleven. Hier vind je alles van levendige festivals zoals "Onder de Radar", groene stadsparken tot diverse horecagelegenheden. Of je nu op zoek bent naar een inspirerende leeromgeving, een bruisend sociaal leven of gewoon een fijne plek om te wonen, Enschede heeft het allemaal.

Inhoudsopgave

    Geschiedenis en cultuur van Enschede

    Enschede, ooit een klein agrarisch dorpje, heeft zich ontpopt tot een belangrijk industrieel centrum, mede dankzij de bloeiende textielindustrie in de 19e en 20e eeuw. Na de afname van deze industrie heeft de stad zich slim heruitgevonden als een centrum voor onderwijs en technologie. Met topinstellingen zoals de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool is Enschede uitgegroeid tot een levendige studentenstad. Het brengt een rijke industriële geschiedenis samen met een bruisend studentenleven van vandaag.

    De kerktoren van de Grote kerk in Enschede in contract met een strak blauwe lucht.

    Is Enschede een leuke studentenstad?

    Met ruim dan 30.000 studenten en meer dan 100 studenten-, sport-, cultuur- en studieverenigingen, is Enschede terecht een bruisende studentenstad. De Universiteit Twente staat bekend om haar technologie, innovatie en een praktijkgerichte benadering van onderwijs en onderzoek. Daarnaast biedt Saxion hogeschool praktijkgerichte programma's die je klaarstomen voor de arbeidsmarkt.

    Ga jij op kamers? Dit is alles wat je moet weten voor als je op jezelf gaat wonen.

    Levendige stad

    Beide instellingen zijn broedplaatsen voor innovatie en diversiteit, wat zorgt voor een dynamische en jonge sfeer in de stad, want van alle bewoners van Enschede is bijna 40% jonger dan 27 jaar. Ook barst de stad van de horeca gelegenheden, van sfeervolle barretjes, trendy cafés tot gezellige terrassen, in Enschede kan je na je colleges volop gaan genieten van de bruisende horeca die de stad te bieden heeft.

    Een jonge mannelijke student aan de Universiteit Twente die bezig is met een auto op zonne-energie

    Wat is leuk om te doen in Enschede?

    Enschede is een stad waar altijd wat te beleven valt. Een echte uitschieter is het "Onder de Radar" festival, een muzikaal spektakel dat plaatsvindt op de voormalige militaire vliegbasis Twente. Maar ook Freshtival, Hardvest en Tuckerville zorgen ervoor dat Enschede een must-visit is voor liefhebbers van festivals.

    Shoppen en bezienswaardigheden

    Voor de shopaholics is de binnenstad van Enschede een paradijs. Van exclusieve boetieks tot bekende merkwinkels, er is voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er tal van historische bezienswaardigheden die het rijke verleden van de stad weerspiegelen, zoals de prachtige Synagoge van Enschede en het Rijksmuseum Twente. Of je nu een dagje uit bent of een weekendje weg, in Enschede vind je een perfecte mix van ontspanning, cultuur en avontuur.

    Bekijk ook: 15x Inspirerende woonwijken in Nederland.

    Groene stad

    Enschede onderscheidt zich niet alleen als een levendige studentenstad, maar ook als een groene hotspot in het stedelijke landschap. Met uitgestrekte stadsparken zoals het Volkspark en Ledeboerpark, biedt Enschede volop ruimte voor ontspanning en recreatie in de natuur. Deze parken zijn perfect voor een picknick, een wandeling of sportieve activiteiten, en vormen de ontmoetingsplek voor locals en studenten.

    Het Volkspark in Enschede die vol in bloei staat op een zonnige dag.

    Hoe vind je een kamer in Enschede?

    Zoek jij een huurwoning of kamer in Enschede? Dan ben jij bij Huurstunt aan het juiste adres. Bij ons vind je een zo volledig en actueel mogelijk aanbod aan huurwoningen en kamers in Enschede. Met onze handige zoekfilters kun jij snel en overzichtelijk het aanbod aan woningen vinden die voldoen aan jouw wensen.

    Meer weten? Hier zijn 9 onmisbare tips om een huurwoning te vinden.

    Wat kost een studentenkamer in Enschede?

    Uit onderzoek van de Landelijke monitor studentenhuisvesting van Kence blijkt dat de gemiddelde woonlasten van studenten in Nederland 555 euro per maand bedragen. Echter een gemiddelde student in Enschede is ongeveer 425 euro kwijt aan een woonruimte of kamer.

    Terug naar het overzicht